🔥 Začnete DNES? Výsledky brzy: Hubnu díky krabičkám! 🔥
K sadě ZDARMA DOPRAVA + balíček dobrot – jen do vyprodání!

🔥 Začnete DNES? Hubnu díky krabičkám! 🔥
K sadě ZDARMA DOPRAVA + dobroty! 

🔥 Začnete DNES? Výsledky brzy: Hubnu díky krabičkám! 🔥
👉 Mlsej a hubni! v předprodeji — doprava ZDARMA + dárek

Přírodní vs. umělá sladidla. Ta první chcete, ta druhá NE!

Když slyšíte slovo „sladidla“, hned se vám vybaví náhražky pro diabetiky nebo dietní limonády, je to tak? Do jídelníčku zdravého člověka nepatří. Ale i my používáme slovo „sladidla“, jenže ve vztahu k těm úplně přírodním, která naopak představují přirozenou cestu slazení. 

SLADIDLO je jednou provždy něco, co sladí. Patří sem přírodní med, čekankový sirup, erythritol i naprosto umělý aspartam nebo sacharin. A jak už je vám asi jasné, rozdíl mezi nimi je zásadní.

Umělá sladidla = sladká iluze

Aspartam, sukralóza, sacharin, acesulfam K, cyklamát? Všechna tato jména se objevují na etiketách potravin nebo nápojů označených jako „bez cukru“. A všechna označují tzv. umělá sladidla, která sice sladí násobně víc než cukr, ale neobsahují žádné kalorie ani se nepropisují do kolísání hladiny krevního cukru.

Pro diabetiky, pro které umělá sladidla primárně vznikla, to zní ideálně. A také pro všechny dietářky a dietáře! Umělá sladidla přece přináší sladkou chuť bez starostí a následků. Jenže pouze na první pohled. Jejich benefity jsou zrovna při hubnutí jenom zdánlivé.

• TĚLO TOTIŽ NA SLADKOU CHUŤ NEREAGUJE JEN PODLE TOHO, KOLIK CUKRU (GLUKÓZY) OPRAVDU PŘIJME, ALE UŽ PODLE CHUŤOVÉHO VJEMU SLADKOSTI SAMOTNÉ!!!

A pravdou je, že už v ústech a trávicím traktu máme receptory, které sladkou chuť rozpoznávají a okamžitě vysílají do mozku signál: „Připrav se, přichází energie.“

Mozek se tedy připraví, aktivuje trávicí systém, a dává dokonce pokyn slinivce, aby vyplavila inzulin. Jenže energie (glukóza) nepřichází. Výsledkem je dokonalý metabolický zmatek: inzulin je v krvi, ale nemá co zpracovat. Hladina cukru tak může krátkodobě klesnout a tělo si začne říkat o další přísun, typicky ve formě chutě na sladké nebo o rychlé sacharidy (pizza, hranolky, chipsy, těstoviny…).

Z krátkodobého hlediska pak tahle snaha vyhnout se cukru a kaloriím stejně nakonec přináší kolísání glykémie a nezvladatelné chutě. Z dlouhodobého hlediska může vést až k rozhození inzulinové citlivosti. Protože když buňky matete umělými sladidly dlouhodobě, přestávají reagovat na inzulin, jak mají, a vy paradoxně můžete zažívat inzulinovou rezistenci, která je jinak příznakem tzv. prediabetu a důvěrně známá skutečným diabetikům 2. typu.

• DO HRY NAVÍC VSTUPUJE I STŘEVNÍ MIKROBIOM, KTERÝ UMĚLÁ SLADIDLA ZROVNA NEMILUJE.

Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace látek jako sukralóza nebo sacharin může snižovat druhovou pestrost střevních bakterií a podporovat růst těch, které narušují metabolickou rovnováhu a stávají se faktorem přispívajícím ke vzniku vnitřních zánětů.

• A PAK JE TU JEŠTĚ ZMIŇOVANÁ CHUŤ. UMĚLÁ SLADIDLA JSOU EXTRÉMNĚ SLADKÁ, ČASTO STOKRÁT SLADŠÍ NEŽ CUKR.

Tak silný vjem otupuje naše chuťové receptory a zvyšuje práh jejich citlivosti. Přirozeně sladké potraviny, jako je ovoce, nám pak připadají mdlé a mozek vyžaduje stále intenzivnější dávky sladkosti. Místo aby umělá sladidla pomáhala snižovat závislost na sladkém, posilují ji.

Ačkoliv tedy umělá sladidla krátkodobě neovlivňují hladinu cukru v krvi, z dlouhodobého hlediska narušují celý systém, který ji reguluje: od mozku přes hormonální reakce až po střevní bakterie. Tělo se prostě nedá napálit, pozná, že něco nesedí, a začne hledat energii jinde. Výsledek? Víc hladu, větší chutě, méně rovnováhy a více rezistence na inzulin.

Přírodní sladidla = slazení s rozumem

Tohle je ovšem něco jiného. Přírodní sladidla tělo „chápe“, rozumí jim, nematou ho. A jsou to také sladidla, která používáme my v Restartujem.

Čekankový, datlový nebo javorový sirup, kokosový cukr, panela (= rapadura), med. U těch asi nikdo nepochybuje, že patří ve světě slazení k rozumnějším a čistě přírodním volbám. Sice mají určitou energetickou hodnotu, ale dodávají vždycky i něco navíc. Vlákninu, minerální látky, antioxidanty… A hlavně s sebou nesou naprosto jasně čitelnou informaci pro tělo: „Tohle je jídlo.“ Nesnaží se nic předstírat.

My kromě nich používáme ještě stévii a erythritol.

Erythritol se jako tzv. alkoholický cukr v malém množství přirozeně vyskytuje v ovoci, sýrech nebo víně. A úžasné je, že po vstřebání se prakticky nemetabolizuje. Nespustí inzulinovou reakci, neovlivňuje hladinu krevního cukru, prostě se jen vyloučí močí. Tím pádem nezatěžuje ani játra, ani trávicí trakt, což z něj dělá jedno z nejlépe tolerovaných nízkokalorických sladidel. Jen pozor, kvůli mírně „chladivému“, netypickému chuťovému profilu jej nedoporučujeme u úplně malých dětí.

(Pokud vás zajímá, čím děti naopak sladit mohou zcela bezpečně, klikněte na článek Zdravé způsoby slazení, které mohou i vaše děti.)

Stévie je zase produkt stejnojmenné rostliny, kalorie nese nulové a zase nepůsobí metabolické zmatky. Nejlepší je ve formě koncentrovaných kapek. Snadno se dávkuje a nepřekáží ve spíži. Nevýhodou je lehký chuťový „ocásek“, proto je dobré pro větší slazení stévii kombinovat s dalším zdrojem sladké chutě.

(Ještě podrobněji se našim oblíbeným sladidlům věnujeme v článku Čím sladíme při hubnutí, když nechceme bílý cukr?)

POZOR! Mezi doporučovaná přírodní sladidla brzy přibude ještě alulóza. V zahraničí už je k sehnání, u nás bohužel zatím ne, ale je boží. Vyskytuje se přirozeně v rozinkách, fících… Vypadá jako cukr, chutná jako cukr, při pečení se chová jako cukr, ale v těle nevyvolává produkci inzulinu, tedy nehýbe s hladinou krevního cukru. Jen si na ni ještě musíme počkat.

Věříme, že slovo „sladidla“ už pro vás nikdy nebude mít stejný význam, že už se vždycky budete doptávat, jestli jsou umělá, nebo přírodní, a že si mezi těmi přírodními najdete své favority.

Vaše Týna & Monika 🧁

P.S. 1: Jestli existuje jedna kuchařka, kterou prostě musíte mít doma, je to Restart jídelníček: Jednou provždy.
Obsahuje všechno, co pro dlouhodobé hubnutí a udržitelný zdravý styl potřebujete – 101 receptů, 10 jídelníčků a kompletní metodiku Restartujem®.

P.S. 2: Chcete víc rychlých, ověřených tipů a receptů, které fungují i v reálném životě? Sledujte nás na Instagramu, Facebooku, TikToku nebo Youtubu – tam to všechno žije.

P.S. 3: Znáte naše vlastní proteinové tyčinky a cookies Restartujem®?
✔️ Cookies i tyčinky
✔️ Příchutě: malina, slaný karamel, mák se švestkami a káva
👉 Mrkněte, která bude vaše srdcovka


ODBORNĚ REVIDOVAL: Ing. Ivan Mach, CSc.

Zdravé způsoby slazení, které mohou i vaše děti

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

S vařením
do krabiček hubnete,
aniž na to musíte myslet.

Restart jídelníčku:
Hubnu díky krabičkám!

Příprava jídel do krabiček totiž
zabere jen 2 × 2 hodiny týdně!

80 lehkých, jednoduchých a přitom výborných jídel, která budou chutnat celé rodině.

Naučí tě vařit chytře.

  • Rubriky
  • Sladké, co podrží tvoje hubnutí
  • Zdravé dobroty bez výčitek!
  • Restartujte večeře a hubněte, zatímco spíte
  • BESTSELLER: Hubnu díky krabičkám!
  • Jídelníček na hubnutí ZDARMA
  • Chceš zhubnout jednou provždy?
  • Sledujte nás
    Facebook
    YouTube
    Pinterest
    Instagram
  • Chcete naši podporu?
  • Restart jídelníček: Zdravé jídlo 2x denně