🏆 PLAVKOVÁ POSTAVA celoročně? S JÍDELNÍČKY NA HUBNUTÍ, bez hladu a stresu. 🏆
Nyní k sadě –⁠⁠ DOPRAVA ZDARMA + DÁREK!

🏆 PLAVKOVÁ POSTAVA celoročně? S JÍDELNÍČKY NA HUBNUTÍ, bez hladu a stresu. 🏆
Do 31. 8. –⁠⁠ DOPRAVA ZDARMA + DÁREK k sadě.

🏆 PLAVKOVÁ POSTAVA celoročně? 🏆
S
JÍDELNÍČKY NA HUBNUTÍ (bez hladu).
Nyní k sadě –⁠⁠ DOPRAVA ZDARMA + DÁREK!

🏆 PLAVKOVÁ POSTAVA celoročně? 🏆
S
JÍDELNÍČKY NA HUBNUTÍ (bez hladu!).
Do 31. 8.  –⁠⁠ DOPRAVA ZDARMA + DÁREK

Zdravé jídlo = drahé jídlo? Tak to jste fakt vedle!

Kolikrát v životě už jste měli jasný plán na lepší jídelníček i životní styl a skončili jste u toho, že všechno to báječné zdravé jídlo je luxus, který si nemůžete dovolit? Je načase si vysvětlit, že peníze vás právě u zdravého jídla trápit vůbec nemusí.

Ať už jste se vysokých cen u zdravého jídla doopravdy báli (protože i my vám jako ideální doporučujeme bio nebo farmářskou kvalitu), nebo to nakonec byla jen bohapustá výmluva, dneska si to mylné přesvědčení, že „zdravé = drahé“, jednou provždy škrtneme.

Jste pro? Jdeme na to!

Řekněme si to na rovinu…

Za tím, že jste té nepravdě o drahotě věřili, byly dva hlavní důvody:

1/ Pletete si pojmy s dojmy

Zatímco vás obchodě zajímají OKAMŽITÉ nízké / vysoké ceny, měly by vás zajímat CELKOVÉ nízké / vysoké náklady na život ve zdraví.

To jsou totiž úplně jiné záležitosti.

Při pohledu na jednotlivé cenovky to kvalitní jídlo opravdu nemá jednoduché.

Částky, které na něm uvidíte, skutečně budou vyšší než u běžných potraviny, ale je to logické.

Především: velké značky nezajímá kvalita toho, co vám naservírují, ale jejich zisk.

Proto tolik zpracovávají původní suroviny, „nastavují“ nebo ochucují je kde čím…

A někdy doslova kouzlí s reklamou (jako když místo kuřecího masa najdete v polotovaru jen jakýsi „separát“).

Proto tolik opakujeme, že nejlepší (tedy nejkvalitnější) je bio a farmářská produkce, která nic z toho dělat vlastně ani nesmí.

Bio a farmářská produkce jde ovšem zase na trh v mnohem menším množství.

Stojí za ní více práce, musí splňovat mnohem složitější kritéria kvality, důsledněji se u nich hlídají způsoby pěstování nebo chovu i následného zpracování.

Je to prostě větší „piplačka“, která znamená také pomalejší výrobu v menším objemu.

A čeho vyrobíte méně, si potřebujete nechat lépe zaplatit. To je první z důvodů, pro které je bio a farmářská produkce vždycky dražší.

A ano, mohli byste si dupnout a tvrdit: já to říkal/a!

Jenže je tu ještě další chybička, kterou možná děláte:

2/ Víc se vám líbí kvantita než kvalita

Z nějakého důvodu se nám, minimálně tady v Česku, líbí pocit „mít všeho hodně“.

Milujeme akce, ve kterých se násobí množství kupovaného zboží. Milujeme giga balení. Zbožňujeme pocit, že „máme“.

A když o nákupu budeme přemýšlet jen podle cenovek a v regálu uvidíme salátovou okurku za 13,- a vedle bio salátovou okurku za 32,-, jednoznačně vezmeme tu první.

A vezmeme si rovnou tři, protože se nám líbí, že díky nízké ceně prostě můžeme.

Je jedno, že vyrostla díky chemickému hnojivu, tísní se po plastovým obalem a brzy v něm začne v lednici hnít, tedy ji nakonec možná i jen vyhodíme.

V daný moment nabízí nižší cenu a líbí se nám víc.

Nebo další příklad: pokud na cenovce u koblihy bude 14,- a o pár uliček vedle u kvalitní proteinové tyčinky 55,-… která z těch dvou dobrot to vyhraje?

Pokud o původu toho, co jíte, ještě moc nepřemýšlíte, je to jasné.

Milujeme koblihy, že?

Bez ohledu na to, že jsou z mouky s nulovou živinovou hodnotou, pečené ve spoustě tuku a obalené v „zázračném“ cukru, který se díky jakési chemii nikdy nerozpustí.

Nepromýšlíme, že levná kobliha vystřelí krevní cukr, zatímco proteinová tyčinka by nás opravdu zasytila.

Vidíme cenu, a tu nižší vnímáme jako jasný zisk.

Co v tu chvíli nevidíme, jsou důsledky takového způsobu nakupování.

Protože to levné se prostě ve výsledku stejně nevyplatí.

PROČ I PŘES VYŠŠÍ CENY NENÍ BIO A FARMÁŘSKÉ JÍDLO DRAŽŠÍ?

Nízká cena surovin, především masa z velkochovů, vajec od slepic v klecích nebo nebio zeleniny za pár korun… s sebou nese riziko nízké kvality takových surovin.

Velkovýroba znamená často méně pečlivosti, zato více hledání způsobů, jak:

  • urychlit růst zeleniny, obilovin, ovoce – proto se v běžné zemědělské produkci tolik hnojí a používají chemické postřiky
  • vytěžit víc z masa – proto si můžete (i když byste neměli) koupit třeba tzv. křehčené kuřecí maso, které je doslova prosolené a „napíchané“ vodou, aby bylo těžší na váhu
  • nebo dodat maximální chuť a lákavou barvu následným průmyslově zpracovaným potravinám, které voní víc éčky než čímkoliv jiným

Nízká kvalita surovin znamená také nižší obsah kvalitních živin.

Krávy, které se nikdy nehnou z kravína na pastvu, prostě nežijou v pohodě, to spíš ve stresu.

A když vy jste ve stresu, jak se cítíte a vypadáte?

A jak je na tom asi kvalita bílkovin z masa takových zvířat mimo bio a farmářské chovy?

  • Pokud máte nekvalitní vstupní suroviny s nižším obsahem základních živin, nebude kvalitní a zdraví prospěšný ani ten nejvíc nejzdravější recept pod sluncem.
  • A jakmile do těla budete pravidelně dodávat méně živin, nepotěšíte navíc ani imunitu, střevní mikrobiom především.
  • Pokud nepotěšíte imunitu, může to snadno vysvětlit vyšší nemocnost.
  • A být častěji nemocný znamená nechodit do práce, omezit příjem, naopak trávit hodně času na cestách za lékaři místo se svými blízkými…

Levnější, průmyslově zpracované jídlo nebo suroviny z velkoprodukcí se jednoduše nevyplatí!!!

Mohly bychom ještě pokračovat, ale nebudeme. Protože už to určitě vidíte sami.

V otázkách kvality jídla naprosto jasně všechno souvisí se vším.

Ale pro jistotu to ještě jednou shrneme:

Bio a farmářská produkce znamená méně chemie do těla, více živin. A kvalitní živiny se pak propisují do celkového zdraví organismu i množství energie, kterou třeba máte nebo chcete mít.

Kvalitní potraviny vás ve výsledku také snáz zasytí (právě díky vyšší kvalitě živin), tedy jich nepotřebujete jíst tolik… (A i v tomto pohledu je jejich vyšší cena najednou o dost nižší.)

Takže už musíte vyřešit jen jedno: udržet si v sobě tenhle AHA moment a v jeho světle změnit postupně to, jak momentálně nakupujete.

Monika🌸 a Týna🥑

PS: Jak na to prakticky? Mrkněte se na článek Jak začít konečně správně nakupovat (i kvalitně jíst)?

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Kompletní návod,
jak zhubnout
a nepřibrat tuk.

Restart jídelníčku:
jednou provždy!

Je trpět hlady
při dietě váš oblíbený sport?

V tom případě NEKUPUJTE naši knihu!

Obsahuje totiž 101 chutných receptůnákupní seznamy zdravých potravin.