Pokud se budete řídit pravidlem, že ve vašem jídelníčku upřednostníte čerstvé, živé a lokální potraviny před těmi průmyslově zpracovanými a dováženými přes půl kontinentu, máte skvělý základ vaší stravy podporující významně zdraví. Pak jsou tu však výjimky. [su_spacer size=“15″]Suroviny, které mají tak výborné vlastnosti po stránce nutriční i kulinářské, že se vyplatí po nich sáhnout i do zahraniční kuchyně a dovézt je na váš stůl. [su_spacer size=“15″]Máme pro vás 4 z nich, které jsou možná trochu netradiční, ale podpoří vás zásadně i při hubnutí. Které to jsou?
[su_spacer size=“30″]
KIMČI – pikantní nakládaná zelenina z Korei
Patří do skupiny potravin, kam můžeme zařadit např. naše dobré známé kvašené zelí, okurky kysající ve slaném nálevu (nepleťte si je ale s okurkami kupovanými v octovém nálevu!) a různé další pickles, které lze připravit téměř z jakékoli zeleniny.[su_spacer size=“15″]
Kvašená zelenina je nejpřirozenějším zdrojem vitaminu C, především v podzimním a zimním období, kdy není dostatek zeleniny čerstvé. Ale hodí se kdykoliv, neboť jí můžete mít stále při ruce a využít na mnoho způsobů.[su_spacer size=“15″] Obsahuje bakterie mléčného kvašení, které podporují zdravou střevní mikroflóru a tedy i dobré fungování vaší imunity.
Jak na kvašenou zeleninu prakticky?
přidejte ji na talíř k běžným jídlům
zamíchejte do zeleného salátu
smíchejte s nastrouhanou mrkví
Kimči je velmi výrazné v chuti a pro českého strávníka, jemně řečeno, možná trochu neobvyklé. Perfektně se hodí k rýži, která právě případnou příliš ostrou chuť neutralizuje.
A proč se kvašená zelenina hodí právě k redukci váhy?
Obsahuje vlákninu – zasytí, podpoří trávení. Obsahuje dobré bakterie, tolik důležité pro vstřebávání. A při hubnutí jí potřebuje naše tělo, aby bylo zahrnuté dostatkem živin.
Kvašenou zeleninu nevařte. Přišli byste tím o všechny ty dobré živé bakterie.
[su_spacer size=“30″]
UMEOCET – tradiční dochucovadlo z japonské kuchyně, ale perfektně se hodí i do té české, kam vnáší svou úžasnou léčivou sílu.
Vzniká fermentací japonských švestiček umeboshi. Ty se v den sklizně nasolí a potom se nechají několik dní sušit na slunci. Jakmile jsou téměř usušené, naloží se do slaného nálevu, zatíží kameny a nechají kvasit.[su_spacer size=“15″]
Pokud jste dosud doma na vaření používali jen obyčejný kvasný lihový ocet, tak ten si nechte na čištění lednice. [su_spacer size=“15″]Vyrábí se totiž z destilovaného alkoholu a pro naše zdraví a střeva není nijak přínosný. Oproti tomu právě umeocet podporuje zdravou střevní mikroflóru. Má také silné neutralizační schopnosti, obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě. Je vhodný při nevolnostech a bolestech hlavy. Působí proti únavě.
Kromě jeho zdravotních benefitů je výhodou také jeho výrazná chuť – pokrm totiž dokáže osolit i okyselit zároveň.[su_spacer size=“15″]
Skvělý je v kombinaci s olivovým olejem, jakožto super rychlá zálivka na zeleninové saláty. [su_spacer size=“15″]Dá se přidat ale i všude tam, kde byste jinak použili klasický kvasný ocet, např. do pokrmů s čočkou, pomazánek, dipů nebo do polévek. Je celkem dost výrazný, takže ho vždy přidávejte po troškách. Do větší salátové mísy dejte maximálně dvě lžíce.
TRADIČNÍ SÓJOVÁ OMÁČKA – Tamari a Shoyu patří k dalším japonským ochucovadlům s velkými nutričními benefity.
Ale pozor, je potřeba vybrat tu správnou. Běžné sójové omáčky, které lze koupit v obchodech, nemají s těmi tradičními nic společného. Obsahují spoustu cukru, soli, látky zvýrazňující chuť – hlavně škodlivý glutaman sodný.
Přírodní sójové omáčky nic z těchto látek neobsahují. Zkontrolujte si složení.[su_spacer size=“15″]
Tamari omáčka je bezlepková a vzniká tradiční metodou – kvašením, kdy vznikají enzymy, které mají příznivý vliv na trávení a přispívají k lepšímu využití živin z potravy.[su_spacer size=“15″]
Shoyu je přírodně fermentovaná omáčka, která se vyrábí tradičním kvašením rozdrcených sójových bobů, pšenice a mořské soli za přítomnosti fermentačních kultur.[su_spacer size=“15″]
Shoyu i Tamari lze používat na ochucování zeleninových polévek, dušené i restované zeleniny, „číny“, omáček, pomazánek a luštěnin. Přidávejte je až ke konci varu, aby si zachovaly co nejvíce živin a nezměnila se chuť.
QUINOA – bezlepková „pseudoobilovna“ původně z Peru, která je zajímavá z hlediska svého výjimečného bílkovinného složení. Obsahuje totiž všech devět esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí vyrobit a potřebuje je dodávat ve stravě (např. formou živočišných bílkovin).
Je bohatým zdrojem minerálních látek (především železa), vlákniny a je také velmi dobře stravitelná.[su_spacer size=“15″]
Quinou můžete přidat do zeleninových salátů, podávat ve formě rizota, použít jako vložku do polévek, nebo z ní vytvořit různé vegetariánské karbanátky a placičky. Lze ji připravit i na sladko formou kaše.[su_spacer size=“15″]
Její výhodou je, že se tváří a chutná jako příloha, a přitom obsahuje bílkoviny. K hubnutí se tedy hodí také z tohoto důvodu. Díky svému složením obstojí mnohem lépe, než rýže nebo kus-kus, které ač celozrnné, obsahují spousty sacharidů.
Teď v létě je skvělá do salátu. Do těch velkých na večeři, když nechcete mít jen samotné zelené „lupení“. Kromě sýru, vajíčka nebo semínek, přidáte pár lžic uvařené quinoi a hned máte kompletní jídlo na světě. [su_spacer size=“15″] Když ji nemáte uvařenou předem, poslouží vám jako rychlá pomoc mini konzerva od firmy Bonduelle.[su_spacer size=“15″]
A apel na závěr. Dejte zelenině šanci tím, že ji dobře ochutíte. Aby zelenina ustála dlouhodobě v konkurenci výrazně ochuceným výrobkům, jako jsou uzeniny, sýry, chlebíčky, smažená jídla a další dobroty… MUSÍTE JÍ DOBŘE OCHUTIT. [su_spacer size=“15″]Jinak vám z talíře zmizí a s tím půjdou zpět i těžce shozená kila! Sójová omáčka i umeocet vám v tomto úkolu velmi dobře pomohou. Hned zítra si je běžte koupit, nebo objednejte online.
[su_spacer size=“30″]
Pěkné letní salátové dny,
Týnka
P.S. Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?