Nízkosacharidový cheesecake s pomeranči

Nízkosacharidový cheescake s pomeranči
Cheesecake patří celosvětově k jednomu z nejoblíbenějších dezertů – je sametově vláčný, sytý a neskutečně lahodný. Náš recept je upraven tak, aby neobsahoval žádnou mouku a cukr.
Povrch jsme ozdobili pomeranči, které dodávají příjemnou nakyslost a svěžest.
Cheesecake však můžete ozdobit jakýmkoli ovocem (pokud chcete vyloženě nízkosacharidovou variantu, doporučujeme např. jahody, maliny či borůvky). Celý dortík je slazen pouze erythritolem.
A i když vám název zní nějak podivně chemicky, jedná se o naprosto bezpečnou látku, která se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce a dalších potravinách.
Erythritol je přírodní sladidlo, které nemá téměř žádnou kalorickou hodnotu (lépe řečeno, nevstřebává se do organizmu) a má nulový glykemický index, tudíž je vhodný i pro diabetiky. Dokonce preventivně působí proti zubnímu kazu, protože potlačuje růst nežádoucích bakterií v ústech.
Prodává se ve formě bílého krystalového prášku, který je vzhledově velmi podobný běžnému cukru, což při přípravě různých dezertů velmi oceníte. Koupíte jej v obchůdcích se zdravou výživou nebo na internetu.

Tento cheesecake si můžete dát ke snídani nebo ke svačině a vždy budete mít jistotu, že vám nezvedne hladinu krevního cukru, neboť obsahuje spoustu bílkovin a minimum sacharidů.

Suroviny (dortík o průměru 18 cm):

korpus:
  • 150 g mandlové mouky
  • 50 g másla
  • 30 g erythritolu
náplň:
  • 250 g mascarpone
  • 140 g žervé
  • 40 g erythritolu
  • 2 vejce
zdobení:
  • 2 větší pomeranče na šťávu
  • 2 menší pomeranče na ozdobení
  • 2 plátky želatiny (nebo 2 lžičky agaru)
  • 2 lžíce erythritolu
  • ocet na omytí kůry

Postup:

  1. Mandlovou mouku v míse spolu s máslem a erythritolem ručně smíchejte, aby se směs dobře spojila a napěchujte na dno dortové formy. Pokud nemáte formu s nepřilnavým povrchem, doporučuji ji nejprve vystlat pečícím papírem – stačí dno, okraje potřete trochou másla.
  2. Troubu předehřejte na 180°C. Mascarpone smíchejte s žervé, erythritolem a celými vejci. Mírně prošlehejte – stačí metličkou.
  3. 1 pomeranč omyjte vlažnou vodou, kterou jste smíchali s trochou octa (doporučují se 3 díly vody na 1 díl octa).
    Tento krok vám zajistí, že z kůry odstraníte nebezpečné chemikálie, bakterie a jiné nechtěné mikroby. K tomuto účelu poslouží i speciální čistič na ovoce a zeleninu, který seženete v drogeriích a větších supermarketech.
  4. Poté trochu kůry z pomeranče nastrouhejte a vmíchejte do mascarpone směsi.
  5. Tu nalijte rovnoměrně do dortové formy.
  6. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Dort by měl být na okrajích pevný a uprostřed se třást trochu jako puding.
  7. Otevřete troubu a nechte v troubě také vychladnout.
  8. Ze 2 větších pomerančů vymačkejte šťávu, přidejte erythritol a namočte plátky želatiny.
  9. Po chvíli přendejte tuto směs do rendlíku a chvíli zahřívejte. 2 menší pomeranče zbavte pomocí nože kůry a nakrájejte na plátky.
  10. Vychladnutý cheesecake pokryjte pokrájenými pomeranči a zalijte želatinovou směsí.
  11. Vložte do lednice a nechejte přes noc zatuhnout.
Nechte si chutnat.
Týnka 😉 🍰

P.S. Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?

Mrkněte na naši kuchařku Restart jídelníček, která nastartuje vaše hubnutí. Nyní za zaváděcí cenu… ⏰

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Nová kuchařka s 
jídelníčkem na hubnutí

blank

Představte si že vaříte snadné recepty bez počítání kalorií,
jídla máte hotová do 30 minut, neřešíte, co zítra jíst.

Komentáře