Odbourat z nákupního seznamu potraviny s nulovou živinovou hodnotou nebo polotovary a začít tělo zásobovat skutečným jídlem plným živin zvládnete během pár kroků. Dokonce i bez zbytečně velkých výdajů. Chcete?
Koupit si k snídani croissant můžete… Ale také si můžete místo něj vybrat celozrnnou, pohankovou či mandlovou mouku a připravit si z ní třeba Rychlý mrkvový dortík.
Z čeho tělo dostane víc živin a co víc potěší Denní talíř, je jasné.
Stejně jako to, že je potřeba dívat se na jídlo nejen jako na něco, co vás „zaplácne“, ale začít ho vnímat jako zdroj svého zdraví i prostředek k hubnutí.
Obecně pak platí, že ty nejlepší a skutečné potraviny jsou co nejméně zpracované, lokální a odpovídají sezóně.
Zvlášť když pak dodržíte lokálnost a sezónnost, ukáže se navíc, že zdravé není drahé.
Protože třeba ceny luštěnin, obilovin, sezónní zeleniny, ovoce a vlastně i masa od lokálních farmářů… jsou navíc srovnatelné, nebo dokonce nižší než u průmyslově zpracovaného zboží, které putuje bůhví odkud.
Když máte luxusní suroviny, potřebujete je dobře zpracovat. Tedy – začít (znovu) vařit.
Pravda, jednu dobu bylo hodně trendy chodit do restaurací, ale až na výjimky v nich nemůžete ohlídat původ surovin ani jejich zpracování. A když už ano, opravdu hooodně za to zaplatíte.
Při vaření oproti tomu šetříte peníze a učíte se suroviny také poznávat. Vnímat, jak fungují v jídle, jak chutnají v různých kombinacích…
Potřebujete k tomu pak už jen rychlé recepty, které ze sexy surovin povedou k ještě víc sexy zdravému jídlu. (Takových máme mimochodem plný blog i všechny naše kuchařky 😊)
Protože pořád chcete jíst nejen zdravě, ale i za rozumné peníze, jděte u jídla k jeho samotné podstatě.
Namočit přes noc cizrnu a uvařit ji bude totiž určitě levnější než konzerva cizrny.
Rozmixovat ji pak na domácí hummus bude zase levnější než si koupit hotový…
Granolu se spoustou cukru taky příště nechte v krámě a upečte si granolu domácí.
Pořídit si kvalitní mouku a semínka a upéct si perfektní domácí chleba znamená zase finančně i živinově mnohem lepší variantu než pořád hledat (drahý) zdravý chléb…
Milujete klasické pečivo? Naučte se rychlý špaldový chléb. Chcete něco víc trendy? Na zadek vás posadí chléb z mandlové mouky s černými olivami. A brzy zvládnete i domácí celozrnné houstičky!
Využijte jídelníčky v našich kuchařkách a učte se promýšlet vaření opravdu dopředu.
Kromě jiného vás dovedou k vaření beze zbytků, takže i když pořád budete pracovat s co nejkvalitnějšími surovinami, nebudete plýtvat ani jimi, ani svými penězi.
Zdravé jídlo bude díky plánování pořád naprosto v pohodě dostupné jídlo!
Hned 7 typů jídelníčku najdete v kuchařce Restart jídelníčku: jednou provždy! – od toho, se kterým hubnete, po jídelníček pro práci na směny.
V kuchařce Uloveno v Restart sítích I. zase objevíte jídelníčky na víkendové vaření atd.
Nebojte se to s nimi zkusit a najít si pak vlastní systém plánování jídel, nákupů a vaření.
(Mimochodem, pecková na plánování bude i „krabičková kuchařka“, která vyjde letos na podzim, tak „stay tuned“😊)
Jednak je skvělé vědět, že základní věci, jako jsou fazole, čočka, ovesné vločky, kvalitní celozrnná mouka, rýže nebo pohanka jsou pořád v dosahu, že máte kdykoliv možnost vařit z opravdu dobrých věcí (vyhnete se snáz rohlíkům)…
A jednak s velkými baleními na zdravém vaření zase dost ušetříte. To je klasika.
Když sklidíte moc cukety, nakrájejte ji do mrazáku. Můžete k nim přidat i mrkev, fazolky, květák, brokolici, bylinky… Všechno to, co je plné slunce a chuti a byla by škoda to vyhodit, mrazte.
Nakoupit můžete také cíleně u farmářů – a opět si část jejich sklizně zamrazit. Ušetříte a do těla i mimo sezónu dopravíte ty nejkvalitnější živiny.
Všechno to kupované sladké, které projde x procesy zpracování, a končí jen nadupané cukrem (který má fakt špatný vliv na hladinu krevního cukru a zbytečně mate váš inzulin)…
Všechny ty colové, oranžové nebo růžové limonády, které se tváří, že chutnají po ovoci… Opravdu se nevyplatí finančně. A už vůbec to nepatří do zdravého životního stylu nebo hubnutí.
Pokud potřebujete sladké a cítíte snad i závislost, přečtěte si Sladký restart a vypořádejte se s cukrem se ctí a jednou pro vždy. Zkoušejte naše sladké recepty a učte se krok za krokem třeba i své oblíbené dezerty upravovat do zdravých variant.
Takový proteinový medovník je ve zdravé verzi chuťově k nerozeznání od kupované. Ale živinově je někde úplně jinde! Můžete mít i domácí proteinové tyčinky, čokoládové bonbony…
Koupit si čisté a kvalitní maso je jednoznačně zdravější a také levnější. Ale pro zdravý životní styl je potřeba mít paletu proteinů opravdu pestrou.
Což znamená, že do ní patří i ty rostlinné! Takové luštěniny jsou jednak zase levnější a také platí, že každý zdroj bílkovin je pro tělo zdrojem jiného druhu aminokyselin, bez nichž se neobejdou svaly ani mozek.
A samozřejmě, uzeniny a spol. nejsou ani trochu zdravé. Dusitany, éčka, sůl… Nic z toho vaše tělo neocení, ani když jsou hodnoty všech aditiv opravdu nízké.
U přerušovaného půstu moc nesvačinkujete, neuzobáváte, nehřešíte, protože tělo je spokojené i bez toho.
Dáváte si totiž opravdu hodně záležet na složení i množství dvou až tří hlavních jídel během tzv. okna pro jídlo.
A dokonce díky tomu můžete ušetřit opravdu hodně peněz a investovat je pak zase do volby těch nejkvalitnějších potravin a doslova ochutnávat třeba úplně nové možnosti, zatím neznámé potraviny apod.
Pokud potřebujete se startem přerušovaného půstu pomoct, zkuste to s kuchařkou Restart jídelníčku: zdravé jídlo 2x denně. Tam najdete postupný přechod do vhodného režimu i perfektní jídelníčky pro snadné a zdravé nákupy a tunu receptů, které vám budou chutnat.
Teď už si s nákupy budete vědět rady, že ano? 😊
Monika 🌸 a Týna 🥑
PS: Na podobné téma je také článek: Zdravé jídlo = drahé jídlo? Tak to jste fakt vedle!