Zapečené batáty s čočkou a hráškovým dipem

Dnešní recept vám přináší inspiraci na zpracování batátů. Pokud vás už 100 krát ohrané batátové hranolky omrzely, vyzkoušejte tyto sladké vláčné brambory připravit v kombinaci s rajčatovou lehce pikantní náplní a rozpečeným sýrem.
Celý pokrm je navíc vegetariánský , a přitom vás díky rostlinným bílkovinám i vláknině skvěle zasytí.
Batáty jsou bohaté na vitaminy skupiny B, C, draslík, karotenoidy, pektin, sacharidy, bílkoviny, draslík a vlákninu. Snižují hladinu cholesterolu, podporují imunitní systém, snižují riziko vzniku srdečních chorob a mrtvice.
Obsahují rostlinné steroly, které mohou snížit riziko vzniku rakoviny.
Proč raději sáhnout po batátech, a ne po „obyčejných“ bramborách ? Jsou výživově výhodnější. Mají 400 % doporučené denní dávky důležitého vitamínu A. Mají také více vitamínu C, méně kalorií, více vlákniny a méně sacharidů.
Sice mají více jednoduchých cukrů, jako je glukóza, fruktóza anebo sacharóza, ale to je např. pro všechny, kdo nevedou sedavý způsob života spíše výhodou.

Suroviny (asi 3-4 porce):

Batáty:
  • 2 velké batáty
  • 50 g červené čočky
  • 1 ks cibule (žluté nebo červené)
  • kousek chilli papričky
  • 200 g sekaných rajčat z konzervy
  • 100 ml vody
  • 40 g strouhaného sýra na zapečení (chedar apod.)
  • lžíce avokádového nebo řepkového oleje
  • sůl
Dip:
  • 1 zralé avokádo
  • 100 g mraženého hrášku
  • stroužek česneku
  • 1 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany (nemusí být)
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 180°C. Batáty umyjte, použijte ideálně i kartáček na zeleninu. Poté je napůl nařízněte (nedořízněte). Položte na plech s pečícím papírem a vložte do trouby, kde je pečete asi 30-40 minut – záleží na velikosti batátů.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte krátce v pánvi na oleji, přidejte čočku a chilli papričku nakrájenou na menší kousky. Vše zalijte sekanými rajčaty a podlijte trochou vody. Osolte a nechte asi 10 minut dusit.
  3. Upečené změknuté batáty vyjměte z trouby a pomocí dvou vidliček je mírně rozevřete, vzniklou kapsu naplňte čočkovou směsí, zasypejte sýrem a vraťte zpět do trouby. Dopékejte dozlatova a do rozpuštění sýra.
  4. Suroviny na dip rozmixujte pomocí ponorného mixeru.
  5. Upečenou velkou batátu rozpulte a podávejte s dipem jako jednu porci.

Nechte si chutnat.

Týnka 😉 🍠

P.S. Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?

Mrkněte na naši kuchařku Restart jídelníček, která nastartuje vaše hubnutí. Nyní za zaváděcí cenu… ⏰

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Nová kuchařka s 
jídelníčkem na hubnutí

blank

Představte si že vaříte snadné recepty bez počítání kalorií,
jídla máte hotová do 30 minut, neřešíte, co zítra jíst.

Komentáře