S naším receptem je dokonce můžete udělat ještě výživnější a lépe stravitelné. Namísto bílé pšeničné mouky jsme zvolili celozrnnou špaldovou.
[su_spacer size=“15″]
Špalda je totiž stará odrůda, předchůdkyně pšenice a jako taková obsahuje více vitamínů a minerálních látek. Celozrnná špaldová mouka pak vyniká svým obsahem vlákniny. Knedlíčky jsou zahuštěny i celozrnnou špaldovou krupicí, kterou koupíte ve zdravých výživách nebo větších supermarketech. Nelekejte se, když knedlíky připravíte z celozrnné krupice, mohou mít tmavší zabarvení, než jste zvyklí.
[su_spacer size=“15″]
Tmavší barva ale neubírá pokrmu na chuti, právě naopak. Celozrnná krupice krásně voní i dobře chutná. I proto jsme zvolili finální obalení v mletém máku , který případné nemístné poznámky rodiny ohledně tmavší barvy knedlíků, hravě zvládne.
[su_spacer size=“15″]
Tvaroh jsme v receptu nahradili silken tofu (nebo-li hedvábným tofu). Tento speciální druh velmi jemného natural tofu má příjemnou chuť a má měkkou konzistenci.
[su_spacer size=“15″]
V kuchyni je skvělé především na přípravu různých krémů, při pečení nebo pro výrobu pomazánek či majonéz. Koupíte jej též ve zdravých výživách nebo specializovaných asijských obchodech či na internetu.
[su_spacer size=“15″]
Pokud jej neseženete a klasický tvaroh vám nijak nevadí, můžete použít i ten.
Pravděpodobně však budete muset lehce upravit množství mouky.
[su_spacer size=“15″]
Suroviny (4 porce):
knedlíčky:
2 žloutky
30 g másla
20 g erythritolu
250 g silken tofu
130 g špaldové celozrnné krupice
160 g špaldové celozrnné mouky + trochu navíc na pomoučení válu
ovoce (cca 15 ks meruněk, ale můžete použít i jahody nebo švestky)
[su_spacer size=“15″]
zdobení:
6 lžic mletého máku
3 lžíce erythritolu
4 lžíce rozpuštěného másla
volitelně – strouhané neochucené tofu, tvaroh nebo bílý jogurt či zakysaná smetana
[su_spacer size=“15″]
Postup:
Žloutky utřete s erythritolem a změklým máslem. Vmíchejte silken tofu.
Postupně zapracujte krupici i mouku.
Rukama vypracujte vláčné těsto, které vyklopte na pomoučněnou plochu a vytvořte z něj váleček o průměru asi 6 cm.
Z válečku odkrajujte asi 2 cm dlouhé kousky, každý rozmáčkněte na placičku, doprostřed položte vypeckovanou meruňku, dobře zabalte, a ještě zlehka v mouce či krupici vyválejte dokulata.
Knedlíky naskládejte do vroucí vody, zlehka vařečkou odlepte ode dna a vařte asi 8 minut (záleží však na jejich velikosti).
V míse smíchejte mák s erythritolem a ještě horké uvařené knedlíky v této směsi obalte.
Na talíři můžete dozdobit rozpuštěným máslem nebo jogurtem či zakysanou smetanou.
[su_spacer size=“15″]
Nechte si chutnat.
[su_spacer size=“15″]
Týnka 😉 🍑
P.S. Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?
Na stránkách používáme soubory cookies. Některé jsou nezbytné pro fungování stránek, jiné nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek nebo zobrazování reklamy, pomáhají nám analyzovat návštěvnost a stránky zlepšovat. Více informací
Cookies jsou malé soubory, které se dočasně ukládají ve vašem počítači a pomáhají nám k lepší uživatelské zkušenosti na našich stránkách. Cookies používáme k personalizaci obsahu stránek a reklam, poskytování funkcí sociálních sítí a k analýze návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních sítí, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb.
Ze zákona můžeme na vašem zařízení ukládat pouze soubory cookie, které jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme vaše svolení. Budeme vděční, když nám ho poskytnete a pomůžete nám tak, naše stránky a služby zlepšovat. Svůj souhlas s používáním cookies na našem webu můžete samozřejmě kdykoliv změnit nebo odvolat. Více informací