🔥 Začnete DNES? Výsledky brzy: Hubnu díky krabičkám! 🔥
K sadě ZDARMA DOPRAVA + balíček dobrot – jen do vyprodání!

🔥 Začnete DNES? Hubnu díky krabičkám! 🔥
K sadě ZDARMA DOPRAVA + dobroty! 

Základní péče o mikrobiom: jak mikrobiom souvisí s vaší váhou, chutěmi i hubnutím?

Podílí se na vaší imunitě, hodně rozhoduje o vašem fyzickém i psychickém zdraví, a pořád toho ten váš mikrobiom umí ještě víc. Zajímá vás, jakou roli hrají neviditelné mikroorganismy mikrobiomu v tom, kolik vážíte nebo jak se vám daří hubnout?

MIKROBIOM MÁ VELKÝ VLIV NA PRODUKCI HORMONU HLADU, GHRELINU

Kondice střevního mikrobiomu vám mluví skutečně i do toho, na co máte či nemáte momentálně chuť, a ovlivňuje, jestli včas vnímáte sytost nebo si uvědomujete hlad.

Znovu je to díky „komunikaci“ na ose střevo-mozek (díky nejdelší nervové dráze v těle, které říkáme nervus vagus), kde nepřetržitě pobíhá velké množství informací!

Jsou to pak především bakterie skupin BacteroidetesFirmicutes, které mají přímý vliv na produkci hormonu ghrelinu.

My mu úplně laicky říkáme hormon hladu, protože právě on nese do mozku informace o vaší chuti si něco dát a o síle vašeho hladu nebo nutkání se najíst.

A pokud není mikrobiom ve formě a vaše střeva si zahrávají s propustností, protože nefunguje střevní bariéra, přichází riziko zánětu, jehož přítomnost může produkci ghrelinu (a tedy pocity hladu) navýšit.

Také je prokázané, že lidé s nadváhou či obezitou produkují větší množství ghrelinu, protože v jejich mikrobiomu se zabydlelo až nepřiměřeně vysoké množství bakterií BacteroidetesFirmicutes!

A k nevyvážené produkci hormonu hladu přispívá už jen samotná nerovnováha v mikrobiomu. „Nemocný“ mikrobiom totiž nevysílá do mozku správné informace o tom, jestli máme ještě hlad, nebo ne.

Ale nepoužívejte to jako výmluvu. Když už, pojďte dát mikrobiom do kupy! (Jak? To zjistíte v dalším článku Základní péče o mikrobiom: dostaňte svůj mikrobiom do formy!)

MIKROBIOM MLUVÍ I DO PRODUKCE LEPTINU – HORMONU SYTOSTI

O leptin se v těle normálně starají tukové buňky, a dělají to proto, aby mohly do mozku skrze nervus vagus vyslat signál o tom, že v těle je už dost energie (z ukládaných tuků), tedy že jste sytí. Jenže i do produkce leptinu umí střevní mikrobiom hodně promlouvat.

Střevní mikrobiom, který je v pohodě, totiž produkuje tzv. mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které snižují sklony k zánětům.

Tyto látky ještě navíc usnadňují signalizaci o produkci leptinu, takže mozek ví včas, že už není třeba jíst. Vtipné je, že i tady jsou důležité bakterie typu Frimicutes a Bacteroidetes.

S narušeným mikrobiomem, nebo dokonce s rodícím se vnitřním zánětem, se ovšem mozek může snadno dostat do stavu tzv. leptinové rezistence (a svým mechanismem je fakt podobná inzulinové rezistenci, kterou už s námi znáte).

Co to znamená?

Mozek jako by přestal slyšet na signály, které mu leptin přináší o sytosti, nebo je přijímá opožděně. A vy se najednou ocitnete na hraně přejídání.

A stejně neradostná situace vznikne, když nerovnováha mikrobiomu rovnou naruší schopnost tukových buněk adekvátně produkovat leptin.

Pak zase do mozku chodí těch signálů prostě málo. A vy se zase přejídáte.

MIKROBIOM OVLIVŇUJE, NA CO MÁTE CHUŤ

Typickým příkladem je moment, kdy se v mikrobiomu přemnoží ty bakterie, které se živí sacharidy, což jsou některé typy Firmicutes. Pak do mozku jeden za druhým lítá signál chutí na sladké.

A když signály vyslyšíte a sladké sníte, ty samé bakterie si tím vlastně pojistí možnost pořádně se namnožit.

MIKROBIOM MŮŽE KOMPLIKOVAT I VAŠE HUBNUTÍ

protože stejný typ bakterií, Firmicutes, dokáže z potravy vytáhnout maximum jejího energetického objemu, maximum kalorií.

Takže váš příjem kalorií je pořád vyšší a vyšší, dokonce i tehdy, když se objektivně snažíte jíst méně.

Se srovnáním chutí, hladu i s kalorickým hospodařením vám přitom může snadno pomoct podpora pestrosti mikrobiomu, tedy snaha o jeho vyvážení a udržení rovnováhy.

Zdravá strava s dostatkem vlákniny totiž může zase podpořit produkci bakterií BacteroidetesAkkermansia muciniphila. A ty jsou špičkovými pomocníky při podpoře metabolismu a spalování tuků!

A protože potřebují ke svému růstu vlákninu, přirozeně vás vedou ke konzumaci většího množství zeleniny nebo třeba luštěnin.

Chytrost mikrobiomu je fakt důležité nepodceňovat a postarat se tak jednou provždy o jeho pestrost a rovnováhu!!!

Chcete vědět, jak ty malilinkaté mikroorganismy ovlivňují vaše zdraví, náladu i hubnutí?
Klikněte i na další články:

ODBORNĚ REVIDOVAL:

  • Ing. Ivan Mach, CSc.

P.S. 1: Jestli existuje jedna kuchařka, kterou prostě musíte mít doma, je to Restart jídelníček: Jednou provždy.
Obsahuje všechno, co pro dlouhodobé hubnutí a udržitelný zdravý styl potřebujete – 101 receptů, 10 jídelníčků a kompletní metodiku Restartujem®.

P.S. 2: Chcete víc rychlých, ověřených tipů a receptů, které fungují i v reálném životě? Sledujte nás na Instagramu, Facebooku, TikToku nebo Youtubu – tam to všechno žije.

P.S. 3: Znáte naše vlastní proteinové tyčinky a cookies Restartujem®?
✔️ Cookies i tyčinky
✔️ Příchutě: malina, slaný karamel, mák se švestkami a káva
👉 Mrkněte, která bude vaše srdcovka

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

S vařením
do krabiček hubnete,
aniž na to musíte myslet.

Restart jídelníčku:
Hubnu díky krabičkám!

Příprava jídel do krabiček totiž
zabere jen 2 × 2 hodiny týdně!

80 lehkých, jednoduchých a přitom výborných jídel, která budou chutnat celé rodině.

Naučí tě vařit chytře.

  • Rubriky
  • NOVINKA: Rychlé večeře pro štíhlejší ráno
  • Zdravé dobroty bez výčitek!
  • BESTSELLER: Hubnu díky krabičkám!
  • Jídelníček na hubnutí ZDARMA
  • Chceš zhubnout jednou provždy?
  • Sledujte nás
    Facebook
    YouTube
    Pinterest
    Instagram
  • Chcete naši podporu?
  • Restart jídelníček: Zdravé jídlo 2x denně