🌞👙 PLAVKOVÁ POSTAVA celoročně? S naším PLÁNEM NA HUBNUTÍ to zvládnete! 👙🌞 
DOPRAVA ZDARMA + DÁREK k sadě prodlouženy do 30. 6.!

👙 PLAVKOVÁ POSTAVA celoročně? 👙
S naším PLÁNEM NA HUBNUTÍ to zvládnete!

DOPRAVA ZDARMA + DÁREK k sadě do 30. 6.!

Zazelenejte se zeleninou

To, jak zeleninu připravovat, a jak z ní mít požitek a ne jenom jí na talíři tolerovat jako nutné zlo, vás stále hodně zajímá. Jelikož jsme na začátku léta, výpěstků na záhoncích postupně přibývá, lokální zeleninový sortiment se rozšiřuje a klima zelenině přeje v jakékoliv její podobě. Je tedy ideální čas si u zeleniny přibrzdit a nechat se inspirovat, jak na ni jít třeba i netradičně.

Nejprve tedy důvody, proč je zelenina tolik nepostradatelná?

  1. Je zdrojem vlákniny, která se nachází právě a pouze v rostlinné stravě, tedy třeba v zelenině. Vláknina umí dobře zasytit. Nemusíte toho pak sníst tolik, abyste se cítili opravdu plní. Dále udržuje střeva v dobré kondici, což minimálně znamená, že nebudete mít zácpu. Protože při zácpě se jednoduše hubnout nedá. A také snižuje glykemický index celého jídla.
  2. Je nízkokalorická. Má řádově o stovky kalorií méně, než všechny jiné potraviny, a přitom dokáže zasytit. Díky tomu si snížíte množství přijatých kalorií. Příjem zeleniny tedy není třeba nijak omezovat. Představte si třeba takové zeleninové rizoto. Do pánve nemusíte dát horu rýže, ale naopak rýži „nastavíte“ kousky zeleniny. Oblíbeným trikem je např. přidání nadrobno nakrájeného květáku. Rizoto ale „snese“ opravdu jakoukoliv zeleninu.
  3. Působí zásadotvorně. Jídelníček sestavený z potravin, které tělo překyselují, nám vůbec nedělá dobře. Jde hlavně o cukr, bílou mouku, nebo i maso. Pamatujte, že překyselený organismus se také nerad zbavuje tukových zásob.
  4. Obsahuje vodu. Kdo jí dostatek zeleniny, je mnohem lépe hydratován! Mnohem více než ten, jehož jídelníček se skládá jen z pečiva, masa a rýže.
  5. Je plná živin. Vitamínů, antioxidantů a enzymů. Jakákoliv vařená strava neobsahuje téměř žádné enzymy, které jsou potřebné pro naše zdraví. Proto je důležité ke každému vařenému jídlu přidat syrovou zeleninu, jakožto přirozený zdroj enzymů, které pomohou i našemu trávicímu traktu.

A jak zeleninu netradičně využít?

Zelenina je báječná v tom, že snese opravdu téměř jakékoli zpracování, a to opravdu doslova. Některé druhy můžete dokonce využít i na sladké pečení! Do těsta na pečenou buchtu můžete přidat např. mrkev nebo řepu, či cuketu. Cuketa má neutrální chuť, mrkev a řepa jsou sladší druhy zeleniny, a tak jsou pro toto zpracování skvělé. Výhoda takového pečení je jasná – snížíte kalorickou hodnotu, přidáte vlákninu a další živiny, a hlavně podpoříte šťavnatost. Recept na buchtu z červené řepy najdete na našem blogu RESTART HUBNUTÍ zde.
  • Pečení je zároveň způsob, jak zeleninu nabídnout jejím zarytým odpůrcům, a třeba i dětem.
  • Co se týče úprav „na slano“, je skvělým kandidátem květák, který je teď k dostání už i z lokální produkce za rozumnější cenu.
  • Z květáku připravíte pizzu, „rýži“ a výborný je také marinovaný a opečený v troubě, nebo orestovaný na oleji na pánvi.

Květáková pizza

Korpus pizzy vyrobený z květáku výrazně odlehčíte, úplně se vyhnete lepku a sacharidům. Nenajdete zde totiž ani špetku mouky.
  1. Syrový květák nejprve v kuchyňském robotu rozsekejte na drobno.
  2. Přidejte vejce, strouhaný sýr (např. mozzarellu), psyllium (3 lžíce na jeden celý květák), oregano, sušený česnek a sůl.
  3. Vypracujte těsto, rukama rozprostřete placku na plech s pečícím papírem a pečte při 200ºC dozlatova.
  4. Obložte dle chuti (rajčatové sugo, tuňák, olivy,..) a dopečte. Placku můžete připravit i z vařeného květáku bez použití mixéru.
  5. Uvařený květák zabalte do utěrky a řádně promačkejte, aby jste z něj dostali všechnu tekutinu.
  6. Výsledkem je suchá květáková drť, kterou pak na těsto zpracujte se stejnými surovinami, jako v případě syrového květáku.

Květák pečený v troubě

Pokud máte rádi květák smažený v trojobalu, tak tohle je tip na jeho zdravější a hlavně méně kalorickou verzi. A i příprava je mnohem jednodušší.
  1. Květák rozeberte na růžičky (raději menší, než větší).
  2. Ppromíchejte v míse s olejem a kořením (např. uzenou mletou paprikou, solí a kurkumou)
  3. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečte při 180ºC dozlatova.
Netradičně můžete použít třeba i lilek a připravit si z něj lasagne bez lasagní, tzn. bez klasických těstovinových plátů.

Lilkové lasagne

  1. Nakrájejte lilek podélně na tenké asi 1 cm plátky, osolte a nechte chvíli „vypotit“.
  2. Pak je opečte z obou stran na oleji na pánvi, nebo s trochou oleje v troubě. Nejlepší varianta je však příprava v kontaktním grilu, kdy k tomu nepotřebujete olej.
  3. Takto zpracovaný lilek pak už jen vrstvíte do zapékací mísy s náplní, kterou může být ricotta se strouhaným parmezánem a bylinkami a rajčatové sugo.
  4. Posypte nastrouhaným parmezán, nebo natrhanou mozzarellu a zapečte v troubě.
Pokud se chcete vyhnout sacharidové příloze v podobě brambor, můžete je jednoduše nahradit celerem.

Celerové hranolky 

  1. Bulvu celeru oloupejte a nakrájejte na hranolky.
  2. Přidejte olej a ochuťte je oblíbeným kořením, česnekem, či bylinkami.
  3. Rozložte na plech s pečícím papírem a pečte do měkka. Hodí se třeba jako příloha ke grilovanému masu.
  4. Zařadit zeleninu do jídelníčku nemusí být pouze jen zdravé, ale také zábavné a zajímavé. Nechte se inspirovat a sdílejte svoje zeleninové úspěchy v našich skupinách na FB.
S přáním hezkého dne,
Týnka

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

Kompletní návod,
jak zhubnout
a nepřibrat tuk.

Restart jídelníčku:
jednou provždy!

Je trpět hlady
při dietě váš oblíbený sport?

V tom případě NEKUPUJTE naši knihu!

Obsahuje totiž 101 chutných receptůnákupní seznamy zdravých potravin.