🌞👙 Postava DO PLAVEK? Ještě to stihnete! Detailní PLÁN NA HUBNUTÍ už čeká.
Objednávejte do 30. 4. s DOPRAVOU ZDARMA!👙🌞 

👙 Postava DO PLAVEK? Ještě to stihnete! 👙
Detailní PLÁN NA HUBNUTÍ už
čeká.
Objednávejte do 30. 4. s DOPRAVOU ZDARMA!

Jablečný ocet: krotitel krevního cukru!

Hodí se do salátů i domácích limonád nebo marinád na maso.

Ale kromě toho je jablečný ocet až zázračnou tekutinou, která může být klíčovým hráčem při krocení hladiny cukru v krvi!

Co je tím, co dělá jablečný ocet tak výjimečným? Jaké jsou jeho pozoruhodné vlastnosti?

    1. Zpomaluje trávení. Za to v tom nejlepším smyslu slova může obsažená kyselina octová, která pomáhá zpomalit trávení sacharidů. Tím brzdí jinak rychlé zvyšování hladiny krevního cukru po jídle a naopak zrychluje jeho vstřebávání do svalů, kde se promění na energetickou rezervu – glykogen.
    2. Chrání před přejídáním. Zpomalené trávení sacharidů prospívá i včasnému pocitu sytosti (dřív vám dojde, že už nemáte hlad), což usnadňuje snahu udržet se ve správné stravovací rovnováze (a ano, zabraňuje přejídání).
    3. Zlepšuje citlivost na inzulin. Inzulin je zásadní ve hře o kontrolu nad hladinou glukózy, jenže když je cukru (sacharidů) moc, tělo přechází do stavu inzulinové rezistence a inzulin přestává být schopný transportovat energii ze sacharidů do buněk. A právě v tu chvíli se jablečný ocet stává superhrdinou. Studie potvrzují, že konzumace jablečného octa může zlepšit citlivost k inzulinu, což znamená klidnější hladinu cukru v krvi a nižší riziko vzniku diabetu II. typu.

Zkrátka, jablečný ocet není jen kulinářskou lahůdkou, ale může být vaším spojencem v každodenní prevenci!

Jak jablečný ocet používat?

  • Nejjednodušší je začít jednou lžící jablečného octa do sklenice vody (cca 300 ml). Může být i perlivá, nebo dokonce teplá. Pro někoho je to chuťově přijatelnější.
  • Pokud je na vás polévková lžíce moc, začněte čajovou lžičkou a množství postupně navyšujte.
  • Abyste na vodu s octem nezapomněli, můžete ji zařadit hned ráno. Na přerušovaný půst nemá vliv. Můžete si ji však připravit kdykoli během dne.
  • Největšího efektu dosáhnete, když si dáte jablečný ocet s vodou zhruba 10–20 minut před jídlem, které obsahuje cukr nebo sacharidy (chleba, brambory, rýže…). Právě tyto potraviny se jinak velmi rychle mění na glukózu a vystřelí do krve.
  • A pokud si ocet zapomenete nebo nestihnete dát před jídlem, připravte si ho alespoň poté. Když se vám to povede do 20 minut po posledním soustu, zmírníte i tak vystřelení glukózy do krve.

A pozor, stále samozřejmě platí pravidlo Denního talíře. Protože i když vám jablečný ocet hodně pomůže, není omluvenkou pro konzumaci velkého množství sladkostí ani chleba nebo jiných ne příliš vhodných, hlavně jednoduchých a velmi snadno stravitelných sacharidů!

Pár praktických tipů a faktů navíc:

  • Nikdy nepijte ocet přímo z lahve. Vždy si ho nařeďte vodou nebo přidejte do jídla.
  • I když není tolik kyselý, aby vám poničil zubní sklovinu, je lepší pít octovou vodu brčkem.
  • V kuchyňském prostředí je ideální sáhnout po nefiltrovaném jablečném octu obsahujícím řadu prospěšných bakterií a enzymů.
  • Vykazuje menší kyselost než kyseliny, které se přirozeně tvoří v žaludku, a výrazně nižší než je ta, kterou pro tělo představuje třeba coca-cola. Vedlejší účinky nejsou známé. Přesto tu stejně jako u ostatních zdraví podporujících doporučení platí pravidlo: sledujte, co vaše tělo říká. Někomu pravidelné pití octa dobře nedělá. Můžete cítit pálení žáhy nebo bolení žaludku. Proto se také lidem s těmito problémy nedoporučuje.

Co dělat, když vám jablečný ocet nechutná?

Tady je pár nápadů, jak si připravit drink, v němž jeho chuť nebude tak výrazná:

  • čaj se skořicí a jablečným octem
  • voda se špetkou mořské soli, skořice a jablečného octa
  • čaj se zázvorem, citronem, pár kapkami stevie a lžící octa
  • perlivá voda nebo minerálka a lžíce jablečného octa
  • fermentovaná zelenina v jablečném octu – pár soust této dobroty si dávejte vždy před jídlem obsahujícím sacharidy

A ještě malé shrnutí na závěr!

Přidáním jablečného octa do svého jídelníčku pomůžete zklidnit glukózovou křivku. Stane se to dvěma způsoby – ocet zpomalí cestu glukózy do krve a zrychlí její vstřebávání do svalů, kde se promění na glykogen (energii).

To kromě jiného přinese snazší uvědomění si pocitu sytosti.

A stejně tak přinese jablečný ocet potřebnou inzulinovou citlivost.

Monika 🌸 a Týna 🥑

PS: I kvalita jablečného octa hraje svoji roli. Koukejte se po BIO kvalitě. My doporučujeme tento kvalitní z českých jablek od Vilgain – nákupem přes tento odkaz i podpoříte naši tvorbu a nic vás to navíc nestojí. (předem děkujeme!)

PS 2: Mrkněte na naše video: Jablečný ocet – celebrita


ODBORNĚ REVIDOVAL:

  • Ing. Ivan Mach, CSc.

DALŠÍ ČLÁNKY A INFORMACE:

  • Pokud vás toto téma zaujalo, více se můžete dočíst v knížce francouzské vědkyně Jessie Invhauspé: Pravda o cukru.
  • Srovnejte do latě krevní cukr

STUDIE A ODBORNÉ ZDROJE:

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Kompletní návod,
jak zhubnout
a nepřibrat tuk.

Restart jídelníčku:
jednou provždy!

Je trpět hlady
při dietě váš oblíbený sport?

V tom případě NEKUPUJTE naši knihu!

Obsahuje totiž 101 chutných receptůnákupní seznamy zdravých potravin.