Spíše si naplánujte, co všechno si během dne dovolíte a dejte tomu určité hranice. Nestane se pak, že se přistihnete u toho, jak si nakládáte už několikátou lžíci bramborového salátu a padá do vás třetí talířek s cukrovím.
Vyberte ty co nijak nebolí a nepokazí vaše vánoční tradice. Ráno začněte teplou vodou s citrónem, během dne dodržujete pitný režim a užíváte-li potravinové doplňky jako chlorellu, ječmen atd. není jediný důvod je v tento den vynechat.
Starý, ale osvědčený trik, jak snížit energetickou hodnotu bramborového salátu tím, že část majonézy nahradíte jogurtem a na chuti to nikdo nepozná. Nebo vyzkoušejte tradiční salát od našich sousedů. Vídeňský salát chutná skvěle a není tak energeticky náročný. Patří do něj pouze uvařené brambory, cibule, hovězí vývar, olej, ocet, sůl a pepř. Důležité je smíchat horké brambory s horkým vývarem, aby se uvolnil škrob z brambor a vytvořil lepivé pojivo salátu nahrazující majonézu.
Během smažení si vedle na plotýnku připravte hrnec s vroucí vodou. Osmažené kousky ryby chytněte do kleští a na 3 vteřin ponořte do VROUCÍ vody. Nebojte se toho, vyzkoušejte na jednom kousku. Ryba zůstane i tak křupavá, pouze se z ní stáhne přebytečný tuk.
Hraška je produkt z hrachu a bezlepkových obilovin dostupný dnes i v běžných obchodech. Prášek se smíchá s vodou a vytvoří těstíčko, ve kterém se ryba (řízek) obalí. Je to praktičtější než trojobal, protože obalujete pouze v jedné ingredienci a výživová hodnota je oproti bílé housce a mouce neporovnatelně vyšší.
Zvolte ke smažení tuk, který je kvalitní a má vysoký bod zakouření, tzn. že se snadno nepřepaluje. Ideální je vepřové sádlo, nebo ghí.