🔥 Začnete DNES? Výsledky brzy: Hubnu díky krabičkám! 🔥
K sadě ZDARMA DOPRAVA + balíček dobrot – jen do vyprodání!

🔥 Začnete DNES? Hubnu díky krabičkám! 🔥
K sadě ZDARMA DOPRAVA + dobroty! 

Vejce: která kupovat a jak je uchovávat?

Když už víte, že vám neublíží, můžeme se na vejce podívat zase z jiného úhlu pohledu. Aby byla opravdu výživná a zdraví i hubnutí prospěšná, musí mít správný původ. Musíte je také dobře uchovávat. A naučit se je perfektně upravovat!

Pokud se v obchodě řídíte při koupi vajec hlavně cenou, je důležité vědět, že za malé peníze dostanete i u vajec prostě jen nízkou kvalitu. Když chcete to nejlepší, je dobré hledat.

Odkud vaše vejce jsou?

Jako vůbec první si překontrolujte původ kupovaných vajec. S tím vám pomohou kódy na skořápkách, protože právě ty napoví nejvíc o životních podmínkách slepice, jež vaše vejce snesla:

  • 0 = bio chov (slepice mají výběh venku a dostávají nejlepší krmivo z ekologického zemědělství)
  • 1 = volný výběh (slepice mohou ven, na slunce, ale nejsou v bio režimu)
  • 2 = podestýlkový chov (slepice žijí uvnitř haly, bez možnosti výběhu ven, ale alespoň na podestýlce)
  • 3 = klecový chov (nejnižší standard, který slepice omezuje v pohybu a drží je v těsných klecích, ve velmi stresujících podmínkách)

Za číslem je vždy kód země původu (CZ = Česko) a pak číslo hospodářství.

Co se klecového chovu týče, je konečně na ústupu. Už v roce 2021 Evropská komise oznámila záměr úplně zastavit chov slepic v klecích v EU do roku 2027. Tímto nařízením se bude řídit také Česká republika. A řada zemí již zákaz plně akceptovala.

Přestože zajišťuje nejvyšší koncentraci slepic, potažmo vajec, na nejmenší plochu a představuje ekonomicky nejméně náročný chov, eticky i nutričně jsou vejce z klecových chovů katastrofa. Slepice žijí opravdu ve stresu, a jestliže stres neprospívá lidskému tělu, tak pak ani tělu zvířat. I když jsou to „jen slepice“, všechno, co prožívají, se odráží v kvalitě jejich masa, potažmo pak také vajec.

Vejce od stresované slepice je stresované vejce. Ale možná jste naopak slyšeli pojmy „šťastná vejce od šťastných slepic“. Tyhle opeřené dámy nevyhrály jackpot, ale volnou pastvu s možností zobnout si kromě vyvážených krmiv i trávu, hmyz nebo semínka, užít si pohyb na slunci, přirozené prostředí pro život a obyčejnou spokojenost v rámci chovu, což se také propisuje do kvality jejich vajec. Tedy i do vašeho zdraví, protože právě taková vejce (označovaná 0 nebo 1) obsahují díky skvělým životním podmínkám více omega-3 mastných kyselin nebo vitaminu D, který i slepičí tělo získává přirozeně ze slunce.

To samé pak platí pro vejce domácí, od sousedů. Ty krásně žlutooranžové žloutky jsou výsledkem ohleduplného chovu a vy byste měli chtít taková vejce víc než kterákoliv jiná. Bez ohledu na vyšší cenu.

Obohacovaná vejce = lepší vejce?

Na trhu se setkáte i se speciálními edicemi vajec. Bývají obohacovaná třeba právě o omega-3 mastné kyseliny nebo vitaminy. Ve skutečnosti je samozřejmě obohacovaná strava slepic, jež je snášejí. Do stravy se jim například přidává lněné semínko, řepkový olej nebo vitaminové doplňky.

Vyplatí se? Pokud chcete z vajec mít ten nejlepší možný pocit, vyberte si místo uměle „upgradovaných“ určitě znovu ta bio nebo od sousedky, domácí. I když jsou obohacovaná vejce teoreticky o něco víc nabušená, tělo bude mít stejně vždycky největší užitek z těch, která stvořila příroda (a slepice), bez naší člověčí pomoci.

A pak už se jen rozhodnete pro správnou velikost vajec:

XL = 73 g a víc
L = 63–73 g
M = 53–63 g
S = méně než 53 g

My v receptech pracujeme obvykle s velikostí vajec M. A samozřejmě ve farmářské nebo bio kvalitě!

Pravidla skladování vajec

Naše babičky nikdy nedávaly vejce do lednice. Ani obchody je nemají vždycky v chladicích pultech. My to děláme, a navíc je při tom vyndáváme z kartonových obalů a skládáme do těch „slušivých“ plastových zásobníků ve dveřích. Co je správná cesta?

V Česku (a obecně v EU) se vejce po snesení neumývají, jen třídí. Mají proto na sobě přirozenou ochrannou vrstvu (tzv. kutikulu), která chrání před průnikem bakterií. V obchodech se skladují při pokojové teplotě nejen kvůli nedostatku místa v chladicích boxech, ale také proto, aby nedocházelo k rosení a praskání skořápky.

Doma už ale vejce do lednice patří. Zabráníte tím rychlejšímu stárnutí a šíření bakterií (např. salmonely – viz dále). Teplota by měla být stálá, ideálně kolem 5–7 °C, což v lednicích nebývá problém.

Nechávejte je také v kartonu. Chrání vejce před světlem, které urychluje rozklad některých živin (např. riboflavinu), omezuje přenos pachů z lednice (věděli jste, že skořápka vajec je pórovitá???) a samozřejmě také snižuje riziko mechanického poškození nebo tzv. křížové kontaminace (např. když byste vejce jen tak naskládali vedle syrového masa, mohlo by jedno kontaminovat bakteriemi druhé).

A když už byla řeč o riziku salmonely. Patříte k těm, kdo kvůli ní míjejí vejce? To je fakt škoda. Komerční chovy u nás podléhají přísným veterinárním kontrolám. Slepice se povinně očkují proti salmonelóze a chovy se pravidelně testují. A zvlášť přísně hlídané jsou opět bio chovy, tam máte jistotu, že se nic nepřehlédne.

Domácí vejce sice nikdo nehlídá, ale ta zase můžete ohlídat vy. První dva body pro uchovávání zdravých vajec už jsme zmínili: potřebují uchovávat v chladu, protože při nízkých teplotách se bakterie nemnoží. Pomohou vám i ony kartonové obaly. A samozřejmě vaření, protože salmonela hyne při teplotě nad 70 °C (stačí pár minut). Mytí skořápek i přes své obavy odolejte. Když už, otřete je suchým papírem. Voda jejich pórovitý povrch narušuje a paradoxně tak můžete bakteriím spíš pomoct s množením.

Jak poznáte čerstvá vejce (+ další zajímavosti)

  • Víte, jak poznáte čerstvé vejce, aniž byste ho rozbíjeli? Když ho ponoříte do vody, klesne ihned ke dnu. Vejce starší než 2–3 týdny se v nádobě vznášejí ve svislé poloze, anebo dokonce plavou na hladině.
  • Po rozbití čerstvého vejce se drží žloutek a bílek zvlášť a bílek je čirý. Pokud obsah vejce není kompaktní a bílek není čirý, vejce nemusí být čerstvé, i když nezapáchá.
  • Čirý, ale nažloutlý až nazelenalý bílek může znamenat, že vejce obsahuje více vitaminu B2 – riboflavinu.
  • „Obláčky“ v bílku znamenají přítomnost bublinek s oxidem uhličitým, který ještě nestačil vyprchat skořápkou ven, stává se to hlavně u čerstvě snesených vajec.
  • Tzv. krevní skvrny, které se objevují asi na 1 % vajíček, neznamenají nebezpečí. Nejedná se o nic jiného, než že se při vývoji zárodku „slijí“ tvořící se žilky. Není to závada čerstvosti ani kvality vajec.
  • Stalo se vám, že jste si u uvařeného vejce všimli nazelenalého zbarvení žloutku? I to je v pořádku. Buď jste vejce vařili zbytečně dlouho, takže sirné a železnaté sloučeniny se stačily chemicky přeměnit na barevné sloučeniny, nebo jste dali vejce do příliš tvrdé vody, obsahující nadbytek železa.
  • Víte, proč je vejce asymetrické? Na jeho širším, tupém konci se totiž uchovává prostor pro vzduchovou kapsu, tzv. bublinu, která je tím větší, čím je vejce starší.
  • Vaječný bílek představuje 67 % tekutého obsahu vejce a je tvořen vaječnou bílkovinou – albuminem. Albuminová vrstva se skládá ze čtyř vrstviček, které se liší svojí tloušťkou.
  • Když bílek našleháte metlou na sníh, zvětší se jeho objem 6–8krát.
  • Skořápka tvoří 9 –12 % hmotnosti vejce a skládá se hlavně z uhličitanu vápenatého (94 %), uhličitanu hořečnatého a fosforečnanu vápenatého. Její pevnost je do značné míry daná obsahem minerálních látek v krmivu. Proto se často do krmení přidávají rozdrcené vaječné skořápky.
  • Čím jsou slepice starší, tím větší a křehčí vejce snášejí.

A jak se vejce chovají v těle?

Protože si určitě vejce připravujete pokaždé jinak, abyste měli změnu, bude vás možná zajímat, že pokaždé pak „zůstávají“ v těle jinak dlouho. Jinými slovy: způsob úpravy ovlivňuje jejich stravitelnost.

Vejce naměkko tělo zpracuje zhruba za 1–2 hodiny.
Vejce natvrdo trávíte 2,5–3 hodiny.
Smažená vejce jsou nejnáročnější, tělu trvá se s nimi vypořádat i 6 hodin.

Na blogu, v rubrice Snídaně, každopádně najdete takřka nekonečnou zásobu vaječných receptů v různých formách i úpravách, takže ani nemusíte přemýšlet, jaké vám nabídnout na talíři možnosti. Nepřeberné!

A k tomu si už jen pamatujte, že díky kombinaci bílkovin a tuků vždycky přinášejí dlouhotrvající sytost bez výkyvů cukru v krvi. Což je přesně to, co potřebujete, když chcete hubnout, držet energii a zbavit se chutí. (Více si o tom můžete přečíst v článku Vejce = superpotravina pro zdraví i hubnutí.)

Vaše Týna & Monika 🥚

P.S. 1: Jestli existuje jedna kuchařka, kterou prostě musíte mít doma, je to Restart jídelníček: Jednou provždy.
Obsahuje všechno, co pro dlouhodobé hubnutí a udržitelný zdravý styl potřebujete – 101 receptů, 10 jídelníčků a kompletní metodiku Restartujem®.

P.S. 2: Chcete víc rychlých, ověřených tipů a receptů, které fungují i v reálném životě? Sledujte nás na Instagramu, Facebooku, TikToku nebo Youtubu – tam to všechno žije.

P.S. 3: Znáte naše vlastní proteinové tyčinky a cookies Restartujem®?
✔️ Cookies i tyčinky
✔️ Příchutě: malina, slaný karamel, mák se švestkami a káva
👉 Mrkněte, která bude vaše srdcovka

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

S vařením
do krabiček hubnete,
aniž na to musíte myslet.

Restart jídelníčku:
Hubnu díky krabičkám!

Příprava jídel do krabiček totiž
zabere jen 2 × 2 hodiny týdně!

80 lehkých, jednoduchých a přitom výborných jídel, která budou chutnat celé rodině.

Naučí tě vařit chytře.

  • Rubriky
  • NOVINKA: Rychlé večeře pro štíhlejší ráno
  • Zdravé dobroty bez výčitek!
  • BESTSELLER: Hubnu díky krabičkám!
  • Jídelníček na hubnutí ZDARMA
  • Chceš zhubnout jednou provždy?
  • Sledujte nás
    Facebook
    YouTube
    Pinterest
    Instagram
  • Chcete naši podporu?
  • Restart jídelníček: Zdravé jídlo 2x denně