Mexickou kuchyni si můžete dopřát i ve variantě bez masa. Tento luštěninový gulášek potěší všechny, kteří mají rádi pikantní jídla.
[su_spacer size=“15″]
Je velmi sytý a můžete jej podávat jak s rýží, tak s quionoou, bulgurem, ale také s tortillami nebo jako náplň do špaldových či pohankových celozrnných palačinek.
[su_spacer size=“15″]
Miso pastu v receptu můžete vynechat, pokud ji zrovna doma nemáte, ale byla by to škoda. Je to skvělé ochucovadlo, které je velmi výživné a hodí se na dochucení polévek, omáček, pomazánek a různých směsí apod.
Vyrábí se kvašením sójových bobů ve velkých dřevěných sudech , které se smíchají se solí a fermentačním činidlem.
[su_spacer size=“15″]
Ke zmíněným základním surovinám se většinou přidává ještě obilovina, nejčastěji rýže a ječmen.
[su_spacer size=“15″]
Obsahuje výborně stravitelné bílkoviny, řadu vitaminů, minerálů, enzymů a dalších látek. Abychom znehodnotili co nejméně těchto prospěšných látek, je lepší přidávat miso pastu až ke konci vaření pokrmu.
[su_spacer size=“15″]
Suroviny (4 porce):
řepkový olej
1 velká červená cibule
4 stroužky česneku
1 chilli paprička
špetka římského kmínu
uzená mletá paprika
1 žlutá paprika
2 ks řapíkatého celeru
2 lžíce rajčatového protlaku
1 konzerva sekaných rajčat
100 g vařených (konzervovaných) červených fazolí
100 g vařené (konzervované) cizrny
200 ml vody
1 lžíce miso pasty
1 lžíce umeocta
sůl
basmati rýže k podávání
Avokádo k podávání
černucha na posypání (případně černý sezam)
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky, chilli papričku na kolečka.
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a chilli. Poté orestujeme koření.
Celer nakrájíme na plátky, papriku na malé kostičky. Zeleninu vhodíme do pánve a společně dále restujeme.
Poté přidáme rajčatový protlak a konzervu sekaných rajčat.
Vmícháme obě luštěniny, zalijeme vodou a vaříme asi 10 minut.
Na posledních 5 minut vmícháme miso pastu a umecoet. Dochutíme solí.
Avokádo nakrájíme na tenké plátky.
Chilli podáváme s rýží, avokádem posypaným černuchou a solí.
[su_spacer size=“15″]
Nechte si chutnat.
Týnka 😉 🥑[su_spacer size=“15″]
P.S. Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?
Na stránkách používáme soubory cookies. Některé jsou nezbytné pro fungování stránek, jiné nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek nebo zobrazování reklamy, pomáhají nám analyzovat návštěvnost a stránky zlepšovat. Více informací
Cookies jsou malé soubory, které se dočasně ukládají ve vašem počítači a pomáhají nám k lepší uživatelské zkušenosti na našich stránkách. Cookies používáme k personalizaci obsahu stránek a reklam, poskytování funkcí sociálních sítí a k analýze návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních sítí, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb.
Ze zákona můžeme na vašem zařízení ukládat pouze soubory cookie, které jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme vaše svolení. Budeme vděční, když nám ho poskytnete a pomůžete nám tak, naše stránky a služby zlepšovat. Svůj souhlas s používáním cookies na našem webu můžete samozřejmě kdykoliv změnit nebo odvolat. Více informací