Není ryba jako ryba

V Restartu ryby určitě najdete. Ač je to i pro nás velmi ožehavé téma ohledně kvality, jsme jejich velkými příznivci. Stejně jako u spousty dalších surovin je potřeba najít dobrý zdroj.
Nechat všechny zdravé nákupy jen na nejbližší supermarket je dobré pro začátek, aby změn ve stravování nebylo příliš mnoho najednou. (Proto jsme také sestavili jídelníček v Restartu tak, abyste téměř všechny použité potraviny ve svém supermarketu našli a zbytek dokoupili v místní zdravé výživě.)
Po nějakém čase, kdy už pro vás nebudou sójovka a červená čočka velkou neznámou, přijde čas sledovat kvalitu surovin. Začnete sami pokukovat po zelenině a mléčných výrobcích v bio kvalitě a možná se už nespokojíte ani s obyčejným kuřetem a zajdete si do farmářského obchodu, nebo dokonce objevíte nedalekou farmu.

Proč jíst ryby

Rybí maso můžeme právem považovat za superpotravinu, protože je významným zdrojem tělu prospěšných látek. Jsou to především lehce stravitelné bílkoviny, v případě mořských ryb veledůležité omega-3 mastné kyseliny, dále jod, vápník a vitamíny A, D aj.

Lehce stravitelné bílkoviny

Bílkoviny se podílejí na řadě důležitých procesů v našem organismu. Pomáhají obnovovat buňky, jsou nezbytné pro imunitní systém, tvorbu hormonů aj. Plnohodnotným zdrojem bílkovin s vysokým obsahem esenciálních kyselin jsou mořské ryby, hlavně treska, tuňák či losos. Naše trávicí soustava je navíc dokáže zpracovat už během dvou až tří hodin.

Delší život s omega-3

Esenciální kyseliny, hlavně pak omega-3, ovlivňují téměř veškeré dění v organismu. Naše tělo si je neumí vyrobit samo, a proto spoléhá na jídelníček. Tučnější mořské ryby jako losos jsou jejich ideálním zdrojem.

Ryba jako kvalitní zdroj déčka 

Vitamín D přímo ovlivňuje zdraví našich kostí, zubů, svalů, správnou činnost srdce a mozku, posiluje imunitu. Na prvním místě je stále pobyt na slunci a hned dalším plnohodnotným a dobře využitelným zdrojem jsou právě mořské ryby jako treska nebo losos.

Není ryba jako ryba

V případě ryb velmi záleží na tom, odkud pocházejí, jak byly uloveny a zpracovány. Od toho se také odvíjí její (ne)prospěšnost našemu zdraví. Pokud ryba žije ve znečištěných vodách nebo v nevyhovujícím velkochovu, kde nemá dostatek prostoru a je krmena granulemi s aditivy, pak ani její maso nebude mít pro nás takový přínos jako maso od ryby, která žije v čistém prostředí a je s ní zacházeno s respektem. Takovou rybu si můžete bez obav dopřát i několikrát týdně.

Čerstvá versus mražená

Čerstvé ryby jsou bezesporu tou nejlepší volbou. Dopřát si čerstvé sladkovodní ryby u nás není problém. S těmi mořskými je to už náročnější časově i finančně. Jistou alternativou tak mohou být ryby mražené, pokud ovšem víte, kde koupit ty opravdu kvalitní, které se vám po rozmrazení nepromění v bláto bez chuti.

Mořské ryby až k vám domů

Objevili a vyzkoušeli jsme ryby od Boxxi. Pocházejí z čistých arktických vod kolem Islandu, kde striktně dodržují principy trvale udržitelného rybolovu. Ryby jsou loveny na dlouhý vlasec, zpracovávány ručně a brzy po vylovení jsou jednotlivé porce zmraženy šokově při -60 °C bez jediné kapky vody. Díky tomu si zachovají vysokou kvalitu. Na chuti ani textuře nepoznáte, že jde o zmrazenou rybu.

V e-shopu boxxi.cz jsme pro Restart klienty zařídili slevu 10%. Při objednávce vložte slevový kód: RESTART10.

Pěkné dny za Restart tým přeje,
Týnka

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Nová kuchařka s 
jídelníčkem na hubnutí

Představte si že vaříte snadné recepty bez počítání kalorií,
jídla máte hotová do 30 minut, neřešíte, co zítra jíst.

Komentáře