Veganské fazolové chilli s cizrnou a avokádem

blank
Mexickou kuchyni si můžete dopřát i ve variantě bez masa. Tento luštěninový gulášek potěší všechny, kteří mají rádi pikantní jídla.
Je velmi sytý a můžete jej podávat jak s rýží, tak s quionoou, bulgurem, ale také s tortillami nebo jako náplň do špaldových či pohankových celozrnných palačinek.
Miso pastu v receptu můžete vynechat, pokud ji zrovna doma nemáte, ale byla by to škoda. Je to skvělé ochucovadlo, které je velmi výživné a hodí se na dochucení polévek, omáček, pomazánek a různých směsí apod.
Vyrábí se kvašením sójových bobů ve velkých dřevěných sudech , které se smíchají se solí a fermentačním činidlem.
Ke zmíněným základním surovinám se většinou přidává ještě obilovina, nejčastěji rýže a ječmen.
Obsahuje výborně stravitelné bílkoviny, řadu vitaminů, minerálů, enzymů a dalších látek. Abychom znehodnotili co nejméně těchto prospěšných látek, je lepší přidávat miso pastu až ke konci vaření pokrmu.

Suroviny (4 porce):

  • řepkový olej
  • 1 velká červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  •  špetka římského kmínu
  •  uzená mletá paprika
  •  1 žlutá paprika
  •  2 ks řapíkatého celeru
  •  2 lžíce rajčatového protlaku
  •  1 konzerva sekaných rajčat
  •  100 g vařených (konzervovaných) červených fazolí
  •  100 g vařené (konzervované) cizrny
  •  200 ml vody
  • 1 lžíce miso pasty
  • 1 lžíce umeocta
  •  sůl
  •  basmati rýže k podávání
  •  Avokádo k podávání
  • černucha na posypání (případně černý sezam)

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky, chilli papričku na kolečka.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a chilli. Poté orestujeme koření.
  3. Celer nakrájíme na plátky, papriku na malé kostičky. Zeleninu vhodíme do pánve a společně dále restujeme.
  4. Poté přidáme rajčatový protlak a konzervu sekaných rajčat.
  5. Vmícháme obě luštěniny, zalijeme vodou a vaříme asi 10 minut.
  6. Na posledních 5 minut vmícháme miso pastu a umecoet. Dochutíme solí.
  7. Avokádo nakrájíme na tenké plátky.
  8. Chilli podáváme s rýží, avokádem posypaným černuchou a solí.
Nechte si chutnat.
Týnka 😉 🥑

P.S. Chcete se naučit vařit jednoduchá zdravá jídla? Mít jídelníček, co nastartuje vaše hubnutí? Nemít žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den?

Mrkněte na naši kuchařku Restart jídelníček, která nastartuje vaše hubnutí. Nyní za zaváděcí cenu… ⏰

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Nová kuchařka s 
jídelníčkem na hubnutí

blank

Představte si že vaříte snadné recepty bez počítání kalorií,
jídla máte hotová do 30 minut, neřešíte, co zítra jíst.

Komentáře