„Ty jo, holky z Restartujem® celkem často používají ty proteiny! K čemu to je? Kolik se toho kam míchá? Můžu s tím vařit, nebo jenom za studena? A můžou to i děti?“ Otázek k proteinům míváte dost. A je na čase na ně od nás dostat odpovědi!
Pokud nás sledujete byť jen malou chvilku, víte, že na proteinech záleží.
Ty úplně nejzákladnější informace jste mohli načerpat už z článku Proteiny jako must have základ jídelníčku. Víte o nich dost?, ale pojďme se podívat na proteiny v prášku.
Jde totiž o to, že někdy jsou dny tak hektické, že prostě neuhlídáte Denní talíř.
Nejen co se týče zeleniny, ale právě také ohledně bílkovin.
A v okamžiku, kdy chcete navíc hubnout, tedy automaticky redukovat sacharidy, hlídat si dobré tuky a navýšit množství bílkovin, to právě s tím posledním bodem nebývá nejjednodušší.
I když si zapamatujeme, že máme sníst okolo 1−1,5 g bílkovin na 1 kg své hmotnosti, nevíme zase, jaké jejich zdroje jsou ty nejlepší nebo kolik bílkovin se v čem nachází.
To u proteinů v prášku odpadá. Jsou to snadno stravitelné směsi nejčastěji na bázi syrovátky, které nám díky své vysoké koncentraci dodají i v malém objemu více bílkovin než například tvarohy.
A dávkování je na každém balení.
To funguje u potravin, stejně jako u práškových proteinů. Základem bývá nejčastěji syrovátka a důležitý je deklarovaný obsah bílkoviny v ní (např. 82 %).
Ohlídejte také druh použitého sladidla (skvělé jsou ty se stévií, neberte ty s sukralózou) a způsob, jakým byla syrovátka zpracovávaná, protože šetrnost zpracování ovlivňuje její využitelnost.
Platí, že čím šetrnější úprava, tím vyšší využitelnost pro vaše tělo.
Jsou naprosto v pohodě, vlastně jen prošly úpravou s ohledem na vyšší vstřebatelnost. A potkat můžete také označení CFM, což signalizuje proteiny, jež prošly procesem mikrofiltrace (a pak bývají například zbavené laktózy a značené také jako lactose-free).
Tedy živených tím nejpřirozenějším způsobem. A protože na tom, aby byly vstupní suroviny co nejpřirozenější, nám záleží u všeho, co jíme a pijeme, patří nakonec tento parametr a fakt, že se zvířata pásla ideálně celoročně na pastvinách, k těm nejdůležitějším.
Kasein je látka, kterou přirozeně najdete například v tvarohu.
Tělu díky němu trvá strávení tvarohu výrazně déle, než je doba trávení syrovátky.
Z tohoto důvodu se kasein přidává do syrovátkových proteinů: aby se poněkud zpomalilo jinak rychlé vstřebávání, a tím se pro ni, resp. obsažené aminokyseliny, vytvořila „příležitost“ déle v těle působit (například na regeneraci).
Ano. Sehnat můžete hrachový, konopný nebo třeba sójový. Chuťově ale podle nás vítězí syrovátkové. Ať už s příchutěmi, nebo bez.
Ale to neznamená, že není dobré proteiny střídat. To naopak.
Každá výchozí surovina garantuje jiné spektrum aminokyselin, o které nám v proteinech jde především.
A dokonce také vzájemně umí ovlivňovat své působení a vstřebávání.
Ovesná bílkovina se například z hlediska využitelnosti velmi dobře kombinuje např. s mléčnými bílkovinami z jogurtů a tvarohu, bílkoviny z masa s bílkovinami z hrachu apod. Takové kombinace mají velmi příznivý efekt na vstřebatelnost a využitelnost celkově přijatých bílkovin. A jestliže toto platí u surovin, z nichž vaříme, platí to samé i pro instantní varianty proteinů.
Na prvním místě bychom se měli vždycky snažit o vyvážený, pestrý a chutný přirozený jídelníček z neupravených potravin, který dává smysl.
A teprve pak je třeba individuálně zvážit, kde jeho případná slabší místa chytře vylepšit či doplnit, pokud máme nějaké zvláštní nároky, případně hendikepy a požadavky (vyšší příjem bílkovin je důležitý ve sportu, stejně jako při hubnutí, v potaz je důležité brát potravinové intolerance…).
Vnímejte je především jako chytrý doplněk, který se pro pravidelné užívání hodí hlavně v prvních stádiích hubnutí nebo ve chvíli, kdy intenzivně sportujete, snažíte se nabrat svalovou hmotu.
Právě pro sportovce totiž platí doporučení zvednout příjem bílkovin z obvyklých 1−1,5 g na kilogram váhy denně až na 2 g bílkoviny na kilogram váhy denně.
A to už jsou potom například proteinové nápoje hodně užitečným pomocníkem. „Ujíst to“ není legrace.
My v Restarujem® je vnímáme každopádně právě jako chytrý doplněk, kterým systematicky vylepšujeme například víkendové moučníky.
Kvůli lepším výživovým hodnotám i pomalejšímu nástupu cukru do krve.
To je nekonečná diskuse zejména u výkonnostních sportovců, kteří bílkoviny konzumují v opravdu velkém množství.
Ale nikdy se v praxi ani v odborných tělovýchovných a zdravotních publikacích neobjevily zdokumentované případy předávkování bílkovinami nebo doplňky s nimi.
Pokud jich přijmete přece jenom moc, tělo je jednoduše vyloučí. Jen to trvá, protože právě bílkoviny jsou pro tělo nejpomaleji vstřebatelnou živinou (proto po nich nelítá ten krevní cukr).
A mimochodem, chcete-li pomoct vstřebatelnosti bílkovin, přidejte si vlákninu – tedy klidně další porci zeleniny navíc. A ideálně před jídlem!
Naprosto určitě! Většina práškových proteinových doplňků je v takové podobě a úpravě, aby vydržely tepelné úpravy.
Proto vám je také nabízíme v receptech na sladké pečení.
Budete s ním mít jistotu, že se vám z těsta po přidání tohoto proteinu nestane jen hutná hrouda. Ale používat opravdu můžete i běžné proteiny.
I s nimi se vám pečení povede a my jednoznačně doporučujeme třeba náš Proteinový bezlepkový medovník!
Navíc takto budete mlsat zase zdravěji.
To si sice obvykle slibujeme i od proteinových tyčinek, jenže u těch si nejprve musíte dát práci a vybrat správnou proteinovou tyčinku s optimálním složením!
Pro děti platí, a to hlavně v období růstových spurtů nebo u sportujících dětí, pravidlo o zvýšeném příjmu bílkovin, tj. 1,2 g/kg.
Pokud přimícháte ráno protein do ovesné kaše, je to úplně v pohodě. Děti mohou i proteinové koktejly.
Ale dávejte při tom pozor na smíšené alergie.
My jsme ve spolupráci s výživovým guru Ing. Ivanem Machem, který nám pomohl s celým tímto textem, vybrali hned tři z portfolia našeho milovaného aktin.cz:
Máte další otázky ohledně proteinů? Sem s nimi 😊!
Monika 🌸 a Týna 🥑
PS: Jako odměnu za dočtení tohoto článku si zasloužíte luxusní odměnu: Proteinové palačinky bez mouky