Květáková pizza bez mouky

Je to tady – recept na tolikrát zmiňovanou květákovou pizzu bez mouky🍕. Možná vzpomenete na živé vysílání s Hankou Střelečkovou, kde jsme ji uváděli jako jeden z triků, jak do sebe ale i své rodiny (včetně puberťáků) dostat více zeleniny🥬.
Tahle pizza navíc neobsahuje vůbec žádný lepek a má jen minimum sacharidů, takže si ji můžete dopřát i večer🕰.
Díky vysokému obsahu vlákniny vás také pěkně zasytí – uvidíte, že celou ji ani nezvládnete sníst🤰!
Květákovou pizzu připravíte jak z květáku syrového, tak vařeného. Rozdíl je jen v postupu. Já nejraději pracuji s květákem syrovým. Na ten ale potřebujete výkonný mixer nebo kuchyňský robot se sekáčkem.
Pokud ani jedno doma nemáte, nevadí. Květák nejprve uvařte, poté jej v utěrce pořádně vyždímejte a rozmixujte nebo rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory🥔.
Dále již postupujte stejně. Pizzu si můžete ozdobit čímkoli vás napadne a co máte rádi😋.
Pizzu také nemusíte dělat jen jednu velkou, ale můžete vytvořit menší placičky a podávat je třeba jako zajímavé pohoštění pro přátele 🎉.

Suroviny (asi 4 porce):

 Korpus:

  • 1 středně velký květák
  • 2 vejce
  • 150 g strouhané goudy nebo mozzarelly (pozor! ne tu v nálevu – obsahuje příliš mnoho vody)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl
  • 4 lžíce psyllia

Obloha:

  • 1 konzerva sekaných rajčat
  • stroužek česneku
  • šalotka nebo menší cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce přírodní sójové omáčky
  • sušené oregano
  • 2 hrsti cherry rajčátek
  • 120 g mozzarella (třešinky nebo natrhaná z nálevu)
  • bazalka
  • olivy

Postup

  1. Květák očistěte, pokrájejte na menší kousky a syrový rozemelte v robotu na drť (Případně květák uvařte, vymačkejte tekutinu a rozmačkejte).
  2. Ve větší míse jej smíchejte s ostatními ingrediencemi na korpus. Pár minut (cca 5 min) počkejte, aby psyllium začalo pracovat. Připravte si plech s pečícím papírem, na něj si dejte větší dortovou formu, která bude sloužit jako šablona a květákový korpus rozetřete na tenko pomocí stěrky.
  3. Pečte v troubě při 200°C dozlatova (cca 10 min).
  4. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Česnek nakrájejte na plátky, šalotku nebo cibuli nadrobno. Vše orestujte na oleji v rendlíku, zalijte sekanými rajčaty z konzervy, dochuťte přírodní sójovkou (stáhnete tak kyselost rajčat a nemusíte přidávat cukr). Dochuťte oreganem.
  5. Upečený korpus potřete rajčatovou omáčkou a obložte rajčátky, olivami, mozzarellou a bazalkou nebo surovinami dle vaší chuti.
  6. Dopečte v troubě po dobu asi 10 min.
Nechte si chutnat.
Týnka 😉 🍕

P.S. Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Nová kuchařka s 
jídelníčkem na hubnutí

blank

Představte si že vaříte snadné recepty bez počítání kalorií,
jídla máte hotová do 30 minut, neřešíte, co zítra jíst.

Komentáře