🌞👙 PLAVKOVÁ POSTAVA celoročně? S naším PLÁNEM NA HUBNUTÍ to zvládnete! 👙🌞 
DOPRAVA ZDARMA + DÁREK k sadě prodlouženy do 31. 7.!

👙 PLAVKOVÁ POSTAVA celoročně? 👙
S naším PLÁNEM NA HUBNUTÍ to zvládnete!

DOPRAVA ZDARMA + DÁREK k sadě do 31. 7.!

Proč si se sladkým tykáme?

Sladká chuť nás uklidňuje a dostává do pohody. Je to hluboce zakódované v našich buňkách z doby, kdy nebylo dost potravy. Protože cukr je energie, kalorie, které znamenají přežití. A stres, ať už je způsobený v našem případě starostmi s dětmi, nebo u našich předků nedostatkem potravy, je prostě jen chemickou reakcí v těle. Je to reakce organismu na ohrožení.
Není divu, že chutím na sladké občas propadneme téměř všichni. Stále dokola nás testují a nutí dívat se na příčiny a důsledky toho ne vždy vítaného hosta v našem životě.
Čemu vděčíme za tak přátelský vztah ke sladkému?

Jsme ve stresu.

Momentálně jsme pod tlakem tak trochu všichni (např. děti doma a my musíme zvládnout roli učitelky, uklízečky, kuchařky a do toho ještě home office…). Máme toho všeho až nad hlavu.
A touha po tom uklidnit si nervy kouskem čokolády, nebo večer, když všichni konečně zalehnou, si dát kousek buchty, je veliká. Veliká a naprosto přirozená.

Chutě přijdou, když něco chybí.

Dalším důvodem chutí na sladké je nedostatečný energetický příjem během dne. Ve snaze zhubnout si můžete dávat příliš malé porce a tím pádem je váš denní kalorický deficit příliš velký – tělo si pak žádá energii doplnit – jasně a cukr se zdá být logicky „nejlepší“ řešení.

Pokud jste na horách a potřebujete rychlou energii na to, abyste došlapali domů, tak ano. Ale raději přidejte kalorie z kvalitních tuků, bílkoviny, nebo komplexních sacharidů. Dá se říct, že chuť na sladké je převlečený hlad. Tak než sáhnete po něčem sladkém zastavte se na chvilku a zeptejte se sami sebe… nemám já vlastně hlad?

Nedostatek bílkovin a vlákniny

Častou chybou je také nedostatek bílkovin a vlákniny v jídelníčku. Bílkoviny i vláknina mají sytící efekt a snižují obecně hladinu krevního cukru. Představme si, že si k snídani dáte třeba chléb s máslem a šunkou. Ten plátek šunky, který obsahuje třeba 86% masa vás skutečně z pohledu dostatečného příjmu bílkovin nezachrání.

Klasický chléb obsahuje minimum vlákniny, takže po takové snídani budeme mít brzo hlad, a nebo právě onu chuť na sladké, protože hladina krevního cukru vám rychle stoupne, ale brzo zase rychle spadne dolů.
Důvodem chuti na sladké může být trochu překvapivě ještě nedostatek spánku. Pokud spíme méně než 6 hodin, v mozku se nám vypíná kontrolní oblast potřebná pro uvědomělé posouzení a racionální rozhodování, a naopak se posiluje oblast „nerozumné choutky“.
Navíc se snažíme energii, kterou jsme měli během noci, přirozeně načerpat, získat z potravy. Bohužel tělo si intuitivně vybírá ty nejkaloričtější potraviny. Potřebuje si zkrátka co nejrychleji dobít baterky. Tedy hajdy včas do postele, spánek je pro hubnutí nesmírně důležitý.

Hormony s námi zatočí kolem menstruace.

Během menstruace dochází k hormonálním změnám a ke zvýšení bazálního metabolismu (až o 2000 kJ). Je tedy značně zvýšená spotřeba energie. Důvodem chutě na čokoládu před menstruací může být také potřeba železa a hořčíku.

Mezi vitamíny, které jsou v tomto období důležité patří vitamin B6, železo a hořčík. Zdrojem vitamínu B6 jsou ryby, játra, fazole a také banány. Hořčík získáte z ovesných vloček a sušeného ovoce. Obojí se vyskytuje v hojném množství v ořeších. Železo si můžeme doplnit z listové zeleniny, luštěnin, sušených hub a ovoce, ořechů, ale také hovězího a jehněčího masa.

Podle tradiční čínské medicíny stagnující čchi jater před menstruací oslabuje slezinu, takže se zvyšuje chuť na sladké. Slezina je aktivní mezi 9-11 hodinou dopoledne a můžeme ji v tomto období posílit. Dejte si v této době obilnou kaši, přidejte špetku skořice či zázvoru.

Nebo k snídani uvařte teplou zeleninovou polévku. Slezinu velmi oslabují mléčné výrobky, cukr, studené nápoje, zmrzlina a smažené.

Nebo si v době před menstruací, jako doplnění živin a prevenci chutí na sladké, pohlídejte potravinové doplňky stravy. Třeba kvalitní zelené potraviny – jako je ječmen a chlorella. Je to jednoduché i ve dnech, kdy nemáte kapacitu vařit hovězí, nebo nemáte zrovna po ruce fazole.

Nudíme se, nebo jsme unavení.

I tohle může být jeden z důvodů, proč máte chuť na něco dobrého. Vždycky se sami sebe zeptejte – proč si chci dát tu sušenku? Jak se cítím? Není mi náhodou třeba jen smutno, nezaháním náhodou dlouhou chvíli?
A až vás příště zase přepadne chuť na sladké, zkoumejte příčinu. Pomůže vám to zorientovat se v tom, co se vám právě teď děje mimo vaši komfortní zónu.
Hanka

P.S. Chcete se naučit jak zdravě mlsat a nebýt závislí na cukru? Dovedete si představit, že nepřibíráte na váze kdykoli si dáte něco dobrého?
Mrkněte na naši kuchařku Sladký Restast, která vás zbaví závislosti na cukru a bude vaším průvodcem na zdravé sladké cestě.

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Kompletní návod,
jak zhubnout
a nepřibrat tuk.

Restart jídelníčku:
jednou provždy!

Je trpět hlady
při dietě váš oblíbený sport?

V tom případě NEKUPUJTE naši knihu!

Obsahuje totiž 101 chutných receptůnákupní seznamy zdravých potravin.