Když už víte, že vám neublíží, můžeme se na vejce podívat zase z jiného úhlu pohledu. Aby byla opravdu výživná a zdraví i hubnutí prospěšná, musí mít správný původ. Musíte je také dobře uchovávat. A naučit se je perfektně upravovat!
Pokud se v obchodě řídíte při koupi vajec hlavně cenou, je důležité vědět, že za malé peníze dostanete i u vajec prostě jen nízkou kvalitu. Když chcete to nejlepší, je dobré hledat.
Jako vůbec první si překontrolujte původ kupovaných vajec. S tím vám pomohou kódy na skořápkách, protože právě ty napoví nejvíc o životních podmínkách slepice, jež vaše vejce snesla:
Za číslem je vždy kód země původu (CZ = Česko) a pak číslo hospodářství.
Co se klecového chovu týče, je konečně na ústupu. Už v roce 2021 Evropská komise oznámila záměr úplně zastavit chov slepic v klecích v EU do roku 2027. Tímto nařízením se bude řídit také Česká republika. A řada zemí již zákaz plně akceptovala.
Přestože zajišťuje nejvyšší koncentraci slepic, potažmo vajec, na nejmenší plochu a představuje ekonomicky nejméně náročný chov, eticky i nutričně jsou vejce z klecových chovů katastrofa. Slepice žijí opravdu ve stresu, a jestliže stres neprospívá lidskému tělu, tak pak ani tělu zvířat. I když jsou to „jen slepice“, všechno, co prožívají, se odráží v kvalitě jejich masa, potažmo pak také vajec.
Vejce od stresované slepice je stresované vejce. Ale možná jste naopak slyšeli pojmy „šťastná vejce od šťastných slepic“. Tyhle opeřené dámy nevyhrály jackpot, ale volnou pastvu s možností zobnout si kromě vyvážených krmiv i trávu, hmyz nebo semínka, užít si pohyb na slunci, přirozené prostředí pro život a obyčejnou spokojenost v rámci chovu, což se také propisuje do kvality jejich vajec. Tedy i do vašeho zdraví, protože právě taková vejce (označovaná 0 nebo 1) obsahují díky skvělým životním podmínkám více omega-3 mastných kyselin nebo vitaminu D, který i slepičí tělo získává přirozeně ze slunce.
To samé pak platí pro vejce domácí, od sousedů. Ty krásně žlutooranžové žloutky jsou výsledkem ohleduplného chovu a vy byste měli chtít taková vejce víc než kterákoliv jiná. Bez ohledu na vyšší cenu.
Obohacovaná vejce = lepší vejce?
Na trhu se setkáte i se speciálními edicemi vajec. Bývají obohacovaná třeba právě o omega-3 mastné kyseliny nebo vitaminy. Ve skutečnosti je samozřejmě obohacovaná strava slepic, jež je snášejí. Do stravy se jim například přidává lněné semínko, řepkový olej nebo vitaminové doplňky.
Vyplatí se? Pokud chcete z vajec mít ten nejlepší možný pocit, vyberte si místo uměle „upgradovaných“ určitě znovu ta bio nebo od sousedky, domácí. I když jsou obohacovaná vejce teoreticky o něco víc nabušená, tělo bude mít stejně vždycky největší užitek z těch, která stvořila příroda (a slepice), bez naší člověčí pomoci.
A pak už se jen rozhodnete pro správnou velikost vajec:
XL = 73 g a víc
L = 63–73 g
M = 53–63 g
S = méně než 53 g
My v receptech pracujeme obvykle s velikostí vajec M. A samozřejmě ve farmářské nebo bio kvalitě!
Naše babičky nikdy nedávaly vejce do lednice. Ani obchody je nemají vždycky v chladicích pultech. My to děláme, a navíc je při tom vyndáváme z kartonových obalů a skládáme do těch „slušivých“ plastových zásobníků ve dveřích. Co je správná cesta?
V Česku (a obecně v EU) se vejce po snesení neumývají, jen třídí. Mají proto na sobě přirozenou ochrannou vrstvu (tzv. kutikulu), která chrání před průnikem bakterií. V obchodech se skladují při pokojové teplotě nejen kvůli nedostatku místa v chladicích boxech, ale také proto, aby nedocházelo k rosení a praskání skořápky.
Doma už ale vejce do lednice patří. Zabráníte tím rychlejšímu stárnutí a šíření bakterií (např. salmonely – viz dále). Teplota by měla být stálá, ideálně kolem 5–7 °C, což v lednicích nebývá problém.
Nechávejte je také v kartonu. Chrání vejce před světlem, které urychluje rozklad některých živin (např. riboflavinu), omezuje přenos pachů z lednice (věděli jste, že skořápka vajec je pórovitá???) a samozřejmě také snižuje riziko mechanického poškození nebo tzv. křížové kontaminace (např. když byste vejce jen tak naskládali vedle syrového masa, mohlo by jedno kontaminovat bakteriemi druhé).
A když už byla řeč o riziku salmonely. Patříte k těm, kdo kvůli ní míjejí vejce? To je fakt škoda. Komerční chovy u nás podléhají přísným veterinárním kontrolám. Slepice se povinně očkují proti salmonelóze a chovy se pravidelně testují. A zvlášť přísně hlídané jsou opět bio chovy, tam máte jistotu, že se nic nepřehlédne.
Domácí vejce sice nikdo nehlídá, ale ta zase můžete ohlídat vy. První dva body pro uchovávání zdravých vajec už jsme zmínili: potřebují uchovávat v chladu, protože při nízkých teplotách se bakterie nemnoží. Pomohou vám i ony kartonové obaly. A samozřejmě vaření, protože salmonela hyne při teplotě nad 70 °C (stačí pár minut). Mytí skořápek i přes své obavy odolejte. Když už, otřete je suchým papírem. Voda jejich pórovitý povrch narušuje a paradoxně tak můžete bakteriím spíš pomoct s množením.
Protože si určitě vejce připravujete pokaždé jinak, abyste měli změnu, bude vás možná zajímat, že pokaždé pak „zůstávají“ v těle jinak dlouho. Jinými slovy: způsob úpravy ovlivňuje jejich stravitelnost.
Vejce naměkko tělo zpracuje zhruba za 1–2 hodiny.
Vejce natvrdo trávíte 2,5–3 hodiny.
Smažená vejce jsou nejnáročnější, tělu trvá se s nimi vypořádat i 6 hodin.
Na blogu, v rubrice Snídaně, každopádně najdete takřka nekonečnou zásobu vaječných receptů v různých formách i úpravách, takže ani nemusíte přemýšlet, jaké vám nabídnout na talíři možnosti. Nepřeberné!
A k tomu si už jen pamatujte, že díky kombinaci bílkovin a tuků vždycky přinášejí dlouhotrvající sytost bez výkyvů cukru v krvi. Což je přesně to, co potřebujete, když chcete hubnout, držet energii a zbavit se chutí. (Více si o tom můžete přečíst v článku Vejce = superpotravina pro zdraví i hubnutí.)
Vaše Týna & Monika 🥚
P.S. 1: Jestli existuje jedna kuchařka, kterou prostě musíte mít doma, je to Restart jídelníček: Jednou provždy.
Obsahuje všechno, co pro dlouhodobé hubnutí a udržitelný zdravý styl potřebujete – 101 receptů, 10 jídelníčků a kompletní metodiku Restartujem®.
P.S. 2: Chcete víc rychlých, ověřených tipů a receptů, které fungují i v reálném životě? Sledujte nás na Instagramu, Facebooku, TikToku nebo Youtubu – tam to všechno žije.
P.S. 3: Znáte naše vlastní proteinové tyčinky a cookies Restartujem®?
✔️ Cookies i tyčinky
✔️ Příchutě: malina, slaný karamel, mák se švestkami a káva
👉 Mrkněte, která bude vaše srdcovka