Ořechový koláč s jablky a tvarohem

Jak si zpříjemnit podzimní dny?  Přece voňavým jablkovým koláčem bez mouky a bílého cukru!

Jablka jsou teď v nejlepší kondici. Ukrývají v sobě spoustu vitamínu C, vitamín E, draslík, železo a vlákninu, která je velmi důležitá pro naše střeva. Jablka jsou zároveň velmi lehce stravitelná.

Lze je zpracovat nejrůznějším způsobem – od kaší přes přesnídávky, šťávy, pečená jablka, do koláčů a na štrůdly …hodí se dokonce i do masitých jídel – skvěle doplní např. drůbeží maso!

Korpus se skládá z ořechů a mozzarelly. Tento italský měkký sýr má neutrální chuť a přidáním bílkoviny snížíte ještě více glykemický index celého „moučníku“, který vás tak i více zasytí. Mozzarella má také skvělé pojící vlastnosti, těsto dokonale zvláční a absorbuje chutě a šťávy z přísad, které ji obklopují. Díky tomu je pak koláč naprosto dokonalý.

Suroviny (6-8 porcí, velikost formy na pečení 27×18 cm):

 Na korpus: 
  • 180 g mozzarelly bez nálevu
  • 2 vejce
  • 100 g vlašských ořechů (případně kešu ořechů)
  • 40 g erythritolu
Jablečno-tvarohová vrstva: 
  • 2 středně velká jablka
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 20 g erythritolu
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 1 vejce (zvlášť bílek a žloutek)

Postup:

  1. Mozzarellu natrhejte na menší kousky a vložte do nádoby vhodné k mixování. Přidejte celá vejce, vlašské ořechy a erythritol. Ponorným mixerem rozmixujte do kompaktní hmoty.
  2. Pekáček vyložte pečícím papírem a připravené těsto pomocí stěrky rozprostřete po celém dnu.
  3. Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle, vmíchejte skořici.
  4. Vejce rozklepněte a oddělte bílek od žloutku. Žloutek vmíchejte spolu s erythritolem do tvarohu. Z bílku vyšlehejte sníh a opatrně jej také zamíchejte s tvarohem.
  5. Korpus posypejte připravenými jablky, na které rozetřete tvarohovou směs.
  6. Troubu předehřejte na 180°C, koláč pečte asi 30 minut. Krájejte až po vychladnutí a uchovávejte v lednici.
Nechte si chutnat.
Týnka🌧😍

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Nová kuchařka s 
jídelníčkem na hubnutí

blank

Představte si že vaříte snadné recepty bez počítání kalorií,
jídla máte hotová do 30 minut, neřešíte, co zítra jíst.

Komentáře