Znáte lahůdkové droždí? S tím klasickým pekařským nemá nic společného, a to dokonce ani co se chuti týče.[su_spacer size=“15″]
Má velmi příjemnou sladkoslanou chuť a jako takové se používá jako skvělé ochucovadlo. Navíc je velmi výživné – obsahuje bílkoviny, vitaminy skupiny B, minerální látky a stopové prvky (mimo jiné např. chrom). [su_spacer size=“15″] [su_spacer size=“15″]
Lahůdkové droždí můžeme dokonce zařadit přímo mezi potravinové doplňky a v kuchyni ho využijete různým způsobem (od dochucení pomazánky přes zahuštění polévky).[su_spacer size=“15″]
Dnes mám pro vás recept, ve kterém toto neaktivní droždí použijete místo strouhanky. Je to velmi efektivní způsob, jak si dopřát zdravou křupavou dobrotu dokonce bez smažení. Tofu v tomto případě vybírejte raději ochucené – ideálně uzené nebo marinované, ale vyzkoušet můžete i jinou variantu.
[su_spacer size=“15″]
Suroviny (1 porce):
110 g ochuceného (např. uzeného) tofu
1 vejce
25 g lahůdkového droždí
30 g strouhaného čedaru
Mletá paprika (uzená), sůl
[su_spacer size=“15″]
Zelenina na salát
(ledový salát, paprika, polníček….)
[su_spacer size=“15″]
Jogurtový dip:
70 g bílého jogurtu
1 lžíce sekané petrželky
1 lžička dijonské hořčice
sůl, pepř
[su_spacer size=“15″]
Postup
Vejce rozklepněte do misky a vyšlehejte pomocí vidličky. Do druhé misky vsypte lahůdkové droždí, do kterého přidáte trochu mleté papriky a sůl.
Tofu nakrájejte na tlustší plátky. Každý plátek obalte nejprve ve vajíčku, poté v lahůdkovém droždí a znovu opakujte (obal udělejte dvojitý).
Troubu předehřejte na 190°C a připravte si plech s pečícím papírem.
Obalené tofu dejte na plech a posypejte každý kousek trochou strouhaného sýra. Pečte dozlatova asi 15-20 minut. Mezitím si můžete připravit salát k podávání a jogurtový dip. Na dip veškeré ingredience smíchejte v misce.
[su_spacer size=“15″]
Tofu můžete podávat jak studené, tak ještě teplé vyndané rovnou z trouby.
[su_spacer size=“15″]
Nechte si chutnat.
[su_spacer size=“15″]
Týnka 😉 🥢
[su_spacer size=“15″]
P.S. Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?