Podílí se na vaší imunitě, hodně rozhoduje o vašem fyzickém i psychickém zdraví, a pořád toho ten váš mikrobiom umí ještě víc. Zajímá vás, jakou roli hrají neviditelné mikroorganismy mikrobiomu v tom, kolik vážíte nebo jak se vám daří hubnout?
Kondice střevního mikrobiomu vám mluví skutečně i do toho, na co máte či nemáte momentálně chuť, a ovlivňuje, jestli včas vnímáte sytost nebo si uvědomujete hlad.
Znovu je to díky „komunikaci“ na ose střevo-mozek (díky nejdelší nervové dráze v těle, které říkáme nervus vagus), kde nepřetržitě pobíhá velké množství informací!
Jsou to pak především bakterie skupin Bacteroidetes a Firmicutes, které mají přímý vliv na produkci hormonu ghrelinu.
My mu úplně laicky říkáme hormon hladu, protože právě on nese do mozku informace o vaší chuti si něco dát a o síle vašeho hladu nebo nutkání se najíst.
A pokud není mikrobiom ve formě a vaše střeva si zahrávají s propustností, protože nefunguje střevní bariéra, přichází riziko zánětu, jehož přítomnost může produkci ghrelinu (a tedy pocity hladu) navýšit.
Také je prokázané, že lidé s nadváhou či obezitou produkují větší množství ghrelinu, protože v jejich mikrobiomu se zabydlelo až nepřiměřeně vysoké množství bakterií Bacteroidetes a Firmicutes!
A k nevyvážené produkci hormonu hladu přispívá už jen samotná nerovnováha v mikrobiomu. „Nemocný“ mikrobiom totiž nevysílá do mozku správné informace o tom, jestli máme ještě hlad, nebo ne.
Ale nepoužívejte to jako výmluvu. Když už, pojďte dát mikrobiom do kupy! (Jak? To zjistíte v dalším článku Základní péče o mikrobiom: dostaňte svůj mikrobiom do formy!)
O leptin se v těle normálně starají tukové buňky, a dělají to proto, aby mohly do mozku skrze nervus vagus vyslat signál o tom, že v těle je už dost energie (z ukládaných tuků), tedy že jste sytí. Jenže i do produkce leptinu umí střevní mikrobiom hodně promlouvat.
Střevní mikrobiom, který je v pohodě, totiž produkuje tzv. mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které snižují sklony k zánětům.
Tyto látky ještě navíc usnadňují signalizaci o produkci leptinu, takže mozek ví včas, že už není třeba jíst. Vtipné je, že i tady jsou důležité bakterie typu Frimicutes a Bacteroidetes.
S narušeným mikrobiomem, nebo dokonce s rodícím se vnitřním zánětem, se ovšem mozek může snadno dostat do stavu tzv. leptinové rezistence (a svým mechanismem je fakt podobná inzulinové rezistenci, kterou už s námi znáte).
Co to znamená?
Mozek jako by přestal slyšet na signály, které mu leptin přináší o sytosti, nebo je přijímá opožděně. A vy se najednou ocitnete na hraně přejídání.
A stejně neradostná situace vznikne, když nerovnováha mikrobiomu rovnou naruší schopnost tukových buněk adekvátně produkovat leptin.
Pak zase do mozku chodí těch signálů prostě málo. A vy se zase přejídáte.
Typickým příkladem je moment, kdy se v mikrobiomu přemnoží ty bakterie, které se živí sacharidy, což jsou některé typy Firmicutes. Pak do mozku jeden za druhým lítá signál chutí na sladké.
A když signály vyslyšíte a sladké sníte, ty samé bakterie si tím vlastně pojistí možnost pořádně se namnožit.
…protože stejný typ bakterií, Firmicutes, dokáže z potravy vytáhnout maximum jejího energetického objemu, maximum kalorií.
Takže váš příjem kalorií je pořád vyšší a vyšší, dokonce i tehdy, když se objektivně snažíte jíst méně.
Se srovnáním chutí, hladu i s kalorickým hospodařením vám přitom může snadno pomoct podpora pestrosti mikrobiomu, tedy snaha o jeho vyvážení a udržení rovnováhy.
Zdravá strava s dostatkem vlákniny totiž může zase podpořit produkci bakterií Bacteroidetes a Akkermansia muciniphila. A ty jsou špičkovými pomocníky při podpoře metabolismu a spalování tuků!
A protože potřebují ke svému růstu vlákninu, přirozeně vás vedou ke konzumaci většího množství zeleniny nebo třeba luštěnin.
Chytrost mikrobiomu je fakt důležité nepodceňovat a postarat se tak jednou provždy o jeho pestrost a rovnováhu!!!
Chcete vědět, jak ty malilinkaté mikroorganismy ovlivňují vaše zdraví, náladu i hubnutí?
Klikněte i na další články:
P.S. 1: Jestli existuje jedna kuchařka, kterou prostě musíte mít doma, je to Restart jídelníček: Jednou provždy.
Obsahuje všechno, co pro dlouhodobé hubnutí a udržitelný zdravý styl potřebujete – 101 receptů, 10 jídelníčků a kompletní metodiku Restartujem®.
P.S. 2: Chcete víc rychlých, ověřených tipů a receptů, které fungují i v reálném životě? Sledujte nás na Instagramu, Facebooku, TikToku nebo Youtubu – tam to všechno žije.
P.S. 3: Znáte naše vlastní proteinové tyčinky a cookies Restartujem®?
✔️ Cookies i tyčinky
✔️ Příchutě: malina, slaný karamel, mák se švestkami a káva
👉 Mrkněte, která bude vaše srdcovka