fbpx

Dýňový koláč s proteinem

Uvnitř neuvěřitelně vláčný a šťavnatý, na povrchu krásně křupavý.

Takový je náš dýňový koláč, na kterém si můžete zdravě pochutnat v rámci snídaně či svačiny. Díky přidanému proteinu vás totiž dokonale zasytí, nezvedne hladinu krevního cukru a ještě ušetříte na kaloriích.

Oproti klasickému koláči má totiž ten náš nesporně nižší obsah sacharidů a lze jej dokonce připravit v bezlepkové variantě.

Dýně hokaido je přirozeně sladká a sluší jí kombinace se skořicí a jablky. Na slazení jsme použili přírodní nekalorické sladidlo Erythritol. Ten koupíte např. v krámech se zdravou výživou, některých drogeriích (např. Rossman nebo DM), větších supermarketech či na e-shopech.

Ačkoli zní název podivně chemicky, jedná se o látku, která se přirozeně vyskytuje v některých fermentovaných potravinách, v hroznech, hruškách nebo melounech. Má velmi nízký glykemický index, jen 6 % kalorií oproti běžnému cukru a přibližně 60-70% sladivost.

Sladkost koláče je však docílena i přidaným proteinem a přirozenou sladkostí jablka a dýně.

Rozhodně jej vyzkoušejte – uvidíte, že nepohrdne ani návštěva či vaše rodina.

Suroviny (8-10 porcí):

 Základ:
  • 80 g kokosového oleje extra panenského
  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g syrovátkového proteinu (doporučujeme např. vanilkový od Aktin.cz)
  • 50 g jemně mletých ovesných (nebo pohankových) vloček
  • 40 g erythritolu
  • ½ lžičky mleté skořice
Náplň:
  • 400 g dýně hokaido
  • trochu oleje na pečení dýně
  • 30 g erythritolu
  • 1 středně velké (160 g) jablko
  • špetka skořice
  • pár kapek citronové šťávy
  • 1 vejce
  • 15 g kukuřičného škrobu
Posyp:
  • 20 g proteinu (doporučujeme např. vanilkový od Aktin.cz)
  • 20 g ovesných nebo pohankových vloček
  • 10 g slunečnicových semínek (nebo sekané vlašské ořechy)
  • 10 g kokosového oleje extra panenského

Postup

  1. Troubu předehřejte na 190°C. Dýni hokaido neloupejte jen vydlabejte semínka a nakrájejte na menší kousky. Přesuňte ji na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olejem (použít můžete jak olivový, tak ale i kokosový nebo řepkový) a pečte asi 15 minut.
  2. Mezitím v míse smíchejte pomocí rukou veškeré ingredience na základ. Připravte si formu na pečení (velikost na dané množství surovin je cca 27×18 cm), kterou vyložte pečícím papírem, tak aby okraje přesahovali ven. Připravený základ namačkejte prsty a rozprostřete po celém dnu.
  3. Upečenou dýni přesuňte do nádoby vhodné k mixování, přidejte na kousky nakrájené jablko, skořici a erythritol a rozmixujte dohladka.  Nechte vychladnout. Poté do dýňové směsi vmíchejte vejce a škrob.
  4. V misce vytvořte drobenkové těsto na posyp – veškeré ingredience jen pomocí prstů na žmolte.
  5. Dýňovou náplň rozprostřete pomocí stěrky na připravený korpus ve formě. Povrch zasypejte připravenou žmolenkou (posypem).
  6. Vložte do trouby (teplotu snižte na 180°C) a pečte 20-25 min.
  7. Po vychladnutí krájejte na jednotlivé porce. Koláč uchovávejte v lednici.
Nechte si chutnat.
Týnka 😉 🎃

PS: Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?

Mrkněte na naši kuchařku Restart jídelníček, která nastartuje vaše hubnutí. Nyní i tištěná verze za zaváděcí cenu… ⏰

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Nová kuchařka s 
jídelníčkem na hubnutí

Představte si že vaříte snadné recepty bez počítání kalorií,
jídla máte hotová do 30 minut, neřešíte, co zítra jíst.