Sacharidy, jako jsou brambory, těstoviny a rýže, prostě milujeme!
Že obsahují škroby, už jste samozřejmě slyšeli.
Víte ale, že některé typy škrobů můžete jíst, aniž by vám přidaly do jídelníčku tolik kalorií jako obvykle?
Zní to trochu jako zázrak, ale je to tak. Jedná se o rezistentní škroby.
Jde o typ škrobu, který na rozdíl od toho běžného není plně tráven a absorbován v tenkém střevě.
Zatímco trávicí enzymy v tenkém střevu mění běžné škroby na glukózu, resistentní škroby procházejí nedotčeny až do tlustého střeva, odkud už si naše tělo energii nevezme.
Fermentují se tam na tzv. butyrát – mastou kyselinu s krátkým řetězcem, která slouží jako cenný zdroj energie pro naše prospěšné střevní bakterie.
Existuje více typů. Některé jsou přirozeně přítomné v potravinách, jiné si umíme vyrobit.
Rýže, brambory a těstoviny vařené a následně uchované v chladu mají vyšší obsah rezistentního škrobu než čerstvě uvařené.
Procesu, při kterém se škrob obsažený v potravinách po vaření ochlazením začne měnit zpět na krystalickou strukturu, se říká retrogradace.
Proces zchlazení přímo nesníží obsah kalorií.
Ovlivní ale stravitelnost škrobů, což má zásadní vliv na to, jak tělo zpracovává a využívá jejich energii.
Může se jednat o více než 50% snížení množství kalorií, které tělo dovede z potraviny využít.
Míra retrogradace a množství rezistentních škrobů se může lišit v závislosti na faktorech, jako je druh potraviny, způsob vaření a podmínky chlazení.
Vznik rezistentní škrobů lze ještě podpořit, když vaříme rýži, těstoviny nebo brambory s trochou oleje.
Když totiž vaříme tuk a např. rýži společně, tuk se přirozeně naváže na stravitelný škrob, který začne krystalizovat, čímž vzniká škrob rezistentní.
Následné zchlazení společně s tukem opět zvyšuje jeho množství.
Doporučujeme používat kokosový olej. Je bohatý na středně dlouhé mastné kyseliny (MCT), které jsou tráveny odlišným metabolickým procesem ve srovnání s dlouhými mastnými kyselinami v jiných olejích. MCT jsou rychle vstřebávány a využívány jako zdroj energie, což může vést k mírnému zvýšení spalování kalorií.
Dalším benefitem tzv. zdravých tuků je, že jsou neglykemické a snižují glykemický index jídel, k nimž se přidávají.
Další doporučení: Dejte přednost rýži celozrnné, obsahuje více vlákniny i dalších živin. Z bílé rýže máme rádi rýži basmati nebo divokou.
Další doporučení: Brambory nemusíte škrábat, obzvlášť pokud jsou nové. Stačí dobře omýt kartáčkem. Slupka obsahuje vlákninu a další živiny. Nakupujte brambory v bio-kvalitě, nejsou při pěstování chemicky ošetřeny ani ozařovány proti klíčení.
Další doporučení: Těstoviny vybírejte přednostně celozrnné, špaldové, luštěninové či kukuřičné.
Po uvaření uchovat v lednici minimálně 12 hodin.
Není tolik důležité, jak rychle potravinu zchladíte vodou nebo zda přidáte kokosový či jiný tuk.
Nejdůležitější je nechat potravinu odpočívat v lednici po dobu minimálně 12 hodin.
Uvařit si brambory, těstoviny nebo rýži den předem je nepatrný, ale super účinný trik nejen pro snížení příjmu kalorií.
Je to i skvělý způsob, jak podpořit střevní mikroflóru a jak šikovně balancovat potraviny s vysokou glykemickou náloží, kterých máme v běžném jídelníčku nadbytek.
Nezapomeňte však, že při zdravém hubnutí nejde zdaleka jen o kalorie.
Na prvním místě je vždy vyvážený a výživný jídelníček. Dále pak pohyb, spánek a psychika.
Svět výživy je plný fascinujících objevů, jako je tento, které nám umožňují užívat si oblíbená jídla, ale zároveň se udržovat v kondici.
Přejeme vám radostné vaření.
Monika 🌸 a Týna 🥑
Ing. Ivan Mach, CSc.