Máte chuť na něco křupavého a slaného? Možná byste nejraději sáhli po smažených brambůrcích, ale my pro vás máme něco mnohem lepšího a hlavně výživnějšího.
Pečená cizrna není na přípravu vůbec náročná a kromě toho, že může večer u seriálu zachránit před chutěmi na chipsy, vám skvěle ozdobí a ochutí i salát, pomazánku nebo třeba polévku.
Cizrna je bohatá na vlákninu a bílkoviny, což třeba o smažených lupíncích říci rozhodně nemůžeme.
Tato luštěnina je také skvělým zdrojem železa, zinku, kyseliny listové, vitamínů skupiny B. Křupavou cizrnu můžete připravovat jak z konzervy, tak z cizrny vařené. Základem je, dobře ji osušit. Jedině tak docílíte opravdové křupavosti!
Koření můžete vybrat dle sebe a různě jej obměňovat. Tady je moje nejoblíbenější verze.
Troubu předehřejte na 200°C. Konzervovanou cizrnu slijte, propláchněte a rozprostřete na utěrku, ve které luštěninu pořádně osušte. Pokud používáte cizrnu vařenou, tento krok také nevynechejte.
V míse smíchejte veškeré koření s olejem a přidejte osušenou cizrnu. Pořádně míchejte, aby se každá cizrnová kulička hezky směsí obalila.
Plech na pečení vyložte pečícím papírem a cizrnu na něj vyložte – čím méně se budou jednotlivé kuličky překrývat, tím lépe se vám upečou. Pečte asi 30 min a občas cizrnu promíchejte, aby se opekla ze všech stran. Jakmile slyšíte, že cizrna puká, je ten správný čas ji vytáhnout.
Jíst ji můžete ještě zatepla, ale pozor, po vyndání z trouby je opravdu hodně horká, tak se nespalte!
Nechte si chutnat.
Týnka 😉 🍿
P.S. Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?