Tradiční japonské dochucovadlo, ale ne jen tak nějaké obyčejné. Miso je nutričně nabitý produkt, který je zdrojem skvěle stravitelných bílkovin, vitamínů, minerálních látek a enzymů.
Působí prospěšně mimo jiné při zvýšené hladině cholesterolu a hlavně vyživuje náš střevní mikrobiom.
Vyrábí se smícháním sójových bobů se solí a fermentačním činidlem. Tato směs se pak nechává kvasit. Většinou se přidává i ještě nějaká obilovina – nejčastěji rýže nebo ječmen.
Chuť se trochu podobá sójové omáčce, ale je mnohem plnější a výraznější.
Miso je opravdu takováhle pasta a vždy ji musíš rozmíchat v nějaké tekutině.
Využijete ji na dochucení polévek, omáček, pomazánek, do salátových zálivek i dipů a slouží jako základ pro přípravu tradičního japonského vývaru.
Koupit ji můžete v prodejnách zdravé výživy, na internetu nebo ve větších supermarketech. Prodává se ve sklenici nebo ve vakuovaném plastovém balíčku.
Pro více rychlých a zdravých tipů nás sleduj na Instagramu.
Týna 🍜
PS: Chtěli byste jídelníček, tedy jasný plán co vařit a jaké potraviny nakoupit? Mrněte na naší kuchařku Restart jídelníček: Zdravé jídlo 2x denně, která zjednoduší váš zdravý život