Chcete dobře spát, snadno hubnout, lehce přemýšlet, mít v kondici imunitu a žít bez pocitů vlčího hladu i zrádných chutí?
Líbilo by se vám mít zdravější pleť, udělat něco pro své budoucí Já a držet si od těla onemocnění jako Alzheimer nebo kardiovaskulární problémy?
Fajn. Pojďte krotit krevní cukr!
Krevní cukr je taková naše náladová citlivka. Jakmile ho překrmíte, začne si vyskakovat, a pak zase padá ke dnu únavou.
Když ho nicméně nakrmíte správně a zkrotíte ty jeho vesmírné výstřelky, můžou se v celém vašem životě dít skvělé věci!
Ale než se k nim dostaneme: co vlastně teď víte o krevním cukru a vlivu jeho kolísání na to, jak se cítíte?
To přichází hyperglykemie a s ní celá řada dalších trablů!
Mitochondrie, jejichž hlavní prací je produkce buněčné energie, se doslova zahltí a začnou produkovat volné radikály neboli vysoce reaktivní molekuly kyslíku. Ty mohou poškozovat buňky i naši DNA, což může vést k oxidačnímu stresu a nárůstu rizika vzniku zánětů.
Navíc je prokázané, že pokud vystřelí glykemie přímo vlivem bílého cukru, tělo se pak pere s větším množstvím volných radikálů, než když zpracovává přebytek jiných druhů sacharidů. No, a dojde-li nakonec k zánětu, jsou tu další rizika, protože právě záněty bývají příčinou vzniku mnoha vážných onemocnění.
Každý prudký nebo opakovaný výkyv krevního cukru (glukózy) vede k tzv. glykaci, což je proces, který v těle ovlivňuje procesy stárnutí. Jak?
Během glykace se molekuly glukózy navážou nejčastěji na proteinové látky, například na kolagen v pokožce či na hemoglobin v krvi, a „zdegenerují“ je. Proto má glykace vliv na zvýšení rizika vzniku nemocí spojených se stářím. Zabránit glykaci úplně nejde, ale stabilizací hladiny krevního cukru se dá minimalizovat − zvýšíte tak sami sobě šanci na dlouhý život ve zdraví.
Když se totiž do těla dostanou sacharidy, uvolní se inzulin. Hormon, který pomáhá glukózu, na niž se sacharidy přemění, dopravit do buněk, aby se tam stala přímým zdrojem buněčné energie.Když je ale hladina cukru (glykémie) v krvi pořád vysoká, tělo musí produkovat stále víc a víc inzulinu, který se snaží glukózu vecpat do buněk.
A dějí se dvě věci:
Výsledkem je bystřejší mozek, kvalitnější spánek, vnitřní stabilita, snazší hubnutí nebo prevence před civilizačními chorobami i nemocemi spojenými s předčasným stárnutím.
Existuje jich celá řada, ale začněte dvěma následujícími.
Jeden už znáte (a dávno i děláte) a druhý bude zřejmě novinka?
Jednoduché je i užívání: přidejte lžíci do sklenice vody a vypijte ideálně 10–20 minut před jídlem, které obsahuje sacharidy. Nebo si dejte jablečný ocet do zálivky na salát, který snězte jako předkrm.
Více triků, nápadů a informací o tom, jak vám jablečný ocet může pomoci nejen při hubnutí, najdete v článku: Jablečný ocet: krotitel krevního cukru!
přejeme vám sladké dny
Monika 🌸 a Týna 🥑
PS: Kvalita jablečného octa hraje svoji roli. Koukejte se po BIO kvalitě. My doporučujeme tento kvalitní z českých jablek od Vilgain – nákupem přes tento odkaz i podpoříte naši tvorbu a nic vás to navíc nestojí. (předem děkujeme!)