Špaldové celozrnné tofu knedlíčky s meruňkami

Ovocné knedlíky jsou symbolem léta a prázdnin.
S naším receptem je dokonce můžete udělat ještě výživnější a lépe stravitelné.  Namísto bílé pšeničné mouky jsme zvolili celozrnnou špaldovou.
Špalda je totiž stará odrůda, předchůdkyně pšenice a jako taková obsahuje více vitamínů a minerálních látek. Celozrnná špaldová mouka pak vyniká svým obsahem vlákniny. Knedlíčky jsou zahuštěny i celozrnnou špaldovou krupicí, kterou koupíte ve zdravých výživách nebo větších supermarketech. Nelekejte se, když knedlíky připravíte z celozrnné krupice, mohou mít tmavší zabarvení, než jste zvyklí.
Tmavší barva ale neubírá pokrmu na chuti, právě naopak. Celozrnná krupice krásně voní i dobře chutná. I proto jsme zvolili finální obalení v mletém máku , který případné nemístné poznámky rodiny ohledně tmavší barvy knedlíků, hravě zvládne.
Tvaroh jsme v receptu nahradili silken tofu (nebo-li hedvábným tofu). Tento speciální druh velmi jemného natural tofu má příjemnou chuť a má měkkou konzistenci.
V kuchyni je skvělé především na přípravu různých krémů, při pečení nebo pro výrobu pomazánek či majonéz. Koupíte jej též ve zdravých výživách nebo specializovaných asijských obchodech či na internetu.
Pokud jej neseženete a klasický tvaroh vám nijak nevadí, můžete použít i ten.
Pravděpodobně však budete muset lehce upravit množství mouky.

Suroviny (4 porce):

knedlíčky:
  • 2 žloutky
  • 30 g másla
  • 20 g erythritolu
  • 250 g silken tofu
  • 130 g špaldové celozrnné krupice
  • 160 g špaldové celozrnné mouky + trochu navíc na pomoučení válu
  • ovoce (cca 15 ks meruněk, ale můžete použít i jahody nebo švestky)
zdobení:
  • 6 lžic mletého máku
  • 3 lžíce erythritolu
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • volitelně – strouhané neochucené tofu, tvaroh nebo bílý jogurt či zakysaná smetana

Postup:

  1. Žloutky utřete s erythritolem a změklým máslem. Vmíchejte silken tofu.
  2. Postupně zapracujte krupici i mouku.
  3. Rukama vypracujte vláčné těsto, které vyklopte na pomoučněnou plochu a vytvořte z něj váleček o průměru asi 6 cm.
  4. Z válečku odkrajujte asi 2 cm dlouhé kousky, každý rozmáčkněte na placičku, doprostřed položte vypeckovanou meruňku, dobře zabalte, a ještě zlehka v mouce či krupici vyválejte dokulata.
  5. Knedlíky naskládejte do vroucí vody, zlehka vařečkou odlepte ode dna a vařte asi 8 minut (záleží však na jejich velikosti).
  6. V míse smíchejte mák s erythritolem a ještě horké uvařené knedlíky v této směsi obalte.
  7. Na talíři můžete dozdobit rozpuštěným máslem nebo jogurtem či zakysanou smetanou.
Nechte si chutnat.
Týnka 😉 🍑

P.S. Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?

Mrkněte na naši kuchařku Restart jídelníček, která nastartuje vaše hubnutí. Nyní za zaváděcí cenu… ⏰

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Nová kuchařka s 
jídelníčkem na hubnutí

blank

Představte si že vaříte snadné recepty bez počítání kalorií,
jídla máte hotová do 30 minut, neřešíte, co zítra jíst.

Komentáře