Znáte carrot cake nebo-li mrkvový dort? Ano, to je ten dort z kavárny s vláčným korpusem s křupavými oříšky, vůni skořice a vrstvou krémového sýru. [su_spacer size=“15″]Jak název napovídá, hlavní přísadou je mrkev. To vyvolává dojem, že tento dezert patří mezi ty zdravé. Jenže bohužel ve vaší oblíbené kavárně bude jistě obsahovat i spoustu cukru a bílé mouky. Přitom původní receptura tohoto moučníku ani cukr neobsahovala. [su_spacer size=“15″]Dříve byl cukr i jiná sladidla obtížně sehnatelnou i drahou surovinou. Mrkev se tak pro svou sladkost stala velice dobrou náhražkou, protože obsahuje daleko více cukru než jiné druhy zeleniny. Navíc dodává dortu neuvěřitelnou šťavnatost.
[su_spacer size=“15″]
Náš chlebíček (ano mrkvový dort mívá často i tvar chlebíčku nebo běžného koláče na plech) je vláčný, není přeslazený, obsahuje spoustu zdravých tuků a bílkovin díky oříškům a zdobený je odlehčenou polevou z žervé a kokosového krému. Ideální dezert, svačina nebo snídaně do zimních dnů , co říkáte?
[su_spacer size=“30″] Suroviny na 1 chlebíčkovou formu (8-10 porcí):
180 g očištěné mrkve (asi 2 větší kusy)
75 g mletých vlašských ořechů
90 g pohankové mouky
75 g mandlové mouky
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření (nebo jen mleté skořice)
50 g kokosového oleje
40 g erythritolu (nebo xylitolu)
1 vejce
100 ml kokosového nebo rýžového či mandlového mléka
3 lžíce medu
Suroviny na krém:
125 g žervé
70 ml kokosového krému (tučná část kokosového mléka)
30 g erythritolu
[su_spacer size=“15″]
Postup:
Mrkev nastrouháme najemno. Kokosový olej necháme povolit – rozpustíme jej v rendlíku a necháme vychladnout.
Poté do něj pomocí vidličky zašleháme vejce, med a mléko. V míse smícháme strouhanou mrkev, mleté ořechy, obě mouky, sodu, kořenní a erythritolu.
Obě směsí spojíme a vlijeme do formy na chlebíček. Pokud nemáte silikonovou, doporučuji ji raději vyložit pečícím papírem. Pečeme při 180°C asi 35 minut.
Mezitím si připravíme krém. Veškeré ingredience vyšleháme pomocí metliček (ručního šlehače) dohladka.
Po upečení necháme chlebíček vychladnout a zdobíme jej pomocí lžíce krémem.
Necháme v lednici zatuhnout. V lednici chlebíček také uchováváme.
[su_spacer size=“15″]
Nechte si chutnat.
Týnka 😉 🥕
P.S. Chcete se naučit mlsat sladce ale zdravě? Zbavit se závislosti na cukru? Nepřibíráte na váze, kdykoli si dáte něco dobrého? Mrkněte na naši kuchařku Sladký Restart – poradí vám jak se zbavit závislosti na cukru a naučí vás, jak zdravě mlsat.