Opakujeme: jezte co nejvíc původních, průmyslově nezpracovaných surovin.
Zdůrazňujeme: dávejte přednost čerstvosti v bio a farmářské kvalitě před „chemií“…
Tak proč doporučujeme i proteiny v prášku?
Rajče utržené před chvílí ze záhonu, jablka sklizená u sousedů na zahradě, čerstvé ryby ze spolehlivých zdrojů strejdy rybáře, hovězí nebo kuřecí maso v bio kvalitě od lokálního farmáře, který se zvířaty jedná s úctou…
Tohle je naprosto ideální. Zdravé, čerstvé, nezprocesované jídle z blízkých a ověřených zdrojů. Jídlo, které díky svému původu doslova přetéká živinami. Ovoce a zelenina chutěmi a vůní…
Mluvíme o tom pořád, že ano?
Navíc vás přece učíme skládat Denní talíř. A skládat jej přesně z těch super kvalitních surovin, protože víme, že i když si mnohdy zdánlivě připlatíte, ve výsledku zdravé jídlo není drahé.
Tak proč vlastně poměrně často používáme a doporučujeme typický příklad tzv. processed food (průmyslově zpracovaných potravin), tedy proteiny v prášku?
Je nám jasné, že i když už o existenci zmiňovaného Denního talíře víte hodně a zkoušíte se jím řídit, tak naučit se jíst v optimálním množství bílkoviny je hned po zvykání si na zeleninu to nejnáročnější.
V Čechách jsme prostě knedlíkoví a rohlíkoví, milujeme sacharidy v obrovském množství. A pak najednou skoro nic a hurá do zeleniny a proteinů?
Ano, protože proteiny potřebujeme pro sílu a kondici svalů, pro dlouhodobě se uvolňující energii, klidnou hladinu krevního cukru…
A právě pro to období, kdy se tělo na proteiny vlastně doslova musí navyknout, je skvělé si pomáhat mimo jiné proteiny v prášku. Už jen to, že si můžete vybrat sladký, se spoustou příchutí, totiž vyvolává pocit mlsání a hlavu tak trochu balamutíte. Protože ta je zvyklá vnímat jako bílkoviny hlavně slané jídlo.
Všechny ty dovolené, prodloužené víkendy na chatě… Ale i dny, kdy jste na cestách, máte náročná jednání v práci a vlastně i tehdy, když jste nemocní a nemáte energii na chvíli u sporáku…
To všechno jsou momenty, kdy nevaříte ani neřešíte opravdu kvalitní a dobře poskládané jídlo. A zároveň dny, kdy takové smoothie s porcí proteinů v prášku udělá tělu mnohem lépe než bagety z pumpy.
Navíc, zrovna na cesty nemusíte protein vozit vyloženě v prášku. Koupíte i rovnou namíchané proteinové drinky, proteinové tyčinky… Jde zkrátka o to, že všechny tyhle „proteiny“ jsou sice nižší level stravy než domácí, vařená a vypiplaná jídla. Ale jsou mnohem lepší level než celý den hladovět, případně vyrabovat fast food.
Vážně! Jestli milujete sladké, víte, že jedna z nejhorších věcí, která se vám jeho vinou děje, je jednak emoční závislost a jednak rozkolísaná hladina krevního cukru. A to se děje nejen kvůli samotnému obsahu cukru jako takového, ale protože ve sladkostech je bílkovin zatraceně pomálu.
Ano, můžete si do koláčů, buchet a dalších dezertů dávat jogurt, kefír nebo třeba cottage, ale i protein přidaný do těsta „oblékne sacharidy“ a krevní cukr bude víc v klidu. Také toho sladkého sníte méně, protože vás rychleji a na delší dobu zasytí.
(A když si pak k ruce vezmete i kuchařku Sladký restart, kterou jsme napsaly přímo jako „lék“ na sladkou závislost, vyjde to s „odvykáním“ na jedničku!)
Když totiž nebudete šidit živinové poměry jídel (Denní talíř) ani v krizových momentech + když zvládnete ukočírovat sladké, znamená to, že se výrazně ozdraví celý jídelníček.
V tu chvíli si můžete pak také snáz troufnout na přerušovaný půst.
A v součtu roste také pravděpodobnost, že se vám podaří hubnout. A ano, i díky proteinům v prášku, protože vám pomohou překlenout momenty, v nichž jste v minulosti mohli zažívat pravidelně selhání (v nemoci, na cestách i se sladkostmi v zádech). A protože jsou také skvělým parťákem po cvičení – aby vám rostly hezky svaly. (Které pak budou pálit další tuk!)
Co z toho všeho vyplývá?
A za předpokladu, že si vyberete opravdu kvalitní protein, bez cukru i sladidel (stévie je OK), s perfektním původem i ohleduplným zpracováním původních surovin.
Více o tom píšeme v článku Proteiny v prášku: 10 otázek a odpovědí pro začátečníky, kdybyste chtěli.
I nadále tedy platí, že základ jídelníčku skládáte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí😊
Tohle vás ještě možná bude zajímat.
Druhů proteinů je hodně. Což je super – protože každá původní surovina zaručuje jiné spektrum tzv. aminokyselin, což jsou látky, kvůli kterým mimochodem bílkoviny také jíme (více se dočtete v článku Proteiny jako must have základ jídelníčku).
Ale syrovátkový má mezi nimi výlučné postavení. Má totiž prokazatelně nejlepší chuť, žádný „dojezd“, perfektně se rozpouští, snadno se dochucuje, ale v pohodě je i bez příchutí.
A vzhledem k tomu, jak pokročily technologie jeho zpracování, nemá zatím konkurenci.
Který s oblibou používáte vy? Vanilka? Čokoláda? Bez příchutě?
Je to jedno. Důležité je hlavně vnímat tyto proteiny i nadále jako doplňkovou formu bílkovin. Protože ničím jiným nejsou.
A přesně proto, že jsou pouhým doplňkem pestrého jídelníčku, můžeme ty kvalitní pořád doporučovat…
Vaše
Týna a Monika
P.S. 1: A pokud potřebujete hned nějaké tipy, jak protein v prášku do zdravých receptů zapojit „jen tak mimochodem“, tak tady můžete začít:
P.S. 2: A jaký protein používáme my – v receptech i v běžném životě? Grass-fed kvalitu s čistým složením od Vilgain. Nejraději saháme po vanilkové a čokoládové příchuťi.