S naším receptem je dokonce můžete udělat ještě výživnější a lépe stravitelné. Namísto bílé pšeničné mouky jsme zvolili celozrnnou špaldovou.
[su_spacer size=“15″]
Špalda je totiž stará odrůda, předchůdkyně pšenice a jako taková obsahuje více vitamínů a minerálních látek. Celozrnná špaldová mouka pak vyniká svým obsahem vlákniny. Knedlíčky jsou zahuštěny i celozrnnou špaldovou krupicí, kterou koupíte ve zdravých výživách nebo větších supermarketech. Nelekejte se, když knedlíky připravíte z celozrnné krupice, mohou mít tmavší zabarvení, než jste zvyklí.
[su_spacer size=“15″]
Tmavší barva ale neubírá pokrmu na chuti, právě naopak. Celozrnná krupice krásně voní i dobře chutná. I proto jsme zvolili finální obalení v mletém máku , který případné nemístné poznámky rodiny ohledně tmavší barvy knedlíků, hravě zvládne.
[su_spacer size=“15″]
Tvaroh jsme v receptu nahradili silken tofu (nebo-li hedvábným tofu). Tento speciální druh velmi jemného natural tofu má příjemnou chuť a má měkkou konzistenci.
[su_spacer size=“15″]
V kuchyni je skvělé především na přípravu různých krémů, při pečení nebo pro výrobu pomazánek či majonéz. Koupíte jej též ve zdravých výživách nebo specializovaných asijských obchodech či na internetu.
[su_spacer size=“15″]
Pokud jej neseženete a klasický tvaroh vám nijak nevadí, můžete použít i ten.
Pravděpodobně však budete muset lehce upravit množství mouky.
[su_spacer size=“15″]
Suroviny (4 porce):
knedlíčky:
2 žloutky
30 g másla
20 g erythritolu
250 g silken tofu
130 g špaldové celozrnné krupice
160 g špaldové celozrnné mouky + trochu navíc na pomoučení válu
ovoce (cca 15 ks meruněk, ale můžete použít i jahody nebo švestky)
[su_spacer size=“15″]
zdobení:
6 lžic mletého máku
3 lžíce erythritolu
4 lžíce rozpuštěného másla
volitelně – strouhané neochucené tofu, tvaroh nebo bílý jogurt či zakysaná smetana
[su_spacer size=“15″]
Postup:
Žloutky utřete s erythritolem a změklým máslem. Vmíchejte silken tofu.
Postupně zapracujte krupici i mouku.
Rukama vypracujte vláčné těsto, které vyklopte na pomoučněnou plochu a vytvořte z něj váleček o průměru asi 6 cm.
Z válečku odkrajujte asi 2 cm dlouhé kousky, každý rozmáčkněte na placičku, doprostřed položte vypeckovanou meruňku, dobře zabalte, a ještě zlehka v mouce či krupici vyválejte dokulata.
Knedlíky naskládejte do vroucí vody, zlehka vařečkou odlepte ode dna a vařte asi 8 minut (záleží však na jejich velikosti).
V míse smíchejte mák s erythritolem a ještě horké uvařené knedlíky v této směsi obalte.
Na talíři můžete dozdobit rozpuštěným máslem nebo jogurtem či zakysanou smetanou.
[su_spacer size=“15″]
Nechte si chutnat.
[su_spacer size=“15″]
Týnka 😉 🍑
P.S. Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?