Denní talíř je velmi jednoduchý, ale přitom velmi funkční nástroj nejen pro zdravé hubnutí.
Je to pomůcka, která vám pomůže poskládat si jídla během dne tak, aby všechny (makro) živiny byly v optimálním poměru bez vážení a počítání kalorií.
Jakmile ho pochopíte, máte jednoduchou, za každých okolností využitelnou pomůcku pro sestavení vyváženého jídla.
Vážení jídla a počítání kalorií je rozhodně dobrá věc.
Je skvělé získat přehled o tom, kolik má jaká potravina energie a jaké obsahuje makroživiny.
Z praktického pohledu na každodenní fungování však není dlouhodobě udržitelné každé jídlo vážit. (Více o tom, proč nepočítat kalorie v tomto článku.)
Obsahuje 4 sekce – bílkoviny, tuky, sacharidy a zeleninu. Co patří do každé sekce, vidíte zde na obrázku.
Maso, ryby, drůbež, plody moře, vaječný bílek, jogurt, tvaroh, olomoucké tvarůžky, tvarohové sýry, tofu, tempeh, sójové maso, luštěniny (čočka, hrách, fazole). Ořechy a semena jsou na hraně mezi bílkovinou a tuky…
Obiloviny (rýže, jáhly, pohanka, quinoa, ovesné vločky, kroupy), výrobky z mouky (těstoviny, pečivo, kuskus, sušenky, dorty, cereální směsi), brambory, batáty, kukuřice, ovoce, cukr, sirupy, med, alkohol…
Máslo, sádlo, oleje, vaječný žloutek, avokádo, ořechy a semínka, kokosové mléko, smetana, kokosové mléko…
Všechna zelenina – listové saláty, rajčata, okurky, papriky, hrášek, zelené fazolky, mrkev, petržel, celer, řepa, ředkve, chřest květák, kedluben, zelí, kapusta, kadeřávek, brokolice, pórek, cuketa, dýně, řapíkatý celer, cibule, česnek, křen, zelené bylinky… Meloun, brambory, kukuřici dejte do sekce sacharidů.
Každá potravina v sobě většinou obsahuje více složek a tak je trochu nepřesné zařazovat jí pouze do jedné sekce. Vždy však převažuje jedna hlavní a v systému Denního talíře, kde nejde o přesné počítání, nám toto dělení postačí.
Požádala jsem kamarádku Kláru, aby si sepsala, co včera jedla.
Kláře se včerejší den moc nepovedl. Hodně sportuje a pohybem přebytečné kalorie spálí. Ale deficit živin se jistě časem projeví. Třeba únavou.
Denní skóre by Kláře jistě vylepšila mísa salátu k bagetě. A když vím, že večer bude příležitost dát si sklenku vína, je fajn si část sacharidových jídel během dne odpustit a vytvořit si tak rezervu na večer. (A nezapomeňte na pravidlo č. 3: Je třeba používat zdravý rozum.)
Takhle tedy talíř funguje. Užijte si ho.
Monika a Kristýna
P.S. :Denní talíř si můžete stáhnut zdarma zde >