🌞👙 Postava DO PLAVEK? Ještě to stihnete! Detailní PLÁN NA HUBNUTÍ už čeká.
Objednávejte do 30. 4. s DOPRAVOU ZDARMA!👙🌞 

👙 Postava DO PLAVEK? Ještě to stihnete! 👙
Detailní PLÁN NA HUBNUTÍ už
čeká.
Objednávejte do 30. 4. s DOPRAVOU ZDARMA!

Domácí bezlepkový pohankový chléb – DYI zdravé pečení

Nejjednodušší chléb z jedné běžné ingredience, na který nepotřebuješ ani kvásek nebo droždí?

Tento vláčný a nadýchaný chléb je nejen super výživný, ale hlavně naprosto famózní.

Proč tento pohankový chléb zkusit?

  • Zdravé pečení: Pohanka je bohatá na minerály a vitamíny.
  • Bezlepkový: Ideální volba pro ty, kteří se vyhýbají lepku.
  • Snadná příprava: Tento recept je tak jednoduchý, že s ním zvládne pečení každý.

Nenech si ujít toto DIY pekařské dobrodružství a přidej k svému repertoáru recept na pohankový chléb, který změní tvůj pohled na domácí pečení. Připrav se na to, že tento chléb se stane novou hvězdou tvojí kuchyně!

Na 1 pohankový chléb budeš potřebovat:

  • 500 g světlých pohankových krup (NEPOUŽÍVEJ POHANKU TMAVOU, KTERÁ SE LOUPE TEPELNĚ/TERMICKY – COŽ ZPŮSOBUJE ZTMAVNUTÍ POVRCHU)
  • voda na zalití pohanky během fermentace
  • 200 ml vody do těsta
  • 1 lžička soli
  • lněná a chia semínka na ozdobu
  • formu na chleba (26 x 6 cm)

Postup:

  1. Na tento recept je důležité použít pohanku světlou (ne tmavě hnědou), která se loupe mechanicky za studena. Tuto pohanku pak propláchni pod tekoucí vodou na sítku. Díky tomu ji zbavíš všech případných nečistot a prachu.
  2. Takto propláchnutou pohanku dej do velké mísy, zalij dostatečným množstvím vody, přikryj čistou utěrkou a nech při pokojové teplotě namočenou po dobu asi 7 hodin.
  3. Vodu z namočené pohanky pak slij – pohanku už neproplachuj. Přemísti ji do výkonného mixéru, přidej 200 ml vody, sůl a rozmixuj dohladka.
  4. Tuto rozmixovanou směs dej zpět do mísy, opět přikryj utěrkou a nech odpočívat a fermentovat při pokojové teplotě dalších 12 hodin. Pokud máš doma ale chladno (tedy asi 15-20 stupňů celsia), nech směs fermentovat klidně i déle – tedy 24 hodin.
  5. Směs pak přelij do formy na chleba, posypej semínky a vlož do trouby předehřáté na 175°C. Peč asi 50 minut, pak teplotu stáhni na 150°C a dopeč dalších asi 15-20 min. Kontroluj propečenost těsta pomocí špejle.

Díky namáčení pohanky dochází k procesu fermentace, která zvyšuje nutriční hodnotu tohoto chleba. Tento proces kvašení zabere trochu času, jinak tento recept vyžaduje opravdu jen pár minut tvé skutečné práce.

Doporučuji si klidně rovnou takto připravit dvojnásobné množství a upečené chleby nakrájet na plátky a zamrazit.

Pak už stačí plátek hodit do toustovače a třeba namazat avokádem, žervé nebo jen podávat jako přílohu k salátu nebo polévce.

Jo, abych nezapomněla, tento chléb je samozřejmě úplně bez lepku. Pokud tě fermentované potraviny zajímají a chceš do svého jídelníčku přizvat další, mrkni na náš článek o kvašené zelenině.

Týna 🍞

PS 1: Chtěli byste jídelníček, tedy jasný plán co vařit a jaké potraviny nakoupit? Mrněte na naší kuchařku Restart jídelníček: Zdravé jídlo 2x denně⁠, která zjednoduší váš zdravý život

PS 2: Pro více rychlých a zdravých video receptů nás sleduj na Instagramu.

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Kompletní návod,
jak zhubnout
a nepřibrat tuk.

Restart jídelníčku:
jednou provždy!

Je trpět hlady
při dietě váš oblíbený sport?

V tom případě NEKUPUJTE naši knihu!

Obsahuje totiž 101 chutných receptůnákupní seznamy zdravých potravin.