Začni tím, že gril nejdřív pořádně vyčistíš.
Pokud z grilu neodstraníš spálené částečky, přilepí se při dalším grilování na potravinu, kterou pak, dobrou chuť, jíš.
Tyto nechutné stopy po staré černé mastnotě a ze zuhelnatělých zbytků jsou karcinogenní.
Ke kontaminaci karcinogeny dochází nejen přímým kontaktem jídla se spálenými zbytky, ale i z kouře, kam odkapávají několikrát přepálené zbytky tuku.
Zkrátka hrůza. Ale o tom se dozvíš v dalším videu.
Mřížku vydrhni pomocí drátěného kartáče nebo speciální houby na gril. Cílem je odstranit všechny spálené částečky.
K vyčištění roštu opravdu nestačí jen jeho opálení nad ohněm na začátku grilování.
Pokud tedy griluješ přímo na roštu, měl by být vždy zbaven připálenin a mastnoty. A pokud se ti gril nechce čistit nebo dokonce už vyčistit nejde, použij radši alobal. A úplně nejlepší je pokud máš grilovací kámen.
Tohle ale rozhodně není všechno!
V příštím článku se dozvíš další tipy jak na zdravé grilování!
Týna 🥩
PS: Chtěli byste jídelníček, tedy jasný plán co vařit a jaké potraviny nakoupit? Mrněte na naší kuchařku Restart jídelníček: Zdravé jídlo 2x denně, která zjednoduší váš zdravý život