Je to tady – recept na tolikrát zmiňovanou květákovou pizzu bez mouky🍕. Možná vzpomenete na živé vysílání s Hankou Střelečkovou, kde jsme ji uváděli jako jeden z triků, jak do sebe ale i své rodiny (včetně puberťáků) dostat více zeleniny🥬. [su_spacer size=“15″]Tahle pizza navíc neobsahuje vůbec žádný lepek a má jen minimum sacharidů, takže si ji můžete dopřát i večer🕰. [su_spacer size=“15″]Díky vysokému obsahu vlákniny vás také pěkně zasytí – uvidíte, že celou ji ani nezvládnete sníst🤰!
[su_spacer size=“30″]
Květákovou pizzu připravíte jak z květáku syrového, tak vařeného. Rozdíl je jen v postupu. Já nejraději pracuji s květákem syrovým. Na ten ale potřebujete výkonný mixer nebo kuchyňský robot se sekáčkem.[su_spacer size=“15″]Pokud ani jedno doma nemáte, nevadí. Květák nejprve uvařte, poté jej v utěrce pořádně vyždímejte a rozmixujte nebo rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory🥔. [su_spacer size=“15″]Dále již postupujte stejně. Pizzu si můžete ozdobit čímkoli vás napadne a co máte rádi😋. [su_spacer size=“15″]Pizzu také nemusíte dělat jen jednu velkou, ale můžete vytvořit menší placičky a podávat je třeba jako zajímavé pohoštění pro přátele 🎉.
[su_spacer size=“30″]
Suroviny (asi 4 porce):
Korpus:
1 středně velký květák
2 vejce
150 g strouhané goudy nebo mozzarelly (pozor! ne tu v nálevu – obsahuje příliš mnoho vody)
1 lžička sušeného oregana
sůl
4 lžíce psyllia
Obloha:
1 konzerva sekaných rajčat
stroužek česneku
šalotka nebo menší cibule
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce přírodní sójové omáčky
sušené oregano
2 hrsti cherry rajčátek
120 g mozzarella (třešinky nebo natrhaná z nálevu)
bazalka
olivy
Postup
Květák očistěte, pokrájejte na menší kousky a syrový rozemelte v robotu na drť (Případně květák uvařte, vymačkejte tekutinu a rozmačkejte).
Ve větší míse jej smíchejte s ostatními ingrediencemi na korpus. Pár minut (cca 5 min) počkejte, aby psyllium začalo pracovat. Připravte si plech s pečícím papírem, na něj si dejte větší dortovou formu, která bude sloužit jako šablona a květákový korpus rozetřete na tenko pomocí stěrky.
Pečte v troubě při 200°C dozlatova (cca 10 min).
Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Česnek nakrájejte na plátky, šalotku nebo cibuli nadrobno. Vše orestujte na oleji v rendlíku, zalijte sekanými rajčaty z konzervy, dochuťte přírodní sójovkou (stáhnete tak kyselost rajčat a nemusíte přidávat cukr). Dochuťte oreganem.
Upečený korpus potřete rajčatovou omáčkou a obložte rajčátky, olivami, mozzarellou a bazalkou nebo surovinami dle vaší chuti.
Dopečte v troubě po dobu asi 10 min.
Nechte si chutnat.
Týnka 😉 🍕
[su_spacer size=“15″]
P.S. Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?
Na stránkách používáme soubory cookies. Některé jsou nezbytné pro fungování stránek, jiné nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek nebo zobrazování reklamy, pomáhají nám analyzovat návštěvnost a stránky zlepšovat. Více informací
Cookies jsou malé soubory, které se dočasně ukládají ve vašem počítači a pomáhají nám k lepší uživatelské zkušenosti na našich stránkách. Cookies používáme k personalizaci obsahu stránek a reklam, poskytování funkcí sociálních sítí a k analýze návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních sítí, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb.
Ze zákona můžeme na vašem zařízení ukládat pouze soubory cookie, které jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme vaše svolení. Budeme vděční, když nám ho poskytnete a pomůžete nám tak, naše stránky a služby zlepšovat. Svůj souhlas s používáním cookies na našem webu můžete samozřejmě kdykoliv změnit nebo odvolat. Více informací