Vánoce a smažený kapr nebo řízek nemusí narušit tvou snahu o zdravý životní styl!
Zkus letos obalit rybu v bezlepkovém těstíčku – v hrašce!
Jedná se o hotovou obalovací směs z hrachu – tedy luštěniny s bezlepkovými obilovinami s vysokou výživovou hodnotou.
Pokud obalíš rybu v této směsi, velmi si zjednodušíš práci v kuchyni (odpadne ti obalování v trojobalu) a hlavně následné smažení bude pro tvé zdraví mnohem příznivější.
O tom, zda a v jaké míře bude proces smažení nebo pečení poškozovat zdraví, rozhoduje antioxidační aktivita (obsah antioxidantů) v takto tepelně upravované potravině.
Nejvíce na smažení škodí vznik tzv. volných radikálů.
Antioxidanty jejich vzniku naopak brání a výrazně jej omezují. Právě to je velká přednost hrašky, která, jak už název napovídá, je vyrobena z hrachu. Hrách má totiž oproti běžnému trojobalu vysokou antioxidační aktivitu.
Z trojobalu také odpadává při smažení strouhanka, kterou lze pro její jemnost jen stěží odstranit ze dna pánve. V oleji se pak připaluje a tím jej nejvíce znehodnocuje.
Při použití hrašky dochází k odpadnutí části těstíčka jednak v mnohem menší míře, a pokud se tak stane, jsou to kousky natolik velké, že je lze snadno z oleje průběžně odstraňovat. Olej pak není přepalováním zbytků obalu znehodnocován.
Hraška navíc obsahuje bílkoviny, vitamíny, antioxidanty, vlákninu a má nízký glykemický index.
Používám právě hrašku. Zbytek rodiny nejdříve kroutil hlavou, ale pak zjistili, že smažený řízek nebo ryba v těstíčku je mnohem lepší a šťavnatější.
Na Vánoce už několik let tak používám opravdu jen hrašku.
Zkus ji i ty. Seženeš ji na netu, ve větších supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.
Týna 🎄
PS 1: Chtěli byste jídelníček, tedy jasný plán co vařit a jaké potraviny nakoupit? Mrněte na naší kuchařku Restart jídelníček: Zdravé jídlo 2x denně, která zjednoduší váš zdravý život
PS 2: Pro více rychlých a zdravých video receptů nás sleduj na Instagramu.