fbpx

Zapečené kuře s bramborami a dýní

Kdo by neznal recept na francouzské brambory?! Ty jsou totiž v českých domácnostech velmi oblíbené. Jsou rychle hotové a zároveň pro jejich přípravu není nutné sahat hluboko do peněženky.

Recepty na ně se různí. Někdo je připravuje ze syrových brambor jen s vejcem a smetanou, jiní zapékají brambory již uvařené a přidávají do nich i kousek uzeniny.

My jsme si je však upravili tak, aby vyhovoval všem, kteří chtějí mít na talíři vyváženou porci všech důležitých živin, bez lepku, laktózy a navíc v odlehčené verzi.

Uzeninu jsme nahradili lehce stravitelným a na bílkoviny bohatým kuřecím masem a část brambor jsme doplnili o dýní hokkaido.

Nejen že je pak pokrm krásně barevný, ale dodáte mu další živiny navíc!

Dýně také obsahuje mnohem méně sacharidů než brambory, takže ušetříte další kalorie.

Tento recept můžete na nedělní stůl k obědu naservírovat klidně celé rodině!

Suroviny (2 porce):

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 15 g kukuřičné strouhanky nebo polenty
  • 100 g oloupaných brambor
  • 150 g očištěně dýně Hokkaido (nemusíte loupat)
  • 150 g kuřecích prsou (ideálně z farmy nebo v BIO kvalitě)
  • 100 ml ovesné smetany
  • 1 šalotka
  • 1 vejce
  • lžička přepuštěného másla (ghí)
  • 15 g tvrdého sýra na zapečení (např. chedar)
  • sůl, pepř

Marináda na maso:

  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl, pepř
  • snítky rozmarýnu a tymiánu (případně sušené)

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 165°C. Ingredience na marinádu smíchejte v míse (stroužek česneku prolisujte). Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na tenké menší kousky. Vložte jej do marinády a nechte takto chvíli odpočívat.
  2. Mezitím dýni i brambory nakrájejte na tenké plátky. Šalotku oloupejte a nakrájejte na proužky. V pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a šalotku na ní krátce orestujte. Poté dejte stranou a nechte vychladnout.
  3. Zapékací misku (pokud připravujete jako my pouze 2 porce, volte raději menší a hlubší, viz. foto) vytřete olejem a vysypte kukuřičnou strouhankou. Na dno vyskládejte střídavě plátky brambor a dýně, které osolte, opepřete a posypejte rozmarýnem a tymiánem. Na tuto vrstvu položte marinované kuřecí maso (bez marinády) a na něj opět vyskládejte vrstvu brambor a dýně. Přidejte bylinky.
  4. Ovesnou smetanu promíchejte v misce pomocí vidličky s vejcem. Přidejte i orestovanou šalotku, směs osolte, opepřete a nalijte do zapékací misky.
  5. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut. Na posledních 10 minut povrch zasypejte strouhaným sýrem. Zapečené kuře v bramborách s dýní podávejte se zeleninovým salátem.
Nechte si chutnat.
Týnka

PS: Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?

Mrkněte na naši kuchařku Restart jídelníček, která nastartuje vaše hubnutí. Nyní i tištěná verze za zaváděcí cenu… ⏰

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Nová kuchařka s 
jídelníčkem na hubnutí

Představte si že vaříte snadné recepty bez počítání kalorií,
jídla máte hotová do 30 minut, neřešíte, co zítra jíst.