🌞👙 Postava DO PLAVEK? Ještě to stihnete! Detailní PLÁN NA HUBNUTÍ už čeká.
Objednávejte do 30. 4. s DOPRAVOU ZDARMA!👙🌞 

👙 Postava DO PLAVEK? Ještě to stihnete! 👙
Detailní PLÁN NA HUBNUTÍ už
čeká.
Objednávejte do 30. 4. s DOPRAVOU ZDARMA!

Proteiny v prášku: 10 otázek a odpovědí pro začátečníky

„Ty jo, holky z Restartujem® celkem často používají ty proteiny! K čemu to je? Kolik se toho kam míchá? Můžu s tím vařit, nebo jenom za studena? A můžou to i děti?“ Otázek k proteinům míváte dost. A je na čase na ně od nás dostat odpovědi!

1. Proč je dobré mít doma proteiny v prášku?

Pokud nás sledujete byť jen malou chvilku, víte, že na proteinech záleží.

Ty úplně nejzákladnější informace jste mohli načerpat už z článku Proteiny jako must have základ jídelníčku. Víte o nich dost?, ale pojďme se podívat na proteiny v prášku.

Jde totiž o to, že někdy jsou dny tak hektické, že prostě neuhlídáte Denní talíř.

Nejen co se týče zeleniny, ale právě také ohledně bílkovin.

A v okamžiku, kdy chcete navíc hubnout, tedy automaticky redukovat sacharidy, hlídat si dobré tuky a navýšit množství bílkovin, to právě s tím posledním bodem nebývá nejjednodušší.

I když si zapamatujeme, že máme sníst okolo 1−1,5 g bílkovin na 1 kg své hmotnosti, nevíme zase, jaké jejich zdroje jsou ty nejlepší nebo kolik bílkovin se v čem nachází.

To u proteinů v prášku odpadá. Jsou to snadno stravitelné směsi nejčastěji na bázi syrovátky, které nám díky své vysoké koncentraci dodají i v malém objemu více bílkovin než například tvarohy.

A dávkování je na každém balení.

2. Jak poznáte kvalitní protein?

Čím kratší etiketa se složením, tím lépe.

To funguje u potravin, stejně jako u práškových proteinů. Základem bývá nejčastěji syrovátka a důležitý je deklarovaný obsah bílkoviny v ní (např. 82 %).

Ohlídejte také druh použitého sladidla (skvělé jsou ty se stévií, neberte ty s sukralózou) a způsob, jakým byla syrovátka zpracovávaná, protože šetrnost zpracování ovlivňuje její využitelnost.

Platí, že čím šetrnější úprava, tím vyšší využitelnost pro vaše tělo.

Na trhu uvidíte i sofistikované formy isolátu, hydrolyzátu.

Jsou naprosto v pohodě, vlastně jen prošly úpravou s ohledem na vyšší vstřebatelnost. A potkat můžete také označení CFM, což signalizuje proteiny, jež prošly procesem mikrofiltrace (a pak bývají například zbavené laktózy a značené také jako lactose-free).

Grass fed protein je zase označení syrovátkového proteinu extrahovaného z mléka krav pasoucích se na travinách.

Tedy živených tím nejpřirozenějším způsobem. A protože na tom, aby byly vstupní suroviny co nejpřirozenější, nám záleží u všeho, co jíme a pijeme, patří nakonec tento parametr a fakt, že se zvířata pásla ideálně celoročně na pastvinách, k těm nejdůležitějším.

3. Proč se do některých syrovátkových proteinů ještě přidává kasein?

Kasein je látka, kterou přirozeně najdete například v tvarohu.

Tělu díky němu trvá strávení tvarohu výrazně déle, než je doba trávení syrovátky.

Z tohoto důvodu se kasein přidává do syrovátkových proteinů: aby se poněkud zpomalilo jinak rychlé vstřebávání, a tím se pro ni, resp. obsažené aminokyseliny, vytvořila „příležitost“ déle v těle působit (například na regeneraci).

4. Existují i jiné, například veganské proteiny?

Ano. Sehnat můžete hrachový, konopný nebo třeba sójový. Chuťově ale podle nás vítězí syrovátkové. Ať už s příchutěmi, nebo bez.

Ale to neznamená, že není dobré proteiny střídat. To naopak.

Každá výchozí surovina garantuje jiné spektrum aminokyselin, o které nám v proteinech jde především.

A čím pestřejší je paleta aminokyselin, tím lépe pro tělo.

A dokonce také vzájemně umí ovlivňovat své působení a vstřebávání.

Ovesná bílkovina se například z hlediska využitelnosti velmi dobře kombinuje např. s mléčnými bílkovinami z jogurtů a tvarohu, bílkoviny z masa s bílkovinami z hrachu apod. Takové kombinace mají velmi příznivý efekt na vstřebatelnost a využitelnost celkově přijatých bílkovin. A jestliže toto platí u surovin, z nichž vaříme, platí to samé i pro instantní varianty proteinů.

5. Má tělo z proteinů v prášku stejný užitek, jako by mělo z masa, vajec, tofu, tvarohu…?

Na prvním místě bychom se měli vždycky snažit o vyvážený, pestrý a chutný přirozený jídelníček z neupravených potravin, který dává smysl.

A teprve pak je třeba individuálně zvážit, kde jeho případná slabší místa chytře vylepšit či doplnit, pokud máme nějaké zvláštní nároky, případně hendikepy a požadavky (vyšší příjem bílkovin je důležitý ve sportu, stejně jako při hubnutí, v potaz je důležité brát potravinové intolerance…).

6. Mohu, nebo dokonce mám jíst / pít protein denně?

Vnímejte je především jako chytrý doplněk, který se pro pravidelné užívání hodí hlavně v prvních stádiích hubnutí nebo ve chvíli, kdy intenzivně sportujete, snažíte se nabrat svalovou hmotu.

Právě pro sportovce totiž platí doporučení zvednout příjem bílkovin z obvyklých 1−1,5 g na kilogram váhy denně až na 2 g bílkoviny na kilogram váhy denně.

A to už jsou potom například proteinové nápoje hodně užitečným pomocníkem. „Ujíst to“ není legrace.

My v Restarujem® je vnímáme každopádně právě jako chytrý doplněk, kterým systematicky vylepšujeme například víkendové moučníky.

Kvůli lepším výživovým hodnotám i pomalejšímu nástupu cukru do krve.

7. Dá se proteinem „předávkovat“?

To je nekonečná diskuse zejména u výkonnostních sportovců, kteří bílkoviny konzumují v opravdu velkém množství.

Ale nikdy se v praxi ani v odborných tělovýchovných a zdravotních publikacích neobjevily zdokumentované případy předávkování bílkovinami nebo doplňky s nimi.

Pokud jich přijmete přece jenom moc, tělo je jednoduše vyloučí. Jen to trvá, protože právě bílkoviny jsou pro tělo nejpomaleji vstřebatelnou živinou (proto po nich nelítá ten krevní cukr).

A mimochodem, chcete-li pomoct vstřebatelnosti bílkovin, přidejte si vlákninu – tedy klidně další porci zeleniny navíc. A ideálně před jídlem!

8. Obvyklou formou jsou koktejly, ale dají se proteiny přimíchat třeba do kaše, těsta na palačinky apod., tedy vystavit vysokým teplotám?

Naprosto určitě! Většina práškových proteinových doplňků je v takové podobě a úpravě, aby vydržely tepelné úpravy.

Proto vám je také nabízíme v receptech na sladké pečení.

A hlavně: existuje i speciální „protein na pečení“, který vám navíc pomůže i s nadýchanými buchtami nebo dorty.

Budete s ním mít jistotu, že se vám z těsta po přidání tohoto proteinu nestane jen hutná hrouda. Ale používat opravdu můžete i běžné proteiny.

I s nimi se vám pečení povede a my jednoznačně doporučujeme třeba náš Proteinový bezlepkový medovník!

Navíc takto budete mlsat zase zdravěji.

To si sice obvykle slibujeme i od proteinových tyčinek, jenže u těch si nejprve musíte dát práci a vybrat správnou proteinovou tyčinku s optimálním složením!

9. Mohou proteiny dostávat i děti?

Pro děti platí, a to hlavně v období růstových spurtů nebo u sportujících dětí, pravidlo o zvýšeném příjmu bílkovin, tj. 1,2 g/kg.

Pokud přimícháte ráno protein do ovesné kaše, je to úplně v pohodě. Děti mohou i proteinové koktejly.

Ale dávejte při tom pozor na smíšené alergie.

10. A s jakým proteinem je nejlepší začít?

My jsme ve spolupráci s výživovým guru Ing. Ivanem Machem, který nám pomohl s celým tímto textem, vybrali hned tři z portfolia našeho milovaného aktin.cz:

  • Pokud je vaší primární snahou momentálně hubnout, ochutnejte Vilgain Grass-Fed Whey Protein ⁠–⁠ z mléka krav krmených trávou, slazený stévií, ultrafiltrovaný za nízkých teplot.
  • Pro nabírání svalů je skvělý Vilgain Whey Protein ⁠s vysokým obsahem bílkovin a BCAA, slazený stévií, ultrafiltrovaný za nízkých teplot. Nabídne vám totiž navíc uspokojivý obsah železa a zahuštění guarovou gumou je v pohodě.
  • Při podezření na laktózovou intoleranci zvolte Vilgain Lactose Free Whey Protein ⁠–⁠ i když je bezlaktózový, má krásných 76 % bílkovin, znovu je slazený stévií a také ultrafiltrovaný za nízkých teplot.

Máte další otázky ohledně proteinů? Sem s nimi 😊!

Monika 🌸 a Týna 🥑

PS: Jako odměnu za dočtení tohoto článku si zasloužíte luxusní odměnu: Proteinové palačinky bez mouky


ODBORNĚ REVIDOVAL:

  • Ing. Ivan Mach, CSc.

DALŠÍ ČLÁNKY A INFORMACE:

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Kompletní návod,
jak zhubnout
a nepřibrat tuk.

Restart jídelníčku:
jednou provždy!

Je trpět hlady
při dietě váš oblíbený sport?

V tom případě NEKUPUJTE naši knihu!

Obsahuje totiž 101 chutných receptůnákupní seznamy zdravých potravin.