Kupovat ho je nákladnější a připravovat zase časově náročnější, ale to neznamená, že maso do jídelníčku nepatří. Jde spíš o to, jestli vám jako potravina sedí. A také jestli víte, které vybrat a kam zajít pro to opravdu kvalitní, když vám záleží na zdravé stravě…
Kvalitní maso, to jsou jednoznačně kvalitní bílkoviny (neboli proteiny). Ty, jak určitě víte, potřebujeme každý den – na obnovu svalů, tvorbu enzymů, hormonů i funkčního imunitního systému. Jsou dokonalou zásobárnou dlouhodobé energie, zasytí, hladina krevního cukru je s nimi v klidu… A maso je, co se bílkovin týče, jejich naprosto excelentní zdroj: obsahuje totiž kompletní spektrum esenciálních aminokyselin a je pro naše tělo snadno vstřebatelné.
TIP: Pokud chcete, o bílkovinách si můžete přečíst skvělý článek Proteiny jako must have jídelníčku. Víte o nich dost?
Ale pozor, ne všichni se po mase cítíme skvěle. A to je důvod, proč my s ním v receptech šetříme a zároveň vám dáváme možnost ho vnímat jako variantu dalšího zdroje bílkovin.
Také nikdy neříkáme: „Musíte jíst maso.“, ale opakujeme: „Potřebujete dostatek bílkovin.“ Protože ty samozřejmě můžete (a měli byste) čerpat i z jiných zdrojů – luštěnin, tofu, tempehu, vajec, mléčných výrobků, semínek, ořechů. To je totiž také v souladu s naším přesvědčením, že pestrost v jídle je základ.
Když už ale jedete v mase, pojďme se spolu podívat na to, jak si ho vybírat s ohledem na jeho kvalitu i vaši peněženku…
Přestože všichni chceme jíst za rozumné peníze, u masa platí, že nízká cena poukazuje takřka jistě na jeho nízkou kvalitu.
Etickou problematiku velkochovů, které jediné mohou garantovat kilo masa za „stovku“, necháme být. Respektujeme, že každý má na tyto otázky jiný názor.
Ale určitě vám zkusíme vysvětlit, proč jediná kvalita masa, po které jdeme my, je farmářské nebo bio. V čem je největší rozdíl a proč je naprosto logická a správná i jeho vyšší cena.
Možná vás nikdy nenapadlo o tom takhle přemýšlet, ale to, čím se krmí konkrétní zvířata, přechází v podobě živin do jejich masa, které pak konzumujete vy.
A právě strava u bio a farmářských chovů dělá jeden z těch nejpodstatnějších rozdílů. Zvířata jsou na volných pastvinách nebo krmená pečlivě hlídanými, čistými krmivy bez chemie, a jejich maso pak vykazuje mnohem lepší nutriční hodnoty.
Například maso zvířat krmených trávou z pastvin obsahuje více omega-3 mastných kyselin a má vyšší obsah antioxidantů (vitamin E, beta-karoten) než u zvířat krmených obilnou směsí.
Ekologické chovy odmítají tzv. koncentrované krmné směsi s obsahem obilovin, kukuřice a sóji pro rychlejší růst zvířat a jejich svaloviny. Kromě jiného z důvodu rizika genetické modifikace výchozích surovin těchto směsí. A protože v nich bývají obsažené také syntetické přísady, konzervanty a další chemické látky pro zvýšení růstu a prevence nemocí.
Bio chovy naopak respektují i přísná pravidla, která zakazují automatické používání antibiotik a hormonů nebo léků.
Zvířata v konvenčních chovech žijí často v malém prostoru, bez pohybu, často i bez přístupu ke slunečnímu světlu a pastvě. Stresuje je i hlučné prostředí a zacházení před porážkou.
A ne, není to jen etický problém. Všechno se to odrazí na kvalitě masa, do kterého se u stresovaných zvířat vyplavují stresové hormony, které narušují zásoby svalového glykogenu. Po porážce pak dochází k rychlému poklesu pH a vzniká tzv. PSE maso – bledé, měkké a vodnaté, které má horší chuť a také se s ním hůř pracuje (někdy šílíte, kolik v sobě maso mělo vody, že?).
Maso z bio chovů je oproti tomu doslova o dost šťastnější. Zvířata mají více prostoru, možnost pohybu, přístup ven a přirozené světlo. Jejich svalová hmota se pak vyvíjí zdravěji, tuk se ukládá rovnoměrněji, takže výsledkem je nutričně hodnotnější, chutnější a šťavnatější maso.
Bio chovy dbají i na šetrnější zacházení, kratší a klidnější transport a minimalizaci stresu těsně před porážkou. Takže žádné PSE maso, ale jen maso, které má správnou barvu, texturu i chuť.
Vyplývají z toho všeho, co jsme právě pojmenovali:
A když opravdu řešíte každou korunu? Ani tak není farmářské nebo bio maso pasé. Jde spíš o to upravit svůj přístup při jeho nákupu:
Kuřecí a krůtí maso – Oboje se do lehkého jídelníčku při hubnutí hodí asi nejvíc. A to nejen z praktických důvodů jednoduché přípravy. Především maso z prsních částí má jemnější strukturu než třeba hovězí, takže je pro tělo i lehčeji stravitelné.
A je tu i spousta dalších nutričních bonusů. Věděli jste například, že kvalitní kuřecí maso obsahuje vitaminy skupiny B, které podporují metabolismus, a minerální látky jako fosfor a selen, které přispívají k dobré funkci imunitního systému? Krůtí je zase díky vysokému obsahu vitaminu B3 skvělé pro podporu kardiovaskulárního zdraví.
Hovězí – Hovězí maso patří do jídelníčku nejen při hubnutí hlavně díky vysokému obsahu dobře vstřebatelného železa, které podporuje okysličování tkání a pomáhá udržet vitalitu a energii, což je důležité pro pohyb i celkové fungování těla.
Považujeme za absolutně nutné sáhnout po kuřecím a hovězím mase z bio chovů nebo ve farmářské kvalitě!
Králičí maso – Tohle je nutričně naprostá pecka. Králičí obsahuje kromě bílkovin navíc vitaminy B12 a B3, které pomáhají při tvorbě energie, a minerální látky, jako je fosfor a železo, které jsou klíčové pro zdraví kostí a krvetvorbu.
Zvěřina – Na zvěřinu se často ptáte ve skupině na Facebooku. A my vám vždycky s radostí můžeme říct, že do jídelníčku určitě patří. Je přirozeně libová a jako maso z volně žijících zvířat vám dává jistotu, že není zasažené antibiotiky nebo hormony. Naopak je bohatá na minerální látky, jako je zinek a železo. Jen opatrně s úpravou: maso ze zvěřiny může být trochu tužší (hodí se pro pomalé vaření) a má výraznější chuť.
Ryby – Tučné druhy, jako je losos nebo makrela, jsou bohaté na tolik důležité omega-3 mastné kyseliny, které mají pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví. A tyhle tzv. zdravé tuky také zlepšují metabolismus. Bílé ryby, jako je treska, se nám do výživného jídelníčku také určitě hodí.
❌ Vepřové maso
Tady budeme mít výhrady. Levné vepřové maso jako např. bůček a porce prorostlé tukem mají z pohledu zdravé stravy až příliš mnoho proti. Nepovažujeme ho za vhodné především vinou vysokého obsahu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Dalším problémem je potenciální přítomnost hormonů a antibiotik v mase z intenzivního chovu. A kromě toho je vepřové maso těžší pro trávení, což zpomaluje metabolismus a vy po něm můžete zažívat takové ty nepříjemné pocity těžkého žaludku…
A ještě něco důležitého – nebojte se tuků z kvalitního masa. Tuky samy o sobě nezvyšují hladinu krevního cukru, a tím pádem ani nevyvolávají významnou inzulinovou odpověď. To znamená, že tělo po jejich konzumaci není tolik stimulováno k ukládání energie do tukových zásob jako po konzumaci sacharidů.
Pokud ve stravě snižujete jejich příjem a přiměřeně se hýbete, tuky se stávají přirozeným a efektivním zdrojem energie. Navíc pomáhají vstřebávat důležité vitaminy, podílí se na tvorbě hormonů a přispívají k delšímu pocitu sytosti.
Teď už je opravdu jenom na vás, jak se rozhodnete a jaké maso si budete vybírat dál 😊
Vaše
Týna & Monika
P.S.1: Z velmi podobných důvodů volíme také bio vejce, kterým se někdy říká i vejce šťastných slepiček. A vy už víte proč, že? Je to totiž stejné jako u masa. Čím víc volnosti, pastvy a spokojeného života slepic, tím výživnější vejce.
P.S.2: Když už si tu povídáme o chytrém nakupování, možná bude stát za to přečíst si i další článek: Jak začít konečně správně nakupovat (a zdravě jíst). Je tam dost zásad i tipů, které by se vám mohly hodit…