🏆 Plavková postava celoročně? S jídelníčky bez hladu a stresu! 🏆
DOPRAVA ZDARMA + dárek k sadě.

📣 Předprodej NOVÉ kuchařky Restart jídelníčku: Hubnu díky krabičkám! je v plném proudu!  📣
Chcete STIHNOUT výhodnou cenu? Nečekejte!

🏆Plavková postava celoročně? 🏆
S jídelníčky bez hladu a stresu!
DOPRAVA ZDARMA + dárek k sadě.

📣 Předprodej NOVÉ kuchařky 📣
Hubnu díky krabičkám!
Chcete STIHOUT výhodnou cenu?

Nyní k sadě –⁠⁠ DOPRAVA ZDARMA + DÁREK!
Do 31. 8.  –⁠⁠ DOPRAVA ZDARMA + DÁREK
🏆 PLAVKOVÁ POSTAVA celoročně? 🏆
S JÍDELNÍČKY NA HUBNUTÍ (bez hladu).
Nyní k sadě –⁠⁠ DOPRAVA ZDARMA + DÁREK!

Proč při hubnutí jen samotné počítání kalorií nestačí

Mít přehled o tom, kolik má jaké jídlo energie a jaké obsahuje makroživiny, je velmi praktická dovednost.

A protože jedním z aspektů udržení zdravé váhy hubnutí je kalorický deficit, tak když si chvilku budete zapisovat a počítat, co dáváte do pusy, je rozhodně skvělé.

Dlouhodobé počítání a vážení každého sousta přináší i spoustu nevýhod.

Proto v Restartu příliš pozornosti počítání kalorií nedáváme, ale soustředíme se mnohem více na obsah makro a mikroživin.

Máme k tomu několik zásadních důvodů nasbíraných za mnoho let praxe:

1/ Je to dlouhodobě nepraktické a neudržitelné.

Rozhodně je dobré mít přehled, co kolik má energie, kolik za den spálím energie a kolik ji vlastně potřebuji. Tuto znalost můžete získat za týden dva počítání vašeho příjmu a výdeje.

Například v aplikaci kaloricketabulky.cz. Sledovat si však každé sousto je velmi těžko slučitelné s rodinným životem (vařím pro děti, jezdíme k babičce…) ale i s životem společenským (restaurace, návštěva).

Nikdy přesně nevíte, co jídlo obsahuje, pokud jste ho sami nevařili.

2/ Přináší do života napětí a stres.

Jakmile začnu vidět v každém soustu jen kalorickou hodnotu, začnu večer hladovět, jen proto, že jsem si k obědu dala o kopeček rýže navíc a návštěva u známých se promění v peklo, protože nevím přesně co je v té pomazánce, která mi tak chutná za ingredience… pak mi přestává počítání kalorií dělat dobrotu.

Možná mi váha jde dolů, ale jen těžko budu shozená kila udržovat, když je s hubnutím spojený takový stres.

3/ Jíme nekvalitní a málo výživné potraviny.

Jen proto, že jsou nízkokalorické.

Patří sem všechny nízkotučné a odtučněné výrobky, light sýry, pochutiny s umělými sladidly.

Nejen, že tím většinou snižujeme příjem mikroživin (vitamínů a minerálních látek) ale ještě zbytečně konzumujeme aditiva, zlepšovače chuti a umělá sladila. Nic z toho, našemu tělu dlouhodobě neprospívá.

4/ Při hubnutí nejde jen o kalorie.

Tělo potřebuje hlavně vyživit. Nedostatek živin, bývá velmi častou příčinou nadváhy ale také chutí na sladké (které pak vedou k ukládání tuků). Důvodů proč nám „něco“ v jídelníčku chybí je víc.

Způsobuje to nejčastěji omezování množství, vynechávání jídel a nekvalitní – nevýživné – potraviny.

5/ Samotné počítání neřeší příčinu nadváhy.

Tou může být psychická nepohoda, velké emoční vypětí, dlouhodobý stres.

V takových případech je pak jídlo kompenzací, slouží jako zklidnění a podpora nervového systému.

Má to sice z dlouhodobého pohledu nedobré následky, ale krátkodobě je to nejpřirozenější řešení.

Máme to v genech, funguje to tak již po staletí.

Jídlo přináší uklidnění.

Pokud je toto hlavním důvodem našeho nabírání, pak samotné počítání kalorií nadváhu dlouhodobě nevyřeší.

Když tedy nepočítat kalorie, tak jaká je jiná cesta?

1/ Objevte systém Denního talíře.

V něm místo počítání energetické hodnoty každého sousta sledujete celkový poměr makroživin na talíři za celý den. Dává to mnohem více prostoru pro život jaký je a tím pádem méně stresu.

2/ Kromě kvalitní bílkoviny, tuků a komplexních sacharidů naplňte každý svůj talíř i zeleninou.

Dodá vám živiny, enzymy a díky vláknině i objem. Vaše bříško miluje pocit sytosti, do mozku jde signál „máme jídlo, přežijeme“.

3/ Doplňte živiny – vitamíny, minerální látky, enzymy, dobré tuky.

Zaměřte se na kvalitu surovin a úpravu jídla. Naučte se využívat potravinové doplňky.

4/ Naučte se rozeznávat, kdy máte dost a co vašemu tělu dělá dobře.

Znamená to zpomalení, zvýšení vnímavosti ke svým potřebám. Pokládejte si otázku: mám hlad nebo je to chuť protože jsme ve stresu nebo se nudím?

5/ Naučte se vařit jednoduchá a výživná jídla, která vám chutnají.

Automaticky tím snížíte konzumaci kalorických pochutin, jako jsou uzeniny, chleba s něčím, cukrovinky, smažené hotovky.

 

Shrnutí:

  • Kalorie při hubnutí počítat nemusíte!
  • Mít základní přehled je užitečné ale, pokud vám to přináší víc stresu než užitku, pak vyrazte jinou cestou.
  • Naučte se systém Denního talíře, vyživte svoje buňky a sledujte, jak se u jídla cítíte.

Více o tom jak funguje Denní talíř si přečtěte ve článku zde >

Ať chutná!
Monika a Kristýna

PS: Tahák Denní talíř si pak můžete stáhnout zdarma zde > 

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

S vařením do krabiček hubnete,
aniž na to musíte myslet.

Restart jídelníčku:
Hubnu díky krabičkám!

Příprava jídel do krabiček totiž
zabere jen 2 × 2 hodiny týdně!

80 lehkých, jednoduchých a přitom výborných jídel, která budou chutnat celé rodině.

Naučí tě vařit chytře.