Mít přehled o tom, kolik má jaké jídlo energie a jaké obsahuje makroživiny, je velmi praktická dovednost.
A protože jedním z aspektů udržení zdravé váhy hubnutí je kalorický deficit, tak když si chvilku budete zapisovat a počítat, co dáváte do pusy, je rozhodně skvělé.
Dlouhodobé počítání a vážení každého sousta přináší i spoustu nevýhod.
Proto v Restartu příliš pozornosti počítání kalorií nedáváme, ale soustředíme se mnohem více na obsah makro a mikroživin.
Rozhodně je dobré mít přehled, co kolik má energie, kolik za den spálím energie a kolik ji vlastně potřebuji. Tuto znalost můžete získat za týden dva počítání vašeho příjmu a výdeje.
Například v aplikaci kaloricketabulky.cz. Sledovat si však každé sousto je velmi těžko slučitelné s rodinným životem (vařím pro děti, jezdíme k babičce…) ale i s životem společenským (restaurace, návštěva).
Nikdy přesně nevíte, co jídlo obsahuje, pokud jste ho sami nevařili.
Jakmile začnu vidět v každém soustu jen kalorickou hodnotu, začnu večer hladovět, jen proto, že jsem si k obědu dala o kopeček rýže navíc a návštěva u známých se promění v peklo, protože nevím přesně co je v té pomazánce, která mi tak chutná za ingredience… pak mi přestává počítání kalorií dělat dobrotu.
Možná mi váha jde dolů, ale jen těžko budu shozená kila udržovat, když je s hubnutím spojený takový stres.
Jen proto, že jsou nízkokalorické.
Patří sem všechny nízkotučné a odtučněné výrobky, light sýry, pochutiny s umělými sladidly.
Nejen, že tím většinou snižujeme příjem mikroživin (vitamínů a minerálních látek) ale ještě zbytečně konzumujeme aditiva, zlepšovače chuti a umělá sladila. Nic z toho, našemu tělu dlouhodobě neprospívá.
Tělo potřebuje hlavně vyživit. Nedostatek živin, bývá velmi častou příčinou nadváhy ale také chutí na sladké (které pak vedou k ukládání tuků). Důvodů proč nám „něco“ v jídelníčku chybí je víc.
Způsobuje to nejčastěji omezování množství, vynechávání jídel a nekvalitní – nevýživné – potraviny.
Tou může být psychická nepohoda, velké emoční vypětí, dlouhodobý stres.
V takových případech je pak jídlo kompenzací, slouží jako zklidnění a podpora nervového systému.
Má to sice z dlouhodobého pohledu nedobré následky, ale krátkodobě je to nejpřirozenější řešení.
Máme to v genech, funguje to tak již po staletí.
Jídlo přináší uklidnění.
Pokud je toto hlavním důvodem našeho nabírání, pak samotné počítání kalorií nadváhu dlouhodobě nevyřeší.
V něm místo počítání energetické hodnoty každého sousta sledujete celkový poměr makroživin na talíři za celý den. Dává to mnohem více prostoru pro život jaký je a tím pádem méně stresu.
Dodá vám živiny, enzymy a díky vláknině i objem. Vaše bříško miluje pocit sytosti, do mozku jde signál „máme jídlo, přežijeme“.
Zaměřte se na kvalitu surovin a úpravu jídla. Naučte se využívat potravinové doplňky.
Znamená to zpomalení, zvýšení vnímavosti ke svým potřebám. Pokládejte si otázku: mám hlad nebo je to chuť protože jsme ve stresu nebo se nudím?
Automaticky tím snížíte konzumaci kalorických pochutin, jako jsou uzeniny, chleba s něčím, cukrovinky, smažené hotovky.
Více o tom jak funguje Denní talíř si přečtěte ve článku zde >
Ať chutná!
Monika a Kristýna
PS: Tahák Denní talíř si pak můžete stáhnout zdarma zde >