🔥 Začnete DNES? Výsledky brzy: Hubnu díky krabičkám! 🔥
K sadě ZDARMA DOPRAVA + balíček dobrot – jen do vyprodání!

🔥 Začnete DNES? Hubnu díky krabičkám! 🔥
K sadě ZDARMA DOPRAVA + dobroty! 

🔥 Začnete DNES? Výsledky brzy: Hubnu díky krabičkám! 🔥
👉 Mlsej a hubni! v předprodeji — doprava ZDARMA + dárek

Zdravé způsoby slazení, které mohou i vaše děti

Pro koho pečete možná nejčastěji? Pro děti. Na snídaně, svačiny do školy i dobroty na oslavy. A pokud i jim chcete péct zdravě a bez cukru, je dobré vědět, která z těch sladidel, jež používáme v Restartu místo něj, můžete dávat i těm úplně nejmenším. 

Děti milují sladkou chuť. To je fakt daný přírodou. I mateřské mléko je totiž přirozeně nasládlé. A pak také ovoce a spousta druhů zeleniny v sobě mají sladkost, kterou čisté chuťové pohárky batolat opravdu vnímají jako sladkou i tam, kde si jí vy ani nevšimnete. Ale je to tak. Pro nejmenší děti tahle jemná nasládlost přirozených potravin znamená naprostou explozi chutí.

Problematické to se sladkou chutí začne být samozřejmě v okamžiku, kdy do ní začne promlouvat cukr. Zvlášť ten přidaný z průmyslově vyráběných potravin.

Jestliže pro taková batolata bylo po dlouhé měsíce (a ideálně roky) vrcholem sladkosti třeba jablko s mrkví nebo kousek hrušky, pak je setkání s rafinovaným cukrem doslova „vystřelí do vesmíru“. Chuťové pohárky zažijí šok. S lízátkem to prohrává i ten nejzralejší banán a v porovnání s čokoládou je hrst čerstvých malin kyselá. I když to do okamžiku seznámení s cukrem bylo jinak.

A v čím nižším věku děti cukr dostanou, tím jsou reakce „čistého“ dětského organismu výraznější. Je to jako vjet na pískoviště tankem. V dětech se odehrává rázem podobná apokalypsa.

Dětský organismus na cukr reaguje víc než váš!

Vliv cukru je ihned znát i v těle. Hlavně divoce rozhodí hladinu jejich krevního cukru. Prudký vzestup hladiny cukru v krvi, který následuje po mlsání, spustí lavinu hormonálních reakcí. Podobně jako u vás, i dětské tělo vyplaví inzulin, který má za úkol přebytečnou glukózu uklidit. Jenže u dětí, jejichž metabolismus ještě není „zvyklý“, je tahle reakce rychlá a přehnaná. Proto také míváte pocit, že jsou po sladkém jako střelené. Řádí, zrychlí, jen jen explodovat… A pak přijde také prudký pád, když se rychlý cukr vyčerpá. A najednou se díváte na unavené, protivné, rozladěné bytosti, které se navíc znovu dožadují něčeho sladkého.

Do hry by totiž při pádu krevního cukru měl vstoupit hormon glukagon, který umí uvolnit cukr z jaterních zásob glykogenu a velký propad energie zbrzdí. Jenže zásoby glykogenu jsou u dětí malé a glukagon nefunguje tak pružně jako u dospělých. A velmi výrazně tyhle jízdy na cukrové horské dráze pocítí i mozek, který je na glukóze doslova závislý.

Třeba okolo pátého roku věku spotřebovává dětský mozek dokonce dvojnásobné množství glukózy na 1 gram mozkové hmoty než mozek dospělého člověka! Protože dítě nemá zásoby, jeho mozek by nejvíc ocenil pomalu uvolňovanou energii i stabilní glukózu z komplexních sacharidů, ale dostane cukr. Rychlý a zběsilý. Glukóza vystřelí, pak prudce padá. Nabuzený mozek nejdřív „hyperaktivně“ přebíhá z jedné činnosti do druhé, nedokáže se zastavit, soustředit. Až ve chvíli, kdy glukóza klesne, funkce mozku zpomalují. Učení, pozornost, tvorba nových neuronových spojení, kognitivní funkce… připomínají spíš mátožné potácení. Ano, je to jako „dojezd“ po drogové euforii. Jen proto, že se tělo vyrovnává s výstřelky krevního cukru.

A to všechno třeba kvůli jedné sušence nebo radosti z bonbonků.

Nemluvě samozřejmě například o negativních dopadech průmyslových sladkostí a bílého cukru na kvalitu zoubků, na kondici mikrobiomu i na imunitu. To všechno přece už víte. Takže je logické, že se víc a víc snažíte hledat zdravější možnosti slazení.

Pokud jsme v tomhle zajedno, zbývá pro děti najít vhodnější sladidla. Přičemž máme na mysli určitě sladidla přírodního původu, nikoliv umělá (více o tomto rozdílu čtěte v článku Přírodní vs. umělá sladidla: ta první chcete, ta druhá ne! ). A také vám je rovnou doporučíme!

1. Slaďte ovocem (i zeleninou)

U nejmenších, ideálně třeba do tří let, zkuste vydržet u nejpřirozenějšího slazení ovocem i zeleninou. Jednak jsou tu důvody uvedené výše, ale do tří let se také dětem formují základní chutě. Co je naučíte jíst během prvních 1000 dní života, to budou milovat i v dospívání a dospělosti. Fixují se jim chuťové návyky a adekvátně se formuje i jejich zažívání, střevní mikroflóra a de facto i imunita podle toho, co jedí. A nechat chuťové pohárky v co nejpřirozenějším ladění je geniální dárek i pro celoživotní zdraví vašich dětí. Pokud budou během této doby jejich parťákem ovoce a zelenina, budou jím až do konce života. Když se děti v nejranějším věku naladí na sušenky, do vyvážené stravy je budete tlačit dál spíš marně.

Takže při pečení i výrobě zmrzlin nebo sladkých misek a dezertů do skleniček mačkejte banány, mixujte jablečné či hruškové pyré, slaďte pomocí dýně, mrkve nebo batátů, naučte se pracovat s datlemi. Taková přírodní sladkost se navíc opírá o přítomnost vlákniny, která se pochopitelně postará nejen o sytost, ale také o postupné uvolňování glukózy do krve, a dokonce o přítomnost některých vitaminů, spoluvytvářených střevním mikrobiomem, který využívá vlákninu jako prebiotikum. Bez výstřelků. Bez únavy. Zato ve zdraví!

2. Kupujte med, panelu a javorový nebo datlový sirup

Jak děti porostou, bude sladkých nástrah přibývat. A i když to neohlídáte ve školce nebo u kamarádů, doma zkuste držet tradici chytrého slazení a ukazujte nové cesty také babičkám. Chtějí pro svá vnoučata to nejlepší? Třtinový cukr je sice zdánlivě lepší volba, ale ve skutečnosti je stejně rafinovaný, nutričně bezcenný a pro hladinu krevního cukru nebezpečný jako bílý.

Takže když už chcete do dětských dezertů přidat něco sladšího než ovoce, sáhněte po surovinách, které mají stále blízko k přírodě. Med, javorový sirup nebo panela (neboli rapadura) a také datlový sirup jsou pro děti pořád o milion procent vhodnější volbou než rafinovaný cukr. (Pro vás taky!)

Každé z těchto sladidel má něco do sebe:

  • Med je v pořádku dokonce už pro děti od jednoho roku. A asi není třeba říkat, že kvalitní včelí med obsahuje enzymy, vitaminy i pestrou paletu minerálních látek. Ano, čím vyšší teplotě je vystavený, tím spíš o ně přijde, ale do těsta zase umí vnést vláčnost, pečením karamelizuje a určitě ho stačí použít menší množství než u cukru.
  • Javorový sirup vzniká zahuštěním mízy javoru a na rozdíl od bílého cukru obsahuje znovu nemalé množství minerálních látek (vápník, draslík, mangan) a antioxidantů. Je tekutější, takže se dobře hodí do kaší, na zdobení palačinek nebo granoly.
  • Panelu možná neznáte, ale jde o NErafinovanou formu sušené třtinové šťávy. Má tedy bohatou škálu vitaminů, minerálních látek, enzymů… A je jí mimo jiné plná naše nejnovější kuchařka Mlsej a hubni! Právě v téhle knížce vlastně používáme obecně sladidla vhodná i pro malé nebo školní děti. Stačí si ji prolistovat a vybírat!
  • A datlový sirup? Vyrábí se lisováním a zahuštěním datlí, takže si zachovává část vlákniny, draslíku, hořčíku a antioxidantů. Na palačinky nebo lívance bude nejlepší. Někdy i do tmavších typů těsta. Jde jen o to vyzkoušet si, kam se hodí jeho chuťový profil. (A ano, i my s ním v receptech pracujeme.)
  • Ať už budete vybírat kterékoliv z nich, myslete na množství. Sladivost těchto přírodních sladidel je o spoustu levelů výš než u ovocného nebo zeleninového pyré. Už tím dětem vnímání sladké chuti posunete do mnohem intenzivnějších sfér. A naopak, ty, které dávno milují cukr a obyčejné sladkosti, mohou protestovat, že je to sladké jen málo. Tam stojí za to učit je nový druh sladkých chutí postupně. Klidně nasaďte laťku výš, co do množství slazení. A postupně ubírejte.

Také dětem už od prvních dezertů ukazujte trik s tzv. oblékáním sacharidů. I tato zdravá sladidla totiž pohnou krevním cukrem. A aby se to nestalo moc, naučte děti, že k bábovce, koláčům i domácím sušenkám dostanou pár lžic bílého jogurtu. Obsahuje bílkoviny, které umí nástup glukózy do krve přibrzdit a zmírnit její obvyklé nežádoucí dopady. Stejně funguje také vláknina, tedy nastrouhat jablíčka se slupkou do perníku je také způsob. Jednak jej přirozeně dosladíte, jednak vlákninou omezíte výstřelky krevního cukru.

Je to jednoduché řešení i tam, kde se o sladkostech zdravě nepřemýšlí, a vy nechcete, aby vaše dítě trpělo jako jediné na oslavě bez toho parádního marcipánového dortu. Mít s sebou bílý jogurt nebo si o něj hostitelce říct je přece maličkost. A pro zdraví dětí to představuje obrovský rozdíl. (Nemluvě o tom, že jakmile děti zvyknete na přirozeně sladké dobroty, ony samy časem dokážou takový přeslazený dort odmítnout bez pocitu, že o něco přichází. Nebude jim prostě chutnat.)

Stejně tak naopak děti nezvykejte na sladkou chuť tam, kde ji nečekají. Pokud jsou například zvyklé, že krupičná kaše chutná po ovoci a tvarohu, není třeba ji „vylepšovat“ medem. Sladká chuť nemá být všudypřítomná samozřejmost. Ale výjimka. Dezert. Občas. A skvěle ošetřený bílkovinami a vlákninou. Tak jako tomu bylo po celé věky!  

3. Erythritol, stévii a čekankový sirup si nechte pro nejstarší

Máte děti dávno ve školním věku i starší a vy sami s námi objevujete erythritol, stévii nebo čekankový sirup? Pečte z nich už pro všechny.

My je milujeme především díky nulovému nebo nízkému glykemickému indexu, který pomáhá držet v klidu hladinu krevního cukru, jako by se nechumelilo. Prostě jíte sladké, ale s krevním cukrem to ani nehne. A jakmile začnou děti odrůstat (a vás pomalu přerůstají), už jsou na taková sladidla připravené i ony. Tedy, ona neublíží ani třeba pětiletým prckům! To je strašně důležité říct. Ale jejich vyvíjející se organismus ocení víc přece jen sladidla z předchozí kapitoly. Větší děti ovšem mohou už to, co vy, dokonce i bez obav z mírně odlišných chuťových profilů následujících sladidel, která jsou mimochodem VŠECHNA znovu přírodního původu:

  • Erythritol zní sice jako průmyslově vyráběné cosi, ale patří mezi cukerné alkoholy (polyoly). V těle se prakticky nemetabolizuje, nevyvolává inzulinovou reakci, a proto nezvyšuje hladinu krevního cukru. U dětí jej nabízejte postupně. Má totiž malinko jinou chuť. Když ho okusíte samotný, ucítíte zvláštně chladivý dojezd. A v menších objemech si na něj snadno také zvykne jejich zažívání. Znovu: nijak je neohrožuje. Ale je to, jako když najednou začnete jíst hodně zeleniny. Trávicí soustava si bude možná u citlivějších dětí chvíli zvykat.
  • Stévie je sladidlo pocházející ze stejnojmenné rostliny, je tedy znovu přírodního původu. Odborně patří mezi tzv. steviol-glykosidy, a když si navíc vyberete koncentrované stéviové kapky (které jsou až 300× sladší než cukr), bude vám nakonec do dezertů pro celou rodinu stačit v součtu opravdu jen pár kapek. Naopak spíš hlídejte, ať nepřesladíte.
  • Čekankový sirup je v tomhle triu asi nejpřirozenější české tradiční domácí sladidlo. Med byl relativně drahý a čekanka rostla u každé polní cesty. Naši předci její hlízy nechali vyluhovat ve vodě, přecedili, a pak výluh zahřívali, až měl sirupovitou konzistenci podobnou medu. A protože obsahuje značné množství inulinu, tj. sladivé vlákniny, která vyživuje prospěšné bakterie ve střevě a podporuje zdravý mikrobiom, patří rozhodně ke sladidlům, která by děti měly znát. S jedním malým upozorněním. Vlákniny je v něm i přes sirupovitou konzistenci opravdu hodně. U dezertů s obsahem čekankového sirupu určitě ohlídejte dětem pitný režim. A připravte se, že po prvním druhém seznamování se budou nejspíš trochu reagovat nadýmáním. Proto z čistě společenských ohledů možná takové sladkosti testujte zpočátku o víkendech nebo po příchodu ze školy.

Už máte v dětském slazení jasno? V každém případě držíme palce, ať chutná. Nebojte se hned třeba prolustrovat náš blog a vybrat si z receptů na sladké mlsání a něco rovnou vyzkoušet. A pokud chcete ta pro děti úplně nejvhodnější sladidla od rozmačkaného banánu přes med, panelu nebo datlový sirup, fakt prolistujte i nejsladší kuchařku Mlsej a hubni! Drtivá většina receptů je postavená tak, aby je mohli velcí i nejmenší členové rodiny.

Dobrou chuť

Vaše Týna & Monika 🍯

P.S. 1: Jestli existuje jedna kuchařka, kterou prostě musíte mít doma, je to Restart jídelníček: Jednou provždy.
Obsahuje všechno, co pro dlouhodobé hubnutí a udržitelný zdravý styl potřebujete – 101 receptů, 10 jídelníčků a kompletní metodiku Restartujem®.

P.S. 2: Chcete víc rychlých, ověřených tipů a receptů, které fungují i v reálném životě? Sledujte nás na Instagramu, Facebooku, TikToku nebo Youtubu – tam to všechno žije.

P.S. 3: Znáte naše vlastní proteinové tyčinky a cookies Restartujem®?
✔️ Cookies i tyčinky
✔️ Příchutě: malina, slaný karamel, mák se švestkami a káva
👉 Mrkněte, která bude vaše srdcovka


Odborně revidoval: Ing. Ivan Mach, CSc.

Přírodní vs. umělá sladidla: ta první chcete, ta druhá ne!

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

S vařením
do krabiček hubnete,
aniž na to musíte myslet.

Restart jídelníčku:
Hubnu díky krabičkám!

Příprava jídel do krabiček totiž
zabere jen 2 × 2 hodiny týdně!

80 lehkých, jednoduchých a přitom výborných jídel, která budou chutnat celé rodině.

Naučí tě vařit chytře.

  • Rubriky
  • Sladké, co podrží tvoje hubnutí
  • Zdravé dobroty bez výčitek!
  • Restartujte večeře a hubněte, zatímco spíte
  • BESTSELLER: Hubnu díky krabičkám!
  • Jídelníček na hubnutí ZDARMA
  • Chceš zhubnout jednou provždy?
  • Sledujte nás
    Facebook
    YouTube
    Pinterest
    Instagram
  • Chcete naši podporu?
  • Restart jídelníček: Zdravé jídlo 2x denně