⏰🚚 BŘEZEN: Chcete zahájit cestu zdravého hubnutí s DOPRAVOU ZDARMA🚚⏰

⏰🚚 BŘEZEN 🚚⏰
Chcete zahájit cestu zdravého hubnutí
s DOPRAVOU ZDARMA?

Jak získat z ořechů maximum? Jak aktivovat ořechy?

Jistě víš, že ořechy jsou zdravá a rychlá svačinka, kterou si s sebou můžeš vzít kamkoliv.

Obsahují zdravé tuky, vlákninu, minerální látky i bílkoviny…

Už méně lidí si je však připravuje tak, aby byly lépe stravitelné a „vytřískali“ z nich úplné maximum.

Důležitá je totiž takzvaná aktivace ořechů (i semínek), která ještě více podtrhne jejich pozitivní účinky a umožní tělu je lépe strávit.

Kromě všech zmíněných super živin totiž obsahují i kyselinu fytovou, která má tendenci blokovat vstřebávání minerálních látek jako je například železo, vápník, zinek nebo mangan, tím, že se na tyto látky naváže.

Pokud si tedy představíme, že ořechy velmi často konzumujeme i s ohledem na doplnění důležitého vápníku, bez odstranění této kyseliny je kýžený efekt jen velmi malý.

Mimochodem kyselina fytová se objevuje i v jiných potravinách (např. luštěninách nebo některých obilovinách) – její množství v potravině lze ale snížit právě namáčením, vařením nebo klíčením.

Co to tedy ta aktivace vlastně je?

Jde o zcela jednoduché namáčení ořechů a semínek předtím, než je sníš. Potřebuješ k tomu jen obyčejnou vodu a špetku soli, nic víc.

Ořechy párkrát propláchni pod tekoucí vodou (zbavíš se tak případných nečistot) a potom je namoč do misky nebo uzavíratelné krabičky s vodou (pokojové teploty), přidej sůl (ta aktivuje enzymy, které zlepšují stravitelnost) a dej do lednice.

Já je většinou takto nechávám v lednici přes noc – nic se nestane, když je budeš máčet déle než je nutné. Je ale dobré vědět, že některé ořechy nepotřebují vůbec tak dlouhý čas (viz. níže).

Po namočení ořechy slij, propláchni na cedníku a pokud je nebudeš jíst hned nebo nejpozději do 3-4 dnů, je lepší ořechy nechat vysušit.

Nejlépe to jde v sušičce na potraviny, ale použít můžeš i troubu. Ořechy dej na plech a teplotu nastav na asi 50-60 °C a nech je takto v troubě přes noc (asi 12 hodin). Ořechy by měly být po vysušení suché a křupavé. Skladuj je ve skleněné nádobě, v chladu a suchu.

Ořechy se také dají konzumovat jen namočené, bez sušení. V tom případě je skladuj v lednici a spotřebuj nejpozději do 3-4 dnů.

Takto namočené ořechy jsou výborné rozmačkané na kaši a přidané třeba s ovocem do jogurtu. Nebo je můžeš krásně rozmixovat do jakéhokoli smoothie nápoje. Z namočených kešu ořechů připravíš skvělý kešu dezert.

Mokré ořechy jsou také super varianta svačiny pro malé děti, protože u nich nehrozí riziko zaskočení jako u suchých ořechů.

Ořechy i semínka můžeš namáčet všechna, ale například lněná a chia semínka při namáčení gelovatí, což zase využiješ jinak.

  • Mandle namáčej 10 – 12 hodin
  • Lískové ořechy namáčej 6 – 8 hodin
  • Dýňová semínka namáčej 7 – 10 hodin
  • Vlašské ořechy namáčej asi 4 hodiny
  • Kešu oříšky a slunečnicová semínka namáčej 2 – 5 hodin

Zde jsem sepsala mé oblíbence u Aktinu. Mrkni na můj nákupní seznam.

Já nejčastěji namáčím kešu ořechy, které jsou zaktivované a změklé nejrychleji a jejich chuť je krásně nasládlá.

Které ořechy probudíš k životu ty?

Týna 🌰

PS 1: Chtěli byste jídelníček, tedy jasný plán co vařit a jaké potraviny nakoupit? Mrněte na naší kuchařku Restart jídelníček: Zdravé jídlo 2x denně⁠, která zjednoduší váš zdravý život

PS 2: Pro více rychlých a zdravých video receptů nás sleduj na Instagramu.

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Chcete téma hubnutí jednou provždy vyřešit?

Restart jídelníčku:
jednou provždy!

Knížka odhaluje tajemství, jak zhubnout a nepřibrat.

Jednou provždy vyřešíte, co při hubnutí jíst.