Pochopit, proč všichni tolik toužíme po sladkém, nikdy nebylo jednodušší. Hned vám řeknu proč!
Vím, že to v záplavě zdravých receptů někdy vypadá, že my v Restartujem@ nemáme žádné chutě, hříchy nebo třeba dobroty, pro které bychom šly klidně na kraj světa. Ale máme.
Úplně normálně milujeme třeba čokoládu! Dokonce ji úplně normálně jíme. Nebo si dáme zmrzlinu, rozplyneme se nad křehounkým croissantem v místní pekárně… Fakt!
A není to vůbec o tom, že jsme si práci na pěkné postavě a zdravém jídelníčku odmakaly, takže UŽ můžeme. Dělaly jsme to tak vždycky.
Sladká chuť má v sobě totiž omamné kouzlo už od narození. Je to vůbec první chuť, kterou okusíme – protože přirozeně nasládlé je mateřské mléko. A protože kojení samotné je zase spojené s pocitem klidu, zázemí, stejný punc získává i sladká chuť jako taková: pocit bezpečí, určité momenty chuťového uspokojení, které je těžké přebít nebo nahradit.
Sladké jsme si také všichni uložili do genetické paměti už v pravěku jako zdroj energie. Když jsme unavení, je proto sladké to první, po čem chceme sáhnout. Odjakživa. Protože sacharidy energii do těla předají nejrychleji.
A pozor: každé sousto sladkosti v mozku spouští řetězovou reakci plnou pocitů uspokojení, odměny i blaženého štěstí. A z velké části za tím stojí DOPAMIN.
Dopamin je tzv. neurotransmiter, tedy chemická látka, která přenáší signály mezi jednotlivými neurony v mozku. Jasně, tohle nic moc nevysvětluje. Ale představte si ho jako malou bublinku cestující mezi mozkovými buňkami. Jako bublinku, přenášející signál, která když dorazí na správné místo, aktivuje pocity potěšení, motivace a odměny. Je to pak jako ohňostroj radosti.
Dopamin koluje tělem při každém dobrém sportovním výkonu a nakopává k těm dalším. Je to látka, bez které by u čehokoliv bylo těžké se zvednout a něco udělat. Protože motivuje. A pocity potěšení, které se po jejím vyplavení v těle rozlijou, jsou extrémně návykové.
No, a produkci dopaminu umí nakopnout i sladké, resp. sladká chuť. Proto po jediné kostičce čokolády přijde ten totální pocit blaha. To je dopamin!
Čím víc si sladkost vychutnáváte, tím je dopaminu víc. Všechny ty momenty, kdy si uvědomujete sametovou texturu čokolády, křupavost croissantu, kyprost koláčového těsta… Tím víc zažíváte uspokojení. Pocit odměny. A touhu „ještě“! Koneckonců i vzpomínky na sladké chutě dětství aktivují dopaminovou jízdu a nedají nám spát 😊
A teď jak to skloubit se zdravím a hubnutím? Navíc když někdy trvá, než stejné pocity uspokojení zažijete i se zdravými recepty?
Fakta: cukr a sladkosti naše tělo k životu opravdu nepotřebuje! Je nám zdravotně bez cukru mnohem lépe bez nich. Proto k němu přistupujte jako k potěšení, nikoli jako výživě.
A tak se hodí vědět, jak minimalizovat škody, které umí napáchat, když rozhazuje hladinu krevního cukru. Což je ten největší průšvih pro zdraví. Nadváha, propady energie i nálady, cukrovka i vysoký tlak jsou pak už jen důsledky toho, když krevní cukr vystřeluje až do vesmíru.
Tohle jsou fakt jednoduché kroky, se kterými může být mlsání celkem bezpečné.
V přiměřeném množství, nastavené jako odměna a ideálně po jídle – přesně tak, jako to vždycky říkávaly naše maminky, pamatujete?
Sladké až po jídle. Myslím, že ani netušily, jak velkou mají pravdu😊
Týna 🍫
P.S.: A Sladký restart máte? Protože v téhle kuchařce je všechno kolem sladkého popsané ještě mnohem podrobněji.