Znáte carrot cake nebo-li mrkvový dort? Ano, to je ten dort z kavárny s vláčným korpusem s křupavými oříšky, vůni skořice a vrstvou krémového sýru. [su_spacer size=“15″]Jak název napovídá, hlavní přísadou je mrkev. To vyvolává dojem, že tento dezert patří mezi ty zdravé. Jenže bohužel ve vaší oblíbené kavárně bude jistě obsahovat i spoustu cukru a bílé mouky. Přitom původní receptura tohoto moučníku ani cukr neobsahovala. [su_spacer size=“15″]Dříve byl cukr i jiná sladidla obtížně sehnatelnou i drahou surovinou. Mrkev se tak pro svou sladkost stala velice dobrou náhražkou, protože obsahuje daleko více cukru než jiné druhy zeleniny. Navíc dodává dortu neuvěřitelnou šťavnatost.
[su_spacer size=“15″]
Náš chlebíček (ano mrkvový dort mívá často i tvar chlebíčku nebo běžného koláče na plech) je vláčný, není přeslazený, obsahuje spoustu zdravých tuků a bílkovin díky oříškům a zdobený je odlehčenou polevou z žervé a kokosového krému. Ideální dezert, svačina nebo snídaně do zimních dnů , co říkáte?
[su_spacer size=“30″] Suroviny na 1 chlebíčkovou formu (8-10 porcí):
180 g očištěné mrkve (asi 2 větší kusy)
75 g mletých vlašských ořechů
90 g pohankové mouky
75 g mandlové mouky
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření (nebo jen mleté skořice)
50 g kokosového oleje
40 g erythritolu (nebo xylitolu)
1 vejce
100 ml kokosového nebo rýžového či mandlového mléka
3 lžíce medu
Suroviny na krém:
125 g žervé
70 ml kokosového krému (tučná část kokosového mléka)
30 g erythritolu
[su_spacer size=“15″]
Postup:
Mrkev nastrouháme najemno. Kokosový olej necháme povolit – rozpustíme jej v rendlíku a necháme vychladnout.
Poté do něj pomocí vidličky zašleháme vejce, med a mléko. V míse smícháme strouhanou mrkev, mleté ořechy, obě mouky, sodu, kořenní a erythritolu.
Obě směsí spojíme a vlijeme do formy na chlebíček. Pokud nemáte silikonovou, doporučuji ji raději vyložit pečícím papírem. Pečeme při 180°C asi 35 minut.
Mezitím si připravíme krém. Veškeré ingredience vyšleháme pomocí metliček (ručního šlehače) dohladka.
Po upečení necháme chlebíček vychladnout a zdobíme jej pomocí lžíce krémem.
Necháme v lednici zatuhnout. V lednici chlebíček také uchováváme.
[su_spacer size=“15″]
Nechte si chutnat.
Týnka 😉 🥕
P.S. Chcete se naučit mlsat sladce ale zdravě? Zbavit se závislosti na cukru? Nepřibíráte na váze, kdykoli si dáte něco dobrého? Mrkněte na naši kuchařku Sladký Restart – poradí vám jak se zbavit závislosti na cukru a naučí vás, jak zdravě mlsat.
Na stránkách používáme soubory cookies. Některé jsou nezbytné pro fungování stránek, jiné nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek nebo zobrazování reklamy, pomáhají nám analyzovat návštěvnost a stránky zlepšovat. Více informací
Cookies jsou malé soubory, které se dočasně ukládají ve vašem počítači a pomáhají nám k lepší uživatelské zkušenosti na našich stránkách. Cookies používáme k personalizaci obsahu stránek a reklam, poskytování funkcí sociálních sítí a k analýze návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních sítí, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb.
Ze zákona můžeme na vašem zařízení ukládat pouze soubory cookie, které jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme vaše svolení. Budeme vděční, když nám ho poskytnete a pomůžete nám tak, naše stránky a služby zlepšovat. Svůj souhlas s používáním cookies na našem webu můžete samozřejmě kdykoliv změnit nebo odvolat. Více informací