Mrkvový chlebíček bez lepku

Znáte carrot cake nebo-li mrkvový dort? Ano, to je ten dort z kavárny s vláčným korpusem s křupavými oříšky, vůni skořice a vrstvou krémového sýru.
Jak název napovídá, hlavní přísadou je mrkev. To vyvolává dojem, že tento dezert patří mezi ty zdravé. Jenže bohužel ve vaší oblíbené kavárně bude jistě obsahovat i spoustu cukru a bílé mouky. Přitom původní receptura tohoto moučníku ani cukr neobsahovala.
Dříve byl cukr i jiná sladidla obtížně sehnatelnou i drahou surovinou. Mrkev se tak pro svou sladkost stala velice dobrou náhražkou, protože obsahuje daleko více cukru než jiné druhy zeleniny. Navíc dodává dortu neuvěřitelnou šťavnatost.
Náš chlebíček (ano mrkvový dort mívá často i tvar chlebíčku nebo běžného koláče na plech) je vláčný, není přeslazený, obsahuje spoustu zdravých tuků a bílkovin díky oříškům  a zdobený je odlehčenou polevou z žervé a kokosového krému. Ideální dezert, svačina nebo snídaně do zimních dnů , co říkáte?

Suroviny na 1 chlebíčkovou formu (8-10 porcí):

  • 180 g očištěné mrkve (asi 2 větší kusy)
  • 75 g mletých vlašských ořechů
  • 90 g pohankové mouky
  • 75 g mandlové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření (nebo jen mleté skořice)
  • 50 g kokosového oleje
  • 40 g erythritolu (nebo xylitolu)
  • 1 vejce
  • 100 ml kokosového nebo rýžového či mandlového mléka
  • 3 lžíce medu

Suroviny na krém: 

  • 125 g žervé
  • 70 ml kokosového krému (tučná část kokosového mléka)
  • 30 g erythritolu

Postup:

  1. Mrkev nastrouháme najemno. Kokosový olej necháme povolit – rozpustíme jej v rendlíku a necháme vychladnout.
  2. Poté do něj pomocí vidličky zašleháme vejce, med a mléko. V míse smícháme strouhanou mrkev, mleté ořechy, obě mouky, sodu, kořenní a erythritolu.
  3. Obě směsí spojíme a vlijeme do formy na chlebíček. Pokud nemáte silikonovou, doporučuji ji raději vyložit pečícím papírem. Pečeme při 180°C asi 35 minut.
  4. Mezitím si připravíme krém. Veškeré ingredience vyšleháme pomocí metliček (ručního šlehače) dohladka.
  5. Po upečení necháme chlebíček vychladnout a zdobíme jej pomocí lžíce krémem.
  6. Necháme v lednici zatuhnout. V lednici chlebíček také uchováváme.
Nechte si chutnat.
Týnka 😉 🥕

P.S. Chcete se naučit mlsat sladce ale zdravě? Zbavit se závislosti na cukru? Nepřibíráte na váze, kdykoli si dáte něco dobrého? Mrkněte na naši kuchařku Sladký Restart – poradí vám jak se zbavit závislosti na cukru a naučí vás, jak zdravě mlsat.

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Nová kuchařka s 
jídelníčkem na hubnutí

Představte si že vaříte snadné recepty bez počítání kalorií,
jídla máte hotová do 30 minut, neřešíte, co zítra jíst.

Komentáře