Může to být tím, že energie z jídla se vůbec nedostane ke tvým buňkám.
Jakmile sníš jakýkoli cukr, sacharidy, škroby a dokonce částečně i bílkoviny, slinivka břišní uvolní insulin.
Hormon, který dopraví cukr do buněk, kde se přemění na energii nebo kde se omezeně uloží do zásoby jako rychle dostupná energie (glykogen).
Když se však tento proces opakuje příliš často, protože máme ve stravě příliš sacharidů, tkáně přestanou být na inzulin citlivé. Buňky doslova „nepustí“ cukr dovnitř.
Tomu říkáme insulinová rezistence, která je příčinou cukrovky 2. typu a vede k nadváze. A také velké únavě a chutím na sladké.
Už tedy rozumíš tomu, čím to je, že nemáš energii, přestože jí spoustu sníš?
Monika
PS: Toto video a článek bylo vytvořeno s podporou Ing. Ivana Macha, CSc. – nutričního a fitness experta s praxí, která přesahuje několik dekád, autora mnoha knižních publikací a zakladatele Aliance výživových poradců.