Míváš chutě na sladké, míváš často hlad?
Možná právě nedostatek bílkovin nebo jejich nepoměr vůči ostatním živinám je oním důvodem, proč se ti tohle stává!
Jsou důležité pro stavbu a obnovu našich tkání, jsou součástí správného fungování našeho těla i z hlediska hormonů a imunity a mají nenahraditelnou funkci při budování i rýsování svalové hmoty, ale také při spalování tuků.
Bílkoviny by se měly objevit v každém jídle, které sníš. Rozhodně neplatí, že když sníš 100 g masa, dostaneš do sebe 100 g bílkovin!
Doporučená denní dávka bílkovin se pohybuje kolem 1 g bílkoviny na 1 kg tělesné hmotnosti.
Záleží ale na tom, jakých cílů chceš dosáhnout. Při hubnutí se tato denní dávka zvedá až na 1,5 g.
Jisté je, že takové snídaně obsahují bílkovin opravdu jen minimum. Nejen, že tě nemusí dostatečně zasytit, ale hlavně tě pak může přes den honit mlsná.
Tělo se ti snaží říct, že mu něco chybí.
Dochází k úbytku svalové hmoty – tělo je neuvěřitelně chytré, takže si tento deficit doplní sám ze svalů. Jenže úbytek svalové hmoty znamená, že se ti i zpomalí metabolismus a to je něco co obzvláště pokud hubneš, rozhodně nechceš!
Řešením je tedy dávat si na bílkoviny v jídelníčku dobrý pozor.
Jejich zdrojem je nejen maso, ale také mléčné produkty, luštěniny, ryby, vejce (hlavně bílek).
Jestli tě téma proteinu zaujalo a chceš vědět více, určitě pokračuj článkem: Proteiny jako must have základ jídelníčku. Víte o nich dost?.
Praktickým řešením, jak navýšit a mít dostatečný příjem bílkovin, je použití proteinového prášku. Mrkni na článek: Proteiny v prášku: 10 otázek a odpovědí pro začátečníky.
Týna 🥩
PS: Chtěli byste jídelníček, tedy jasný plán co vařit a jaké potraviny nakoupit? Mrněte na naší kuchařku Restart jídelníček: Zdravé jídlo 2x denně, která zjednoduší váš zdravý život.
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"
Kompletní návod,
jak zhubnout
a nepřibrat tuk.
Restart jídelníčku:
jednou provždy!
Je trpět hlady
při dietě váš oblíbený sport?
V tom případě NEKUPUJTE naši knihu!
Obsahuje totiž 101 chutných receptů i nákupní seznamy zdravých potravin.