Budha bowl s pomerančovým tofu, quinoou a restovanou řepou

Znáte Budha bowl neboli Budhovu misku?  V poslední době se tento typ pokrmu stal velkým trendem.
Vznikají restaurace, které nabízí pouze tyto misky, pinterest i food blogy jsou plné nápadů na samotné recepty i jejich servírování. Jaká je historie budhovi misky?
Buddha bowl je v dnešní době chápan jako takový talíř plný výživných surovin, které pokryjí jedno nutričně vyvážené jídlo. Ale v podstatě je to tak trochu „Co dům dal!“.

A proč název Budha bowl?

Někdo říká, že vznikl tak, že daná miska připomíná Buddhovo kulaté bříško. Jiní zase, že Buddha neměl žádné bříško a byl vlastně štíhlý.
Budha ani tak moc neřešil co jí, ale především kdy a jak často jí (preferoval spíše půsty). Navíc v té době nebylo tolik zpracovaných a nezdravých potravin, tak bylo jednodušší jíst prostě a zdravě.
Budha s sebou neustále nosil misku, do které mu lidé dávali jídlo. Proto se v Buddha bowl může objevovat téměř cokoliv.
Avšak miska by měla obsahovat vždy 5 základních surovin. Obilovinu, vařenou zeleninu, syrovou zeleninu, bílkovinu a zdravý tuk.
Budha misky jsou dokonale vyvážené a z pravidla barevně krásné. Tělu mají dodat maximum vitamínů a minerálních látek.

Jaké suroviny se v budhově misce používají:

  • Čerstvá (ideálně sezónní) zelenina (může být i tepelně upravená) včetně listové zeleniny , čerstvé bylinky, zdravé tuky (v podobě ořechů, semínek, avokáda, dressingů z extra panenských rostlinných olejů, ořechová másla, tahini pasta…)
  • bílkoviny (luštěnina, tofu, tempeh, falafel, vejce, případně maso/ryba), obiloviny či přílohy typu nudle (rýže, rýžové nudle, quinoa, kuskus, pohanka, jáhly, bulgur,…)
  • To vše v ideálním poměru.
Co naopak budha bowl rozhodně není? Nejedná se o „obyčejný“ salát!!!! Nikdy by tedy miska neměla obsahovat např. pouze zeleninu a bílkovinu!
Budhova miska je tedy úžasná varianta např. na lehký, vyvážený a dokonale výživný oběd.

Suroviny (1 porce):

  • 80 g bílého tofu
  • 80 g vařené červené řepy + lžička olivového oleje + sůl
  • 1 menší mrkev
  • 100 g mražené brokolice
  • 120 g vařené quinoi
  • 20 g mladého špenátu
  • 40 g ledového nebo římského salátu
Marináda na tofu + zálivka:
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • 30 g šťávy z pomeranče
  • 15 g medu
  • 20 g olivového extra panenského oleje
  • 15 g přírodní sójovky (Tamari nebo Shoyu)

Postup:

  1. Veškeré ingredience na marinádu smíchejte (zázvor i česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno). Tofu nakrájejte na kostky a vmíchejte do marinády. Nechte chvíli odpočívat.
  2. Řepu nakrájejte na klínky (měsíčky) a krátce ji orestujte se solí na oleji. Dejte ji stranou.
  3. Brokolici na cedníku spařte horkou vodou a ihned poté ji schlaďte studenou. Brokolice si tak zachová svěží barvu, chuť i více živin.
  4. Tofu vyjměte z marinády a orestujte jej na pánvi. Marinádu si schovejte – použijete ji zároveň jako zálivku.
  5. Salát překrájejte na tenké nudličky.
  6. Zkompletujte budhovu misku. Na dno dejte vařenou quinou a postupně ozdobte jednotlivými ingrediencemi. Vše zalijte pomerančovou marinádou.

Nechte si chutnat.

Týnka 😉 🥗

PS: Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?

Mrkněte na naši kuchařku Restart jídelníček, která nastartuje vaše hubnutí. Nyní za zaváděcí cenu… ⏰

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Nová kuchařka s 
jídelníčkem na hubnutí

blank

Představte si že vaříte snadné recepty bez počítání kalorií,
jídla máte hotová do 30 minut, neřešíte, co zítra jíst.

Komentáře