3x jak zkrotit luštěniny🤠🤠
Předně je dobré vědět, že sníst plný talíř luštěnin je opravdu velká zátěž pro trávicí systém.
Zapomeňte proto na českou klasiku: čočka – párek – vejce 🍳🍳.
🥄 Začněte pomalu a přidávejte si luštěniny po troškách do rizot, polévek, na saláty.
🥄 Zčněte s červenou čočku! Nenadýmá a není nutné ji předem namáčet. Uvaří se velmi rychle, asi jako rýže.
🥄 Namáčení a vaření ostatních luštěnin je proces „na dlouho“. Bez obav sáhněte po luštěninách ve skleničkách, plechovkách nebo v tetrapaku. Koukejte se na to, v čem jsou naložené. Před použitím nezapomeňte propláchnout na sítku pod tekoucí vodou.
🦘Pokud se do vaření luštěnin chcete vrhnout, jásáme 👏👏 a přidáváme pár dobrých rad 👵:
📍 luštěniny (s výjimkou červené čočky) je nutné namáčet, nejlépe 12 a více hodin
📍 namáčecí vodu vždy slijte, uvolňují se do ní puriny a látky, způsobující nadýmání
📍 trik, který zná málokdo: dejte vařit luštěniny do čisté vody a tu po 5 minutách slijte znovu – zbavíte se toho největšího „odpadu“. Poté dejte znovu čistou vodu a luštěniny přiveďte k varu.
📍 do vody přidejte některý z následujících pomocníků proti nadýmání (ne vše najednou, stačí jeden): bobkový list, semínka fenyklu, anýzu, majoránku nebo saturejku (asi lžíci), kousek zázvoru, kousek mořské řasy kombu (asi velikosti palce)
📍 vařte dostatečně dlouho, uvedeno na sáčku té které luštěniny, nejméně hodinu, cizrnu a velké fazole i 1,5h
Poprvé je potřeba si přípravu luštěnin dobře naplánovat, na podruhé už to půjde lépe 😉
Takže dobrou chuť!
Týna 😍👩🍳🌟
Co to tedy ta aktivace vlastně je? ☝