V Restartu ryby určitě najdete. Ač je to i pro nás velmi ožehavé téma ohledně kvality, jsme jejich velkými příznivci. Stejně jako u spousty dalších surovin je potřeba najít dobrý zdroj.
[su_spacer size=“20″]
Nechat všechny zdravé nákupy jen na nejbližší supermarket je dobré pro začátek, aby změn ve stravování nebylo příliš mnoho najednou. (Proto jsme také sestavili jídelníček v Restartu tak, abyste téměř všechny použité potraviny ve svém supermarketu našli a zbytek dokoupili v místní zdravé výživě.)
[su_spacer size=“20″]
Po nějakém čase, kdy už pro vás nebudou sójovka a červená čočka velkou neznámou, přijde čas sledovat kvalitu surovin. Začnete sami pokukovat po zelenině a mléčných výrobcích v bio kvalitě a možná se už nespokojíte ani s obyčejným kuřetem a zajdete si do farmářského obchodu, nebo dokonce objevíte nedalekou farmu.
[su_spacer size=“30″]
Proč jíst ryby
Rybí maso můžeme právem považovat za superpotravinu, protože je významným zdrojem tělu prospěšných látek. Jsou to především lehce stravitelné bílkoviny, v případě mořských ryb veledůležité omega-3 mastné kyseliny, dále jod, vápník a vitamíny A, D aj.
[su_spacer size=“30″]
Lehce stravitelné bílkoviny
Bílkoviny se podílejí na řadě důležitých procesů v našem organismu. Pomáhají obnovovat buňky, jsou nezbytné pro imunitní systém, tvorbu hormonů aj. Plnohodnotným zdrojem bílkovin s vysokým obsahem esenciálních kyselin jsou mořské ryby, hlavně treska, tuňák či losos. Naše trávicí soustava je navíc dokáže zpracovat už během dvou až tří hodin.
[su_spacer size=“30″]
Delší život s omega-3
Esenciální kyseliny, hlavně pak omega-3, ovlivňují téměř veškeré dění v organismu. Naše tělo si je neumí vyrobit samo, a proto spoléhá na jídelníček. Tučnější mořské ryby jako losos jsou jejich ideálním zdrojem.
[su_spacer size=“30″]
Ryba jako kvalitní zdroj déčka
Vitamín D přímo ovlivňuje zdraví našich kostí, zubů, svalů, správnou činnost srdce a mozku, posiluje imunitu. Na prvním místě je stále pobyt na slunci a hned dalším plnohodnotným a dobře využitelným zdrojem jsou právě mořské ryby jako treska nebo losos.
[su_spacer size=“30″]
Není ryba jako ryba
V případě ryb velmi záleží na tom, odkud pocházejí, jak byly uloveny a zpracovány. Od toho se také odvíjí její (ne)prospěšnost našemu zdraví. Pokud ryba žije ve znečištěných vodách nebo v nevyhovujícím velkochovu, kde nemá dostatek prostoru a je krmena granulemi s aditivy, pak ani její maso nebude mít pro nás takový přínos jako maso od ryby, která žije v čistém prostředí a je s ní zacházeno s respektem. Takovou rybu si můžete bez obav dopřát i několikrát týdně.
[su_spacer size=“30″]
Čerstvá versus mražená
Čerstvé ryby jsou bezesporu tou nejlepší volbou. Dopřát si čerstvé sladkovodní ryby u nás není problém. S těmi mořskými je to už náročnější časově i finančně. Jistou alternativou tak mohou být ryby mražené, pokud ovšem víte, kde koupit ty opravdu kvalitní, které se vám po rozmrazení nepromění v bláto bez chuti.
[su_spacer size=“30″]
Pěkné dny za Restart tým přeje,
Týnka
P.S.: Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?